Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Å avlyse øvelsen er et veldig sterkt virkemiddel og det er langt fram dit før det blir aktuelt.
Det fortalte pressetalsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Brynjar Stordal, til Forsvarets forum tidligere på onsdag.
Annonse
Da hadde det nylig blitt kjent at en nordmann skal ha testet positivt på det nye koronaviruset i Italia. I kveldstimene ble det også kjent at viruset er påvist i Norge. Det bekreftet Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag kveld.
6000 utenlandske soldater skal delta under vinterøvelsen «Cold Response». Flesteparten av dem er allerede i landet. Så langt er det bekreftet at styrker fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Danmark, Finland og Sverige deltar, i tillegg til styrker fra Norge.
Stordal understreket at soldatene, som enten er i Norge eller reiser hit i forbindelse med øvelsen som foregår 12. - 18.mars, er medisinsk-selektert personell som ikke er i risikosonen for alvorlige konsekvenser av å bli smittet.
Rutiner på plass
Forsvarets operative hovedkvarter understreket likevel at fokuset er på å unngå et utbrudd av sykdommen som til nå har tatt livet av nærmere 3000 mennesker på verdensbasis.
– Våre offiserer som har dette som fagfelt, mener at vi har gode prosedyrer på plass for å forhindre smitte, og rutiner for å ta vare på de som eventuelt skulle bli smittet.
Han pekte på at veterinærtjenesten i Forsvaret, som er underlagt Forsvarets sanitet, har oppgaven å undersøke og kontrollere personell og materiell under øvelsen.
– Kan aktiviteten under øvelsen kan bli begrenset som følge av koronaviruset?
– Det er vanskelig å si nå. Det må vi i så fall håndtere underveis i øvelsen. Det er preventive tiltak som er det viktigste for oss nå, sa Stordal.
Smittefaggruppe
For drøyt et år siden opprettet Hæren den nye faggruppen på infeksjonsmedisin. Deres jobb er å rådgi og følge med på smittsomme sykdommer.
Overfor Forsvarets forum fortalte avdelingslege John Ødegård at et utbrudd i Norge trolig vil arte seg annerledes enn i Kina.
– Du må alltid se sykdommen i kontekst av der den er, ikke sant. Det er stor forskjell på en by i Kina og Norge med tanke på spredning. Så de tiltakene man gjør i et annet land, er ikke nødvendigvis riktige hos oss.