Meninger

NORWAY CUP: Å nekte russiske og hviterussiske barn deltakelse i Norway Cup er et bilde på tidsånden vi lever i, skriver Mahmoud Farahmand. Bildet er fra et tidligere Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo.
NORWAY CUP: Å nekte russiske og hviterussiske barn deltakelse i Norway Cup er et bilde på tidsånden vi lever i, skriver Mahmoud Farahmand. Bildet er fra et tidligere Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo.

Russiske lag nektes deltakelse i Norway Cup: Det kan nærmest virke som posering

I iveren om å være den som gjør mest for å vise samhold med ukrainere ser det ut til at enkelte ikke klarer å holde øya på ballen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Krig har en tendens til å vekke sterke reaksjoner. Noen av disse er veloverveide, andre er bare egnet til tidsåndens posering, uten reell eller ønsket effektoppnåelse.

Russlands invasjon av Ukraina har resultert i enorm støtte for og sympati med Ukraina og ukrainere. For første gangen på lenge står hele Vesten samlet, det begynner å bli noen år siden sist. Det er viktig for fellesskapet av frie, selvstendige og demokratiske nasjoner å vise en felles front mot Russland. Putins invasjon kan ikke og skal ikke aksepteres.

For første gangen på lenge står hele Vesten samlet, det begynner å bli noen år siden sist.

Motstanden mot Putins ubegrunnede invasjon kan ta mange former. Vi har hittil valgt å innføre økonomiske sanksjoner, stenge luftrommet og gi bistand til Ukraina. Med tiden får vi innsikt i effektiviteten i disse tiltakene.

Derimot er det andre tiltak som trolig ikke vil gi den effekt man ønsker å oppnå.

Stenges ute

Norway cups beslutning om å utestenge russiske og hviterussiske lag er en av disse. Norway Cup uttaler at de lener seg på Norges idrettsforbunds (NIF) beslutning om å utestenge nevnte land fra konkurranser.

NIFs beslutning virker noe mer forståelig og rasjonell. Det nærliggende å anta at de fleste russiske og hviterussiske klubblag og landslag som konkurrer på internasjonalt nivå har større sponsorer som direkte eller indirekte er en del av staten.

Bortsett fra det rent symbolske har en av disse profesjonelle og semiprofesjonelle utøverne dermed også en økonomisk dimensjon.

Man kan ikke si det samme om boikott av barnelag. De fleste barn som kommer til Norway cup gjør det for å få en opplevelse, de færreste har store statlige og semistatlige selskaper i ryggen. De er der for å spille fotballkamper, forhåpentligvis vinne noen kamper og oppleve noe unikt. Jeg tror ikke russisk og hviterussiske barn er noe unntak.

De fleste barn som kommer til Norway cup gjør det for å få en opplevelse, de færreste har store statlige og semistatlige selskaper i ryggen.

Mange vil nok påstå at en boikott av barneidretten er fornuftig fordi de barn som har økonomisk kapasitet til å reise på Norway Cup tilhører eliten. Men det er nokså sannsynlig at barnas foreldre uansett vil oppleve verdens klare reaksjon mot Putins grunnløse invasjonskrig mot Ukraina.

Barn blir et slags «verktøy»

Det er i det hele tatt et paradoks et land hvor vi ikke holder telling på hvem som vinner og taper i barneidretten plutselig skal begynne å gjøre barn til et slags verktøy i kampen mot Putins regime. Barn som i dag utsettes for en slik boikott vil muligens bli enklere offer for Russlands stadige forsøk på å skape et negativt bilde av Vesten.

Les også: Bamses pris på Norway Cup

Enkelte vil nok også ta til orde for at det er summen av tiltakene som tvinge Russland og Putin i kne. Samtidig vil jeg anta at det russiske folk vil legge merke til en rente på 20 prosent, arbeidsledigheten som kommer som et resultat av at vestlige og japanske selskaper trekker seg ut, samt alle soldater som er såkalt «savnet i strid».

Summen av disse tiltakene bør være tilstrekkelig.

Bærer preg av tidsånden

Dessverre bærer Norway Cups engasjement preg av tidsånden vi lever i, hvor det til tider handler aller mest om å vise at en står på riktig side av historien. Effekten er ikke alltid like viktig eller overveid.

Det kan nærmest virke som posering.

Clausewitz sa en gang at tre fjerdedeler av faktorene som krigsbeslutninger baseres på er pakket inn i en tåke av usikkerhet. Det kan man sannelig si det om beslutninger som er tatt langt utenfor krigsskueplassen, men er relatert til krigen.

I iveren om å være den som gjøre mest for å vise samhold med ukrainere ser det ut til at enkelte ikke klarer å holde øya på ballen.

Powered by Labrador CMS