MARINEFARTØY: Den kinesiske marinens 178 meter lange supplyskip i Weishanhu i Fuchi-klassen med pennantnummer 887 ankom Sudan 26. april 2023 for et evakuaeringsoppdrag, ifølge Reuters. Her er hun fotografert i 2007. Illustrasjonsfoto.Foto: Wikimedia Commons
Sudan-konflikten: Kina sender marinen for å få ut sine 1500 statsborgere
Sudans hær sier i en uttalelse at våpenhvilen i landet forlenges med 72 timer. Meldingene fra landet tyder imidlertid på at kamper fortsatt pågår.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den tredagers våpenhvilen som var i kraft, utløp ved midnatt natt til fredag. Torsdag kveld meldte Sudans hær at det var enighet om en ny 72-timersperiode. Forlengelsen det nå skal være enighet om, er forhandlet fram av USA og Saudi-Arabia.
Annonse
Torsdag kveld bekrefter også RSF-militsen at de er enige om å utvide våpenhvilen.
Til tross for avtalene, fortsetter kamphandlingene i landet. AFP melder om luftangrep i Khartoum. Skylden legges på hæren.
Utenriksdepartementet i Oslo sa i forkant av meldingen at de var bekymret for hva som kunne skje hvis det ikke ble noen forlengelse.
De pekte blant annet på at en våpenhvile er avgjørende for sivilbefolkningen og for hjelpeorganisasjonene i landet. Den er også viktig for evakueringen av norske borgere, som fremdeles pågår.
– Partene har ikke overholdt de tidligere våpenhvilene. Intensiteten i kampene har gått noe ned, men det er fortsatt ikke trygt å bevege seg i Khartoum. Vi jobber for en langvarig stans i kampene slik at hjelp kan komme inn i landet. Partene har et ansvar overfor sivilbefolkningen, som lider, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).
– Kan forverres
Norges spesialrepresentant for Sudan reiste torsdag til Nairobi i Kenya for å følge opp arbeidet for en langvarig stans i kamphandlingene. UD skriver at Norge og flere partnerland er bekymret for at partene ikke har brukt våpenhvilen til reelle forhandlinger.
Uttalelser fra Det hvite hus torsdag kveld preges heller ikke av stor optimisme.
– Situasjonen i Sudan kan forverres når som helst og amerikanere bør forlate landet innen de neste 24 til 48 timene, sa president Joe Bidens talsperson Karine Jean-Pierre. Hun sier den amerikanske regjeringen er bekymret for bruddene på våpenhvilen.
Hun føyde også til at det er usannsynlig at situasjonen bedres.
– Nå er tiden for å røre på seg, sa Storbritannias utenriksminister James Cleverly torsdag formiddag.
I over en uke har det foregått et massivt evakueringssamarbeid for å få briter, amerikanere, franskmenn, nordmenn og andre utenlandske statsborgere ut av Sudan. Ifølge norsk UD er 85 nordmenn hentet ut, mens 80 fortsatt er igjen i landet.
Akutte mangler
Sudan er rammet av en borgerkrig mellom den mektige RSF-militsen, ledet av general Mohamed Hamdan Dagalo, og den sudanske hæren, ledet av general Abdel Fattah al-Burhan. De har sammen styrt landet siden 2021.
Også utenfor hovedstaden, spesielt i Darfur og de sørlige delene av landet, raser kampene. Sivilbefolkningen rammes hardt, ifølge Flyktninghjelpen, som sier det er akutt mangel på mat og vann – og drivstoff.
– Vi har på grunn av sikkerhetssituasjonen foreløpig ikke kunnet nå ut med den nødhjelpen som sårt trengs, opplyser Flyktninghjelpen i en pressemelding.
Tusenvis flykter derfor til fots ut av Khartoum og ut av landet. Organisasjonens ansatte har vært i kontakt med mennesker som har flyktet fra hovedstaden til byen Wad Madani i sør.
– Disse familiene, inkludert et høyt antall kvinner og barn, hadde gått rundt 160 kilometer i trykkende hete for å komme seg vekk fra kampene og kryssilden, heter det i pressemeldingen.
Samtaler i Juba
Selv om det er få tegn til at de stridende partene er klare til å avslutte konflikten, er det fortsatt håp. Sent onsdag skal den sudanske hæren ha gått med på samtaler i Juba, hovedstaden i Sør-Sudan.
Målet er å få på plass en ny, tre dager lang våpenhvile under oppsyn av IGAD, en østafrikansk allianse. Det har vært flere forsøk på å få på plass en skikkelig våpenhvile. Alle har mislyktes.
Flere land frykter nå at videre evakuering fra Sudan kan bli umulig fra fredag og tyr til ulike strategier. Torsdag valgte Sverige å avslutte sin aksjon, mens Kina sender marinen for å få ut sine rundt 1500 statsborgere.
Minst 512 mennesker er drept og 4.193 såret i kampene, ifølge tall fra Sudans helsedepartement. De reelle tallene er etter alle solemerker langt høyere.
Landets legeforening opplyser at to tredeler av Sudans sykehus er ute av drift. 14 sykehus er rammet av bombeangrep, og 19 er blitt tvunget til å evakuere, ifølge Røde Kors.
FN uttalte onsdag at de forventer at opptil 270.000 sudanere kommer til å flykte til Sudans naboland Tsjad og Sør-Sudan om ikke kampene gir seg. Flyktninghjelpen er bekymret for utviklingen.
– Vi ber partene og det internasjonale samfunnet sikre at vi får trygg tilgang til å nå ut med hjelp.