Nyheter

ØKNING: PÅ Stortinget kunngjorde Jonas Gahr Støre dobling av støtten til Ukraina.

Regjeringen foreslår dobling av Ukraina-støtten i 2025

Regjeringen foreslår å øke støtten til Ukraina fra 15 til 30 milliarder kroner i 2025.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer etter at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag møtte de parlamentariske lederne på Stortinget.

– Dette er et utgangspunkt for 2025 som ligger over det vi har gitt i 2024, sa Støre da han møtte pressen etter møtet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette har vi hatt en god diskusjon om. Jeg opplever at det er vilje i dette rommet til å komme fram til en enighet hvor vi står sammen om Ukraina-støtten, sa han.

Støre sier at alle partiene skal gå sammen i sine respektive gruppemøter før de tar sikte på å lande på en konklusjon torsdag denne uken.

Opposisjonen krever mer

Regjeringen har satt av 15 Ukraina-milliarder i statsbudsjettet for neste år. Opposisjonen har imidlertid ment at dette er altfor lite.

Høyre har ment at støtten burde tredobles til 45 milliarder kroner, mens MDG har bedt om 65 milliarder mer. KrF har også sagt at støtten bør betydelig opp, samtidig som de advarte mot at partiene overbyr hverandre i mediene.

30 milliarder kroner er betydelig bedre enn 15, sier Høyre-leder Erna Solberg, som likevel krever mer:

– Vi mener at situasjonen i Ukraina krever enda større innsats enn det regjeringen har lagt på bordet. Vi skal ta med oss dette til gruppemøtet og diskutere spørsmålene. Men vårt utgangspunkt er at det trengs mer penger.

– Betydelig lavere

Venstre har foreslått å øke støtten til hele 105 milliarder kroner. Venstre-leder Guri Melby påpeker at regjeringens forslag er langt unna deres.

– Dette er betydelig lavere enn det vi mener Norge både har mulighet for, og det vi bør gi.

Norge ligger fremdeles betydelig under våre naboland når det gjelder militær Ukraina-støtte, sier hun.

– Med den unike finansielle posisjonen vi har, bør vi ligge høyere enn det. Jeg velger å se på dette som et første forhandlingsmøte. Vi stiller gjerne til møter dersom det er mulig å få summen opp.

Miljøpartiet de Grønnes Rasmus Hansson syns økningen er et riktig grep, men mener det burde vært høyere.

– 30 milliarder er langt fra nok for et land som har tjent minst 1300 milliarder som følge av økte gasspriser. Men vi er åpne for å fortsette å forhandle med regjeringen og de andre partiene om hvor vi endelig lander og ser frem til møtet på torsdag for videre samtaler, skriver han til Forsvarets forum. 

Powered by Labrador CMS