De som forsvarer Ukraina

FORBEREDER SEG: Vlad er 20 år gammel og militæringeniørstudent. Han er både krigsveteran og krigsstudent. Nå forbereder han seg på krig.
FORBEREDER SEG: Vlad er 20 år gammel og militæringeniørstudent. Han er både krigsveteran og krigsstudent. Nå forbereder han seg på krig.

Militæringeniørstudenten:
– Vi er i full beredskap

LVIV (FORSVARETS FORUM): Vlad (20) har egentlig fire år igjen av militærakademiet. Nå må han bruke alt han har lært for å forsvare de vestlige delene av Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er i full beredskap, og jeg beklager - men jeg kan ikke skrive noe mer nå, skriver Vlad på en meldingstjeneste sent torsdag kveld.

De som forsvarer Ukraina

Forsvarets forum har møtt unge, ukrainske soldater fra Lviv i vest til Kharkiv i øst de siste ukene. Nå står de overfor sitt livs største prøve.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Vlad er bare 20 år gammel, men er i samme situasjon som mange av sine unge landsmenn. Han er både krigsstudent og krigsveteran. Han har erfaring med å være under angrep i Øst-Ukraina - men ønsket å lære mer om teknikk og taktikk før han skulle tilbake til fronten som løytnant.

Vlad går på militærakademiet Hetman Petro Sahaidasjny i Lviv. Det er et av landets mest prestisjetunge militærutdannelser, som inntil nylig hadde canadiske majorer som lærere. Men kvelden før vi møter Vlad, søndag 13. februar, ble canadierne beordret hjem.

– Det er helt naturlig. De var ikke her for å kjempe, men for å dele av sine veldig gode kunnskaper, sier Vlad da vi møter ham i en park i sentrum av Lviv.

Prøv å skru hodet tilbake til midten av februar. Amerikansk etterretning kommer med stadige advarsler om mulig invasjon av Ukraina. Den ukrainske presidenten forsøker å mane til ro i landet sitt. Samtidig gjør russiske myndigheter alt de kan for å latterliggjøre vestens anklager. To uker senere vet vi fasiten, men det gjør ikke Vlad - eller noen andre - i midten av februar. Likevel har militærakademiet satt en beredskapsplan, forteller Vlad.

De tre øverste klassene vil bli sendt rett til krigen under en mulig invasjon. Han, som går første året, vil vente ett halvt år. Men sent torsdag kveld denne uken blir alle ukrainere bedt om å bidra til krigen. Vi vet ikke hvor Vlad er akkurat nå, bare at han forbereder seg på å forsvare landet sitt.

– Vi forbereder oss døgnet rundt på krig, skriver han fredag formiddag.

– Putin vil ikke klare å ta Kyiv

Ivana Franka-parken, 13. februar. Kvelden før var byen full av folk. Det var tenåringer på fest, kadetter på perm, voksne som spiste burgere i byens hippeste restauranter eller ungdom som kysset og drakk i byens brede avenyer. Men bakom lurte krigsfrykten. Mens noen ukrainere trodde at en invasjon var umulig, var det andre som hadde vært så nær på krigen i Øst-Ukraina, at de absolutt så for seg muligheten. 20 år gamle Vlad var en av disse:

– Det er ikke første gang Russland har hatt øvelser på grensen, og jeg tror ikke en invasjon vil skje akkurat nå. Men før eller senere vil vi komme i en situasjon der Putin vil invadere. Det er bare spørsmål om tid, for han vil sette et endelig punktum på krigen i Øst-Ukraina.

Krigen har foregått i Donetsk og Lugansk siden våren 2014. Offisielt har det vært pro-russiske opprørere som har kjempet mot ukrainske regjeringssoldater, men det er kjent at at opprørerne får finansiell og militær støtte fra Russland. Tidligere denne uken, rett før Putin gikk til angrep på Ukraina, anerkjente han opprørsstatene som uavhengige.

– Jeg tror Putin til slutt vil forsøke å invadere, for hans motivasjon er å ta så mye territorium som overhode mulig. Men jeg tror ikke han vil klare å ta Kyiv.

I skrivende stund kjemper ukrainske styrker mot russiske tropper i hovedstaden Kyiv.

Den uromantiske virkeligheten

Vlad tjenestegjorde som artillerist i hæren, inntil han begynte som militæringeniørstudent. I et halvt år flyttet han raketter til og fra frontlinjen. De ble imidlertid aldri avfyrt, fordi det ville være et brudd på Minsk 2-avtalen fra 2015. Vlad forstod politikken bak det, men syntes det var vanskelig å ikke besvare ild.

– Vi var i en situasjon der vi kunne bli skutt på, men der vi ikke fikk lov til å skyte tilbake, sier Vlad.

Det var kanskje ikke helt slik han så for seg tjenesten, da han som liten gutt drømte om å dra i militæret.

– Jeg har alltid hatt en interesse for uniformer, kjøretøy og våpen. Og da jeg var i 8. klasse, startet jeg på militærgymnaset. Derfra kunne jeg gått rett til universitetet, men jeg valgte isteden å på på Ukraine Leadership Academy.

Dette er et ti måneder langt program som skal utvikle gode ledere blant ukrainsk ungdom, og motivere dem til å finne sitt eget fagområde.

– Etter dette visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre, men så sa en av mentorene i programmet at jeg ville bli en god soldat. Så da meldte jeg meg til hæren.

Både faren, broren og bestefaren til Vlad har tjenestegjort i det ukrainske militæret.

– Det var nok den store, dype motivasjonen for meg. Også var det all romantiseringen av krigen, alle filmene jeg hadde sett. Men det var mye av dette som ikke stemte med virkeligheten.

– Hva da for eksempel?

– Den lykkelige slutten. I filmer kommer du langt om du er ærlig, men i virkeligheten kan du gjøre ditt beste, og likevel får du det ikke til.

Powered by Labrador CMS