Nyheter:

En krigsveteran fra det som tidligere ble kalt for Kosovos frigjøringshær (UCK) deltar i en demonstrasjon i Pristina, Kosovo i juli 2020. Demonstrasjonene kom som følge av at Kosovos president, også tidligere medlem av UCK, ble tiltalt av en domstol som etterforsker mulige krigsforbrytelser.

Oppgjøret etter Kosovokrigen: Kosovo-domstol med sin første pågripelse

Tiltalen innebærer tortur og drap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En spesialdomstol som etterforsker krigsforbrytelser under krigen i Kosovo på slutten av 90-tallet, har pågrepet den første mistenkte.

Det opplyser etterforskerne i Haag torsdag.

Salih Mustafa var en høytstående leder i Kosovos frigjøringshær (UCK). Han er pågrepet i Kosovo og overføres til et fengsel tilknyttet Kosovo Specialist Chambers, som domstolen heter. Den ble etablert i 2016, og skal etterforske påstander om overgrep fra kosovoalbanske UCK (Kosovos frigjøringshær) mot serbere, romfolk og kosovoalbanere i perioden 1998 til 2000.

Tiltalen mot Mustafa omfatter tortur av minst seks fanger og drap på en i en leir i Zllash i Kosovo under krigen. Ofrene ble beskyldt av UCK for å samarbeide med serberne eller ikke støtte UCK, ifølge tiltalen.

Flere tiltaler

Flere andre er også blitt tiltalt for krigsforbrytelser. En av dem er Kosovos president Hashim Thaci. I juli møtte han i krigsforbryterdomstolen i Haag for å besvare spørsmål fra aktoratet som har tiltalt ham.

I en uttalelse fra domstolen heter det at president Hashim Thaci og de andre tiltalte er «kriminelt ansvarlige for nesten 100 drap», bortføringer, forfølgelse og tortur.

– Jeg er klar for å møte den nye utfordringen, og lykkes for min sønn, familie, folk og land. Ingen kan omskrive historien. Det er frihetens pris, sa Thaci til reportere utenfor domstolen.

Kosovokrigen i 1998–1999 etterlot mer enn 10.000 døde, og 1.641 er fremdeles ikke gjort rede for.

Serbia bestrider Kosovos løsrivelse i 2008 og fastholder at området er en del av Serbia.

FNs internasjonale rettsmekanisme for straffetribunaler (IRMCT) i Haag har tatt over både de resterende krigsforbrytersakene i Rwanda og i det tidligere Jugoslavia.

– Jeg følte et stort og dypt ansvar for å være den første politikeren som sendte norske soldater ut i en væpnet konflikt etter den 2. verdenskrig, skriver Eldbjørg Løwer i dette innlegget.

Ut av Kosovo

31. august ble et kapittel i den norske forsvarshistorien avsluttet: Innsatsen i Kosovo.

Robert Mood i forbindelse med kontingentskifte i Camp Lebane i Kosovo .

– Kosovo Force (KFOR) ble feiret som redningsmenn av den kosovoalbanske befolkningen. Etter hvert ble nok de følelsene mer sammensatte, da vi skulle håndheve freden og beskytte den gjenværende, serbiske minoriteten mot hevnaksjoner, forteller generalløytnant Robert Mood.

Han var første sjef da Telemark bataljon (TMBN) deployerte til Kosovo i 1999. Avdelingen ble opprettet på Heistadmoen fire år før. Mood holdt igjen noen måneder da han mente TMBN ikke var helt klar. Mer enn 900 soldater og militære 500 kjøretøy ble så sendt fra Norge.

Grusomheter, en fortsatt usikkerhet, blandet med seiersglede. Slik var stemningen etter Natos omfattende bombeaksjon over Kosovo i 1999 - Les hele saken her.

Powered by Labrador CMS