Nyheter
Støre: Viktig å tenke gjennom sikkerhetsordenen i Europa etter krigen
MÜNCHEN (Forsvarets forum): Europa må tenke gjennom et sikkerhetssystem hvor små og store land kan være trygge, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Krigen i Ukraina står høyest på agendaen på den årlige sikkerhetskonferansen i München. Konferansen ble åpnet fredag av Ukraina president Volodomyr Zelenskyj, som understreket at det ikke er noe alternativ til ukrainsk seier i krigen.
– Derfor er det inget – og kan ikke være noe – alternativ til å fullstendig kvitte seg med russisk aggresjon, sa Zelenskyj fra Kyiv i en TV-overført tale.
Frankrikes president Emmanuel Macron slo fast at «tiden ikke er inne for dialog med Russland».
På spørsmål fra Forsvarets forum om statsminister Jonas Gahr Støre ser for seg noen reell mulighet for at krigen kan løses og avsluttes gjennom forhandlinger, svarer han at det er noe Ukraina må ta stilling til.
– Ukraina er angrepet og må få avgjøre om det er aktuelt å finne en slik løsning. Det har ikke vært tegn som tyder på det til nå, sier Støre.
– Russland vil være der
– Hvordan ser du for deg Europa når krigen er over?
– Det er viktig å begynne å tenke grundig gjennom det, at vi får en europeisk sikkerhetsorden. Russland vil være der også etter denne krigen. Hvilket lederskap det vil være i fremtiden er ikke gitt i dag.
– Men Europa må tenke gjennom et sikkerhetssystem hvor små og store land kan være trygge, hvor man kan ha en verktøykasse for å løse små og store problemer politisk etter et regelsett og ikke med militærmakt og vold.
Dialog
Rundt 40 statsledere er blant de 850 deltagerne som tilbringer helgen i Tyskland. Selv om krigen i Ukraina får mest oppmerksomhet, holdes det diskusjoner om de fleste store sikkerhetspolitiske utfordringene verden står overfor, fra Midtøsten og Sahel til Kina og Sør-Øst-Asia.
– Dette er jo både separate konflikter og spenninger som henger sammen, så jeg har tro på at land må finne ut av det ved å snakke sammen og å finne løsninger, men det går en grense et sted hvor et land også må si at hvis ikke det er mulig, så må vi forsvare oss, sier Støre.
– Hvordan har du opplevd å være statsminister gjennom et år med krig?
- Det er vel den enkelthendelsen som har satt størst preg på arbeidet, fordi ut av den dramatiske krigen, så kommer veldig mange andre av de store utfordringene vi har, det er der energikrisen kommer fra, det er bidrag til inflasjonen og det er bidrag til at vi nå må bruke store beløp på å støtte Ukraina med forsvarsmateriell og økonomisk.