Nyheter

FÅR STØTTE: En ukrainsk soldat gir tommel opp mens han kjører forbi i et militært kjøretøy, på vei til kamp i Lugansk fylke lørdag. Russland beordret samme dag sine styrker om å rykke frem i Ukraina fra alle retninger.

27 land sender militær bistand til Ukraina

Storbritannia og USA, sammen med ytterligere 25 land, har blitt enige om å forsyne Ukraina med våpen og andre forsyninger, ifølge britiske forsvarskilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias forsvarvarsminister Ben Wallace organiserte en donorkonferanse for militær støtte fredag kveld. Nato skal ha vært representert på konferansen, som ble avholdt digitalt. Totalt 27 nasjoner ble enige om å bidra, melder Sky News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Støtten inkluderer militære forsyninger i form av ammunisjon, pansergjennomtrengende våpen og luftvernskyts, og medisinske forsyninger.

Ifølge Sky News skal landene være i stand til å nå Ukraina med forsyningene. Flere av landene som nå har sagt seg villige til å bidra, skal tidligere ha vært imot, men ombestemte seg etter at Russland invaderte nabolandet.

Giverlandene inkluderer land som ikke er medlem av Nato.

Våpen og utstyr fra partnerne våre er på vei til Ukraina. Anti-krig-koalisjonen virker, skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter lørdag morgen.

Tyskerne snur

Tyskland leverer nå våpen fra det tyske forsvarets lagre til Ukraina, kunngjorde regjeringens talsmann Steffen Hebestreit lørdag kveld.

Samtidig omtaler statsminister Olaf Scholz Russlands angrep på Ukraina som et «vendepunkt» som truer etterkrigstidens verdensorden.

Den tyske regjeringen opplyser at de vil sende 500 Stinger-raketter og 1000 panservernvåpen til Ukraina. Stinger-raketter er bærbare og målsøkende og kan brukes til å skyte ned fly og helikoptre. Panservernraketter brukes i hovedsak mot stridsvogner og andre pansrede kjøretøy.

En liste med militærutstyr sendt fra den ukrainske ambassaden har vært under vurdering i flere uker. Tidligere lørdag sendte Tyskland 5000 beskyttende hjelmer til Ukraina, men dette ble møtt med krav om at Berlin måtte gjøre mer.

Inntil lørdag hadde Tyskland holdt seg til sin langvarige praksis med å ikke tillate at dødelige våpen de har kontroll over, gis videre til en konfliktsone.

Det tyske skiftet kommer i det flere av landets vestlige allierte mobiliserer for å sende Ukraina mer våpen, ammunisjon og luftforsvarssystemer mens russiske styrker kjemper seg fram mot ukrainske byer.

USA lover mer militær bistand

Ukraina får ytterligere 350 millioner dollar i militær bistand fra USA i kampen mot Russland, sier utenriksminister Antony Blinken.

Beløpet tilsvarer drøyt tre milliarder kroner.

– Denne pakken inkluderer ytterligere «dødelig defensiv assistanse» for å hjelpe Ukraina i møte med pansrede trusler, angrep fra luften og andre trusler, sier Blinken i en uttalelse.

Blinken fortalte at president Joe Biden i høst godkjente 60 millioner dollar i umiddelbar militær assistanse, og deretter ytterligere 200 millioner dollar i desember.

Nå kommer altså den tredje pakken med amerikanske våpen til Ukraina. Det betyr at USA har gitt til sammen over en milliard dollar i sikkerhetsassistanse til Ukraina over det siste året, ifølge Blinken.

Han vil ikke gå i detalj om hva slags våpen det er snakk om.

– Dette er enda et klart signal om at USA står sammen med det ukrainske folk, mens de forsvarer sin suverene, modige og stolte nasjon, sier Blinken.

Norge vurderer å sende materiell

Også Danmark har besluttet å sende militært utstyr til Ukraina, kommer det frem i en pressemelding på det danske forsvarsdepartementets sider lørdag formiddag.

Danskene har sendt 2000 stridsvester av typen TYR, som beskytter mot kuler og fragmenter. Det skal også bli sendt 700 sanitetspakker av typen IFAK. Disse brukes av soldater til livreddende førstehjelp.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil revurdere om Norge skal sende militært utstyr til Ukraina, melder NRK.

Det er ikke snakk om skarpe våpen, men annet militært utstyr som Ukraina kan ha bruk for, opplyser Støre til kanalen.

Ifølge NRK vedtok Stortinget i 1959 at våpen og ammunisjon produsert i Norge ikke skal selges til områder der det er krig eller fare for krig.

Powered by Labrador CMS