Nyheter
Russland og Hviterussland planlegger ny militærøvelse
Russlands president Vladimir Putin og Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko er enige om å holde felles militærøvelser i Hviterussland etter nyttår.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Militærøvelsene vil finne sted i februar og mars, opplyser Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.
De to presidentene møttes onsdag i St. Petersburg. Der skal Lukasjenko ha anmodet Russland om ikke å avbryte samarbeidet innen forsvars- og militærindustrien og bedt om nye felles militærøvelser.
Russiske bombefly
Russland og Hviterussland gjennomførte en stor militærøvelse i Hviterussland i september. De siste ukene har Russland dessuten sendt krigsfly over grensen for å patruljere i luftrommet over Hviterussland, ikke minst langs grensen til Polen og Litauen. Noen av flyene kan utrustes med atomvåpen.
Les også: Russland sender bombefly til Hviterussland
Onsdag patruljerte også hviterussiske og russiske kampfly i fellesskap i hviterussisk luftrom. I forrige måned sa Lukasjenko at Hviterussland vil være åpen for å la russiske kjernevåpen bli utplassert i landet.
Meldingen om en ny militærøvelse i den tidligere sovjetstaten kommer samtidig som Russland har styrket sitt militære nærvær ved grensen til Ukraina. Russland krever at USA og Nato gir sikkerhetsgarantier som innebærer at forsvarsalliansen ikke ekspanderer videre østover.
Diplomatiske samtaler
Som følge av konflikten rundt Ukraina, skal USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin ha en ny telefonsamtale torsdag, opplyser Det hvite hus. Det er den andre telefonsamtalen mellom de to på under en måned.
Ifølge en talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd skal Biden og Putin diskutere en rekke saker, deriblant diplomatiet som er planlagt overfor Russland i tiden framover.
10. januar skal amerikanske og russiske diplomater møtes til direkte samtaler i Genève. Talskvinnen Emily Horne understreker at USA også rådfører seg med sine europeiske allierte og partnere for å ha en felles tilnærming til den russiske styrkeoppbyggingen ved grensen til Ukraina.
– Biden-administrasjonen fortsetter å engasjere seg i et omfattende diplomati med våre europeiske allierte og partnere, sier Horne.
Les også: USA lover allierte full åpenhet om samtalene med Russland