Kronikk

STERK UNDER PRESS: Vi trenger ikke bare soldater som tåler fysiske og mentale utfordringer, men som også har det kognitive overskuddet til å analysere, forstå og være kreative, selv når de står overfor stress og frykt, skriver Wenneberg.

Morgendagens soldat er robust og tilpasningsdyktig

Flertallet av fremtidens soldater vil operere i et stridsmiljø som er mer komplekst og dødelig enn noensinne.

Publisert

Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Krigføring har dessverre vært en konstant i menneskehetens historie, og slik ser det ut til å fortsette når morgendagens kapitler skal skrives. Det sikreste vi kan si om fremtidens krigføring er at krigens natur forblir mer eller mindre uendret, mens krigens karakter vil endres. 

Det vil si at soldatene vil fremdeles oppleve frykt, stress og utfordringer på samme måte som mennesker har gjort gjennom historien. Til tross for dette vil måten de fører krig på alltid være i utvikling, drevet av ny teknologi, taktikk og sårbarheter.

Utfordringen ligger i å kunne forutsi hvilken retning vi må følge for å utvikle våre soldater slik at de forblir relevante og overlegne når morgendagens krig kommer. 

Historien er full av døde soldater som har forberedt seg på forrige krig. I denne teksten vil jeg kort beskrive to områder vi bør jobbe målrettet mot for å forberede morgendagens soldater. 

Krigens natur krever robuste soldater

I løpet av tusenvis av år med krigføring har vår forståelse av den menneskelige faktoren i krig utviklet seg betydelig, spesielt de siste tiårene. Denne utviklingen og forskningen må vi fortsette å prioritere tungt. Når vi forestiller oss morgendagens soldat, kan vi lett tenke oss en droneoperatør som utfører oppdrag langt fra fysisk fare. 

Selv om slike roller sannsynligvis vil eksistere, vil flertallet av soldatene operere i et stridsmiljø som er mer komplekst og dødelig enn noensinne. Et stridsmiljø der du kan bli sett overalt og det våpensystemer alltid kan nå deg. De fysiske og psykiske belastningene disse soldatene vil møte, er blant de viktigste aspektene vi må forberede fremtidens soldater på. 

Dette starter med anerkjennelsen av at både fysisk og mental robusthet ikke kommer til å gå av moten i morgendagens krig, tvert imot. 

Samfunnsutviklingen taler for at færre av fremtidens soldater har nødvendige forutsetninger når de starter tjenesten, slik at Forsvaret må fortsette å jobbe med å utvikle den nødvendige robustheten.

Å tåle de ekstreme påkjenningene som morgendagens krig vil by på – ikke bare for å overleve, men for å vinne – krever mer enn en normal oppvekst i et velfungerende velferdssamfunn. 

Vi trenger ikke bare soldater som tåler fysiske og mentale utfordringer, men som også har det kognitive overskuddet til å analysere, forstå og være kreative, selv når de står overfor stress og frykt. 

Vi må derfor sikre at soldatene våre er så robuste at de ikke mister disse egenskapene i ekstreme situasjoner. Denne transformasjonen fra usikre sivile til besluttsomme og robuste soldater krever kunnskap og forståelse, noe forskningsmiljøene og Forsvaret må prioritere i større grad fremover.

En av utfordringene med dagens kunnskap om å bygge robusthet er faren ved å forberede seg til gårsdagens krig. Det som fungerte for romerske legionærer, pikenérer på 1400-tallet eller vernepliktige på 90-tallet, vil ikke nødvendigvis ha samme effekt på dagens og morgendagens ungdom. De vokser opp i forskjellige samfunn med ulike styrker og svakheter. Derfor må vår tilnærming til å bygge robusthet tilpasses de unges behov og den stadig skiftende konteksten.

Krigens karakter krever tilpasningsdyktige soldater

De fleste er enige om at morgendagens krigføring vil være høyteknologisk, og dermed vil forståelse og utnyttelse av teknologi være avgjørende for soldatene og militære ledere. På samme måte er evnen til å håndtere og analysere store mengder informasjon essensiell. Men, dette er også noe som også utgjør en potensiell sårbarhet. 

Vi kan ikke naivt anta at vår teknologi og informasjon vil være beskyttet og opprettholdt. En fiendes viktigste oppgave vil være å frata oss dette, noe historien tydelig viser at de vil lykkes med.

Å selektere og trene effektive soldater som kan utnytte teknologi- og informasjonsfordeler er vanskelig nok i seg selv. Å forvente at de samtidig kan være effektive uten disse fordelene er enda mer utfordrende. Derfor må morgendagens soldater være svært tilpasningsdyktige. 

De må kunne utnytte teknologi og informasjon kreativt samtidig som de er i stand til å operere uten disse fordelene når det er nødvendig. Dette krever erfaring og kompetanse som kan utfordre dagens vernepliktsmodell med relativt uerfarne soldater.

Overfor en fiende som også vil være kreativ og tilpasningsdyktig, må våre taktikker og prosedyrer endres kontinuerlig. Den organisasjonen med soldater og ledere som kan lære og tilpasse seg raskest, vil være den som vinner. Tilpasningsdyktighet er viktig ikke bare i det kognitive domenet, men også når det gjelder de fysiske utfordringene soldatene vil møte. 

Fra å operere spredt uten elektroniske eller termiske signaturer for å øke overlevelsen til å tilpasse stridsteknikk, er bare noen områder der tilpasningsdyktige soldater kan øke sjansene for overlevelse. Denne evnen er avhengig av robuste soldater som har overskuddet til å tenke kreativt og justere både tanke- og handlingsmønstre.

Dermed bør mye av vår videreutvikling mot fremtiden dreie seg om hvordan vi selekterer og videreutvikler de egenskapene vi anser som avgjørende for å sette morgendagens soldater opp for suksess. 

Det er ikke sikkert vi har god tid. 

Powered by Labrador CMS