Nyheter

MILITÆRPARADE: Russiske soldater marsjerer under seiersdagens militærparade i Moskva mandag 9. mai 2022, som markerer seieren over Nazi-Tyskland for 77 år siden.

Ingen varsel om opptrapping fra Putin på seiersdagen

Russiske styrker i Ukraina forsvarer fedrelandet, hevdet Vladimir Putin i sin tale på den russiske seiersdagen. Han kom ikke med noe varsel om opptrapping.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært flere spekulasjoner på om Putin vil bruke 9. mai, den store markeringen av seieren over Nazi-Tyskland for 77 år siden, til å varsle opptrapping i Ukraina eller en annen type kursendring i konflikten – eller erklære delvis seier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men slike nyheter kom ikke i talen, som fant sted i Moskva.

– Var nødvendig

Den russiske presidenten fortalte i talen om sine påstander om at USA, Vesten og Nato har skylden for konflikten. Han hevdet at Russland sto overfor en uakseptable trussel i Ukraina og at «spesialoperasjonen» der var nødvendig for å avverge trusselen.

Les også: Zelenskyj håper soldater på stålverket kan reddes

SEIERSDAGEN: Den russiske presidenten Vladimir Putin deltar på seiersdagens militærparade 9. mai, og holdt en tale.

Putin påstod at Vesten forberedte en invasjon av Russland og at Nato skapte en spent situasjon ved landets grenser. Han mente at Nato før Russland gikk til angrep på Ukraina i februar, hadde planer om å angripe Krim-halvøya, som har vært annektert av Russland siden 2014.

– De ønsket ikke å lytte til Russland, de hadde andre planer, sa Putin i talen, ifølge Deutsche Welle.

Stilt overfor situasjonen i Ukraina var det nødvendig å gå til aksjon, påsto han. Han fastholdt at beslutningen var rett.

MOSKVA: Seieresdagens militærparade tok plass i den russiske byen Moskva.

– Dere kjemper for fedrelandet og dets framtid, sa presidenten direkte rettet til de russiske soldatene i Ukraina.

I talen sammenlignet presidenten styrkene i Ukraina med dem som kjempet for Sovjetunionen mot Nazi-Tyskland under andre verdenskrig, og i ifølge The Guardian roste han de vestlige soldatene som kjempet under andre verdenskrig.

Han sa også at det er viktig å gjøre alt for å unngå at verden igjen rammes av global krig.

– Vi vant da. Vi vil vinne nå

Også president Volodymyr Zelenskyj talte. Han slår fast på at Ukraina kommer til å vinne krigen mot Russland.

– Vi kjemper for våre barns frihet, og derfor kommer vi til å seire, heter det i uttalelsen som Zelenskyj la ut på sin offisielle kanal på meldingstjenesten Telegram mandag, ifølge den britiske avisa Guardian.

– I dag feirer vi seieren over nazismen. Vi vil aldri glemme det våre forfedre gjorde under andre verdenskrig, der mer enn åtte millioner ukrainere ble drept. Veldig snart vil vi ha to seiersdager i Ukraina. Mens andre ikke vil ha noen, heter det videre i meldingen.

– Vi vant da. Vi vil vinne nå, skriver Zelenskyj.

Samtidig slår han fast at Ukraina ikke vil tillate at Russland tar æren for seieren i andre verdenskrig.

– Vi vil ikke tillate noen å annektere denne seieren, sier Ukrainas president.

Påstår at historien blir forfalsket

Statsminister Jonas Gahr Støre mener Putins tale omskriver og forfalsker historien.

– Talen følger et mønster fra president Putin om ganske systematisk historieomskrivning. I dette tilfellet var det også ganske klare eksempler på forfalskning, sier Støre (Ap) til NTB.

– Historien om et planlagt Nato-angrep på Krim faller på sin egen urimelighet, og hans begrunnelse for krigføringen er ikke sannferdig, sier han.

Les også: Zelenskyj håper soldater på stålverket kan reddes

NTB spurte Støre om han ble beroliget av at Putin ikke sendte ut signaler om en umiddelbar opptrapping av krigen. Statsministeren svarte at:

– Vi tar det til etterretning. Det vi må gjøre, er å følge det som skjer på bakken i Ukraina. Det er en krig som blir mer brutal i form av store ødeleggelser fordi artilleri brukes fra begge sider. Så må vi gjenta at det er en krig som må stoppe, og det må bli kortere vei til et forhandlingsbord for å få en slutt.

Også Høyre-leder Erna Solberg mener Putin kom med påstander som er uten rot i virkeligheten.

– Putins tale viser med all tydelighet hvor grunnløs denne krigen er, og den er et bevis på hvordan Putins forvrengte verdensbilde står i sterk kontrast til sannheten. Det er Russland som har angrepet Ukraina, og det er bare Putin som kan stanse krigen, sier Erna Solberg.

Stoltenberg ber Putin stanse krigen

Tidlig mandag ba Nato-sjef Jens Stoltenberg til den tyske avisa Die Welt om at Putin skal stanse krigen i Ukraina umiddelbart, og oppfordrer han til å begynne med fredsforhandlinger.

– Vi står fast ved Ukrainas side og vil fortsette å hjelpe landet med å utøve sin rett til selvforsvar, sa han til den tyske avisen.

Powered by Labrador CMS