Meninger

Det er vanskelig å se at institusjonen som i 270 år har utdannet ledere til Hæren har klart å ta vare på egen tradisjon, skriver Askild Antonsen.

– Det er ikke snakk om småpenger

Selg T 10, det er til det beste for Forsvaret og for samfunnet rundt oss, skriver Askild Antonsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kadettene Brage Bolstad-Andreassen og Karen Frederikke Løvenskiold tilkjennega sine ønsker om at Den gamle krigsskolen i Tollbodgaten 10 i VG 28. september. Det er behov for å presentere et alternativt syn i denne saken.

Tollbodgaten 10 (T10) var i Krigsskolens eie fram til Forsvarsbygg for få år siden overtok ansvaret for anlegget. De gjennomførte en tilstandsvurdering og fant at situasjonen var så kritisk at 350 millioner måtte til for å få bygningsmassen på fote igjen. Det er vanskelig å se at institusjonen som i 270 år har utdannet ledere til Hæren har klart å ta vare på egen tradisjon, eller vært gode tradisjonsbærere for Toldbodgaten 10 på noen god måte.

Noe mener 40 millioner kroner er småpenger i det store forsvarsbudsjettet. Jeg er ikke enig.

Regjeringen har bestemt at det er best å selge T10 og antydet en salgsverdi på 40 millioner kroner. Noen mener 40 millioner kroner er småpenger i det store forsvarsbudsjettet.

Les også: Stiftelse får ikke overta Gamle Krigsskolen

Jeg er ikke enig. Det er ikke snakk om 40 millioner, men differansen mellom minus 350 millioner og pluss 40 millioner. En differanse på 390 millioner kroner. I min verden er 390 millioner kroner et betydelig beløp selv om forsvarsbudsjettet på 60 milliarder.

Ikke småpenger

Selvsagt er det lett å bli «snøblind» når alle milliardene ruller forbi. Men nærmere 0,4 milliarder er ikke småpenger! Det er såpass store summer at regjeringen strengt må vurdere om det er riktig bruk av tildelingene. De må vurdere hva ellers en kan dekke inn med 390 millioner kroner?

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Det er naturlig at en stiftelse er etablert i håp om å få overta T10 for en symbolsk sum. T10-stiftelsen mener at det holder med 120 millioner for å gjøre et minimum av innsats. Dem om det. 120 millioner heller ikke småpenger for en stiftelse uten økonomi. Det ville ikke forundre meg om de ganske raskt vil starte å lobbyere for å få midler overført fra offentlige budsjetter.

Les også denne om salget av Gamle Krigsskolen: – Nok et dårlig tegn i tiden

For det er ikke sannsynlig at norske milliardærer deler ut slike summer ute å få noe tilbake. Kanskje må stiftelsen tilby store deler av åpningstiden i bytte for sponsingen?

Hvem vet?

Jeg kjenner ikke økonomien til mulige sponsorer, men jeg antar at de gir bort sponsorbudsjetter i 100 millionersklassen uten å få noe annet tilbake enn firmanavnet gravert inn på en messingplakett?

Må takle endringer

Det er ganske alminnelig praksis å etablere en stiftelse en gruppe ikke er enig i Forsvarsdepartementets beslutninger. Stiftelser har blitt etablert tidligere for å endre allerede fattede vedtak. Flysamlingen på Gardermoen og KNM Narvik er to eksempler. Fartøylaget M314 Alta er et tredje. De fikk en ekstrabevilgning fra Forsvarsministeren på 10 millioner i 2004 eller 2005 fordi fartøyet måtte skifte skrog. Ellers ville det synke. Det var en stor, og overraskende bevilgning. Likevel er den store summen 110 millioner mindre enn hva som stiftelsen T10 trenger for å ta vare på T10.

Hærens offiserer utdannes for å takle endringer og omorganiseringer i fred og i strid. Det er derfor merkelig at de krigsskoleutdannede offiserer ikke ser at tiden for endring også er kommet til T10.

Har de spurt seg hvilke alternativer finnes for å gjennomføre seremonier og festligheter i regi av Krigsskolen? Jeg kan nevne at det på Akershus festning og i kvadraturen finnes flere muligheter. Fanehallen/ Artilleriloftet, Kirken i slaveriet på indre festning, festsalene på Akershus slott, Den Gamle logen, Oslo militære samfunn, Aulaen ved Forsvarsmuseet og Lingeloftet. Alle kan fungere som erstatning i forskjellige seremonielle sammenheng. I tillegg arbeider Hjemmefrontmuseet iherdig for å finansiere et nybygg på indre festning. Om det blir realisert kan også det bli brukt av KS. Mangelen på alternativer til T10 kan ikke være årsaken til at Krigsskolen ønsker å beholde T10.

Det er derfor merkelig at de krigsskoleutdannede offiserer ikke ser at tiden for endring også er kommet til T10.

Kadettene er opptatt av at de må sikre seg tilgang til deres «hjem» i framtiden også. KS-kullet 2070 må få denne muligheten sier de. Er det umulig da? Jeg vil mene at det også er mulig. Det å selge en gammel bygning som T10 skjer ikke gjennom en alminnelig eiendomsmegler. Både Forsvaret, Oslo og Norges bevarings/ og kulturinstitusjoner vil ha et ord med i laget ved et slikt salg. Det vil hefte en mengde klausuler knyttet til bruken av T10.

Blir ikke enebolig

Jeg kan virkelig ikke tenke meg at T10 blir Kristian Ringnes´ nye enebolig etter et salg. Nei, med de rette klausulene vil bygningsmassen bevares, settes i stand og gjøres tilgjengelig for Forsvaret, Oslos, og kanskje Norges befolkning. Jeg er sikker på at Krigsskolen også kan be om å få lagt inn en klausul om tilgang et visst antall dager i året mot å betale alminnelig leie for bruken. Noe jeg er overbevist om er billigere enn å eie bygningsmassen uten å klare bra vare på den på en ordentlig måte.

Et annet moment knyttet til tilgjengelighet vil være å gjøre en spørreundersøkelse blant Oslos befolkning om de i det hele tatt aner hva den gule bygningen i krysset Tollbugaten – Dronningens gate i det hele tatt er for noe?

Jeg har en sterk følelse av at svaret er negativt og at svært få i det hele tatt aner hva bygningene er for noe.

Jeg har en sterk følelse av at svaret er negativt og at svært få i det hele tatt aner hva bygningene er for noe. Om det da er god forvaltning og tradisjonsbæring å bruke 350 millioner til å bevare T10 på Krigsskolens, eller i stiftelsens hender stiller jeg meg meget tvilende til.

Så selg T10, det er til det beste for Forsvaret og for samfunnet rundt oss.

Powered by Labrador CMS