Nyheter

ØVELSE: Ukrainske soldater avfyrer et amerikansk Javelin-panservernmissil under en øvelse i Donetsk-regionen i Øst-Ukraina 23. desember.

Biden vil «svare bestemt» hvis Russland invaderer Ukraina

USAs president Joe Biden kom med nye forsikringer til Ukraina i en telefonsamtale med landets president Volodymyr Zelenskyj.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to snakket sammen søndag, opplyser Det hvite hus.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– President Biden gjorde det klart at USA med allierte og partnere vil svare bestemt hvis Russland ytterligere invaderer Ukraina, sier presstalsperson Jen Psaki i Det hvite hus.

I samtalen skal de to presidentene også begge ha støttet opp om fortsatt diplomati.

Russland har oppmarsjert over 100.000 soldater langs grensa til Ukraina, og usikkerheten har de siste ukene vært stor om hva som vil skje videre.

I romjulen hadde Biden en 50 minutter lang telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin om situasjonen. Dette skal nå følges opp med ytterligere bilaterale samtaler og gjennom dialog i Nato-Russland-rådet og i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Zelenskyj takker

I samtalen med Zelenskyj skal Biden ha understreket at ingenting av dette skal skje bak ryggen på Ukraina.

– Årets første internasjonale samtale med USAs president beviser vårt spesielle forhold. Felles innsats fra Ukraina, USA og partnere for å bevare fred i Europa, hindre ytterligere eskalering, samt reformer og deoligarkisering ble diskutert. Vi setter pris på den urokkelige støtten til Ukraina, skrev Zelenskyj på Twitter etter søndagens telefonsamtale.

Les også: Ukraina: Soldat drept i kamp med separatister

9. og 10. januar skal utsendinger fra USA og Russland møtes i Genève for å diskutere Ukraina-konflikten. Russland og Nato skal holde separate samtaler 12. januar.

Anklager hverandre

USA og vestlige allierte har i mange uker vært bekymret rundt meldinger om at Russland skal ha utplassert rundt 100.000 soldater i områder nær grensen til Ukraina, noe som har utløst frykt for en russisk invasjon av landet.

Russland avviser anklagene og viser på sin side til at Ukraina skal ha forflyttet soldater til Øst-Ukraina der russiskvennlige separatister har kontroll.

Biden advarte Putin i torsdagens samtale om at konsekvensene blir alvorlige hvis Russland invaderer Ukraina, mens Putin advarte Biden mot å innføre flere sanksjoner mot Russland.

Russiske myndigheter har beskrevet tilstedeværelsen av soldater nær Ukrainas grense med at de er der som beskyttelse mot utvidelse av Nato.

Nato åpnet formelt for at Ukraina kunne bli medlem av alliansen i 2008, men siden har ingenting skjedd.

Powered by Labrador CMS