Nyheter:

Koronaviruset: Kaller inn Sentralt totalforsvarsforum

Det opplyser Helsedirektoratet under en pressekonferanse torsdag.

Det er besluttet at Sentralt totalforsvarsforum skal kalles inn til møte i løpet av neste uke, opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog under pressekonferansen. 

Sentralt totalforsvarsforum er et samarbeidsorgan som møtes to ganger i året i regi av Forsvarsstaben og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, heter det på Forsvarets nettsider. Det består av representanter fra Forsvaret, sivile etater og direktorater. 

Sentralt totaltforsvarsforum kalles inn for å sikre at man har alle tilgjengelige ressurser på plass i tilfelle en situasjon med svært mange smittede. 

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på [email protected] eller 23092040

Torsdag morgen var det møte i Beredskapsutvalget for biologiske hendelser hos Helsedirektoratet for å diskutere virussituasjonen, skriver NTB. Utvalget har medlemmer fra både helsetjenesten med Folkehelseinstituttet, Legemiddelverket, Mattilsynet og Helsedirektoratet og fra Politiet, Forsvaret, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Utenriksdepartementet.

I torsdagens møte snakket Beredskapsutvalget om temaer som omdisponering av helsepersonell, hvordan man skal ivareta hjemmeisolerte, og hvilke pasientgrupper som er på sykehus, men som under et utbrudd vil kunne bli behandlet i hjemkommunen.

Forbereder seg på at 1 av 4 blir smittet

Guldvog fortalte at de forbereder seg på at 25 prosent av befolkningen kan bli smittet av koronaviruset. Det kan bidra til at det er behov for 14.000 til 16.000 ekstra innleggelser. Det kan føre til at andre planlagte behandlinger i helsetjenesten blir utsatt. 

Smittevernsutstyr var tema på pressekonferansen, der helsdirektøren sa at man har nok smittevernsutstyr i en normalsituasjon, men at det er risiko for mangel på for eksempel masker. 

Koronaviruset, eller Covid-19, ble oppdaget i Wuhan i Kina i desember. Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse, skriver NTB. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske hesemyndigheter. 

Onsdag kveld bekreftet Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse at en person har testet positivt på det nye koronaviruset, etter å ha kommet hjem fra de smitterammede områdene i Kina i helgen. Personen er ikke syk, men er satt i hjemmekarantene. Tromsø kommune har bekreftet at det dreier seg om en kvinne som er bosatt der.

Cold response går etter planen

6000 utenlandske soldater skal delta under vinterøvelsen «Cold Response». 

– Å avlyse øvelsen er et veldig sterkt virkemiddel og det er langt fram dit før det blir aktuelt.

​Det fortalte pressetalsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Brynjar Stordal, til Forsvarets forum onsdag. 

Torsdag forteller Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum at det fortsatt ikke er noen endring i den vurderingen.

Flesteparten av deltakerne er allerede i landet. Så langt er det bekreftet at styrker fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Danmark, Finland og Sverige deltar, i tillegg til styrker fra Norge. 

For et års tid siden opprettet Hæren en ny faggruppe for smittsomme sykdommer.I begynnelsen av februar møtte Forsvarets forum dem på Huseby leir, der de fulgte utviklingen av viruset.