Nyheter:

Over 50 er smittet av korona ombord i USS Kidd.
Over 50 er smittet av korona ombord i USS Kidd.

Nytt amerikansk fartøy rammet av koronautbrudd

Over 40 fartøyer i den amerikanske marinen har fått påvist korona om bord.
USS Kidd har over 50 smittede.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 50 personer om bord på destroyeren USS Kidd har testet positivt for koronavirus, melder den amerikanske marinen. Av et mannskap på rundt 330 er femten personer evakuert for overvåking, og to personer er fløyet til USA for medisinsk behandling.

Skipet forventes å legge til havn i San Diego de kommende dagene slik at det kan desinfiseres og rengjøres og mannskapet isoleres og settes i karantene, ifølge CNN.

Korona på hangarskip

USS Kidd er det andre skipet i US Navy som blir rammet av et større korona-utbrudd. På øya Guam i Stillehavet ligger hangarskipet the USS Theodore Roosevelt. Skipets kaptein, Brett Crozier, varlset om forholdene i et notat til den amerikanske marineledelsen og ba om å få sette store deler av mannskapet på land.

Flere titall hadde da fått påvist smitte om bord, og viruset spredte seg raskt.

– Vi er ikke i krig. Besetningen trenger ikke å miste livet. Hvis vi ikke gjør noe nå, vil vi ikke lykkes i å ta vare på vår viktigste ressurs, nemlig våre sjøfolk, skrev Crozier i notatet.

Han fikk senere sparken for måten han varslet på.

USS Theodore Roosevelt.
USS Theodore Roosevelt.

Les mer om situasjonen og dramaet om bord på USS Theodore Roosevelt i denne saken.

Alt av mannskap på hangarskipet har nå blitt testet for korona. Av rundt 5000 har 955 personer testet positivt og blitt satt i karantene. Flere får også medisinsk behandling og en person har døde av viruset.

Over 40 skip i den amerikanske marinen en eller flere om bord som har testet positivt for korona.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på [email protected].

Planer klare i Nato-styrke

Norge har for tiden ledelsen i to av Natos stående marinestyrker. I starten av desember overtok Yngve Skoglund kommandoen over Standing Nato Maritime Group One med fregatten KNM Otto Sverdrup. Henning Knudsen-Hauge har kommandoen for Standing Nato Mine Countermeasures Group One, fra et tysk fartøy.

Det har så langt ikke blitt varlset om smitte om bord på skipene. Men det er planer klare for å takle et eventuelt smitte-utbrudd, opplyste Marius Villanger under et tokt tidligere i vår.

Han er pressekontakt for minerydderstyrken og opplyser at det er finnes en plan som kan iverksettes, dersom man oppdager smitte om bord i ett av skipene.

«Et av våre preventive tiltak er økt fokus på hygiene. Alle fartøyene i styrken har også utarbeidet en plan for ivertakelse og isolering av eventuelle mistanker. Per idag har vi ikke hatt mistenkelige hendelser i gruppen», opplyser Villanger til Forsvarets forum.

«Dette tas alvorlig med hensyn til risikogruppene, samt ansvaret opprettholde vår beredskap og evne til å utføre våre oppdrag. Vi overvåker situasjonen kontinuerlig, og gjennomfører daglig risikovurderinger av hvordan viruset kan få innvirkninger på våre operasjoner og beredskap».

«Vi kan på kort varsel endre våre planer dersom det skulle bli nødvendig.»

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Natos stående minerydderstyrke 1.
Natos stående minerydderstyrke 1.