Nyheter:

Et besetningsmedlem på USS Theodore Roosevelt testes for Covid-19 på Guam.
Et besetningsmedlem på USS Theodore Roosevelt testes for Covid-19 på Guam.

Slik utspilte dramaet seg på USS Theodore Roosevelt

Nærmere 600 koronatilfeller, en sparket skipskaptein, og en marineministers avgang skaper strid i USA.

Publisert Sist oppdatert

Marinens etterforskning av hele episoden om bord USS Theodore Roosevelt forventes ifølge The New York Times offentliggjort denne uken.

Avisen har i en lengre artikkel snakket med titalls ansatte ved Marinen og Forsvarsdepartementet, inkludert besetningsmedlemmer på hangarskipet. De beskriver hvordan situasjonen om bord skipet utviklet seg i måneden før det første dødsfallet.

Mannskapet om bord USS Theodore Roosevelt kom trolig i kontakt med viruset allerede 5. mars, da skipet lå ankret offshore nær Da Nang i Vietnam. Flere besetningsmedlemmer skal ha tilbrakt minst én natt på et hotell. Samme sted bodde to britiske statsborgere - som fikk påvist smitte.

Ville evakuere nesten alle

Etter fire dager begynte mistanken om at noen av besetningsmedlemmene kunne ha blitt smittet å bre seg. De som hadde bodd på hotellet ble isolert. Hangarskipet dro til sjøs, og medisinsk personell fulgte nøye med på tegn på sykdom blant mannskapet.

Ved solnedgang den 24. mars lød en kunngjøring over høytalerne på skipet: «Set River City 1», beordret stemmen. Reduser kommunikasjon. Snart ble det klart at tre besetningsmedlemmer hadde testet positivt for viruset.

Besetningsmedlemmer ved USS Theodore Roosevelt bærer MRE- måltider til soldatene som har testet negativt for koronaviruset som er i karantene på et lokalt hotell på øya Guam den 7. april 2020.
Besetningsmedlemmer ved USS Theodore Roosevelt bærer MRE- måltider til soldatene som har testet negativt for koronaviruset som er i karantene på et lokalt hotell på øya Guam den 7. april 2020.

De ble fløyet til marinesykehuset på øya Guam, og to dager senere la USS Theodore Roosevelt til kai samme sted. Samtidig som mannskapet ble testet for Covid-19, skal diskusjonen mellom skipskaptein Brett Crozier og hans overordnede på fartøyet, admiral Stuart P. Baker, ha begynt.

Crozier argumenterte for å evakuere nesten hele mannskapet, sette dem i karantene, og teste dem mens skipet ble profesjonelt renset, skriver avisen. Baker argumenterte for mindre drastiske tiltak som sikret mannskapet og skipets drift. Fungerende marineminister Thomas Modly, i Washington, samt innbyggere på Guam var bekymret for at øya ikke kunne huse mannskapet.

Sparken uten etterforskning

Ulike alternativer ble vurdert og testet. Samtidig som Modley satte en assistent i kontakt med Crozier for å sikre at han fikk det han trengte, skrev skipskapteinen det fire sider lange brevet som skulle snu den amerikanske Marinen - og narrativet om at de hadde situasjonen under kontroll - på hodet.

– Vi er ikke i krig. Besetningen trenger ikke å miste livet. Hvis vi ikke gjør noe nå, vil vi ikke lykkes i å ta vare på vår viktigste ressurs, nemlig våre sjøfolk, skrev Crozier i notatet.

Brevet ble sendt via ugradert e-post, ifølge The New York Times. Allerede dagen etter hadde The San Francisco Chronicle fått fatt i det. Og videre spredte det seg.

Skipskapten Brett Crozier, som fikk sparken etter hendelsene om bord USS Theodore Roosevelt.
Skipskapten Brett Crozier, som fikk sparken etter hendelsene om bord USS Theodore Roosevelt.

Ifølge The New York Times var Modly bekymret for at brevet skulle vekke misnøye hos president Donald Trump. Modlys forgjenger fikk sparken for å ha stått imot presidentens støtte av en marinejeger tiltalt for krigsforbrytelser.

Modlys kollegaer rådet ham til å etterforske hendelsen ombord USS Theodore Roosevelt og se an situasjonen. Samtidig skal han, ifølge avisen, under en telefonsamtale ha fått en melding om at presidenten ønsket Crozier sparket.

2. april ringte Modly til admiral Baker og spurte om han visste om brevet på forhånd. Baker sa nei. Hadde han visst om det, hadde han bedt Crozier om ikke å sende det. Og det var med dette at Modly bestemte seg for å gi skipskapteinen sparken, skriver avisen.

Sparken uten foregående etterforskning. Det skapte splittelse langt opp i det amerikanske forsvarskomplekset. Først etter at Crozier hadde forlatt skipet for siste gang, startet etterforskningen av hendelsen.

I det kapteinen forlot USS Theodore Roosevelt for siste gang, ble han hyllet av mannskapet. Det skal ikke ha falt i smak hos Modley.

En skjebnesvanger tale

Han fløy til Guam. Om bord i skipet leverte han en tale over skipets høyttaleranlegg, skriver avisen: Han kritiserte mannskapet for å heie på kapteinen. Han kalte Crozier “for naiv eller for dum” til å lede et hangarskip. Han fortalte mannskapet at de aldri burde stole på mediene, og skyldte på Kina for viruset. Så gikk han i land, fortsetter artikkelen.

Talen gikk rett til sosiale medier. Modley stod for det han sa. Spørsmål om hvorvidt han burde sies opp haglet.

Først etter syv timer, og etter at forsvarsminister Mark Esper skal ha bedt ham om å beklage uttalelsene sine, modifiserte han seg. Men det var for sent. Dagen etter ringte han forsvarsministeren med sin oppsigelse.

Forsvarsminister Mark Esper bekreftet Modlys oppsigelse på Twitter og skrev at marineministeren sa opp frivillig.