Nytt om navn

STRAKS SLUTT: Sommerens Nato-toppmøte i Washington ble det siste for Gjermund Eide som militær rådgiver for Natos generalsekretær...(bla om)
....og her er Ukrainias president Volodymyr Zelenskyj og sin sjef Jens Stoltenberg på samme podium minutter tidligere.

Stoltenbergs høyre hånd starter i sivil jobb: – Vemodig

Den 1. oktober slutter Jens Stoltenberg som Natos generalsekretær. Ut dørene av Brussel forsvinner også hans militære rådgiver Gjermund Eide, som har fått seg en jobb utenfor Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Da Jens Stoltenberg ble Natos generalsekretær den 1. oktober i 2014, ble samtidig Gjermund Eide hans militære rådgiver. På dagen nøyaktig ti år etter forlater Stoltenberg rollen. Det gjør også Eide.

– Vi er på oppløpssida. Klokken ti den 1. oktober gir Stoltenberg videre klubba. Da er det slutt for oss nordmenn, sier Eide til Forsvarets forum. 

Da blir nederlandske Mark Rutte den neste generalsekretæren i Nato.

Formelt sett gir Gjermund Eide seg i Forsvaret den 1. november. Da starter han som rådgiver i PR-byrået Kruse Larsen.

Eide kjenner på delte følelser rundt at slutten nærmer seg i Brussel.

– Det har vært ti bra år. Jeg har hatt mange gode kollegaer man har jobbet intenst med så lenge. Selv om folk kommer og går blir man veldig tett. Jeg kommer til å savne intensiteten, trykket og spenningen med å jobbe så tett på en viktig mann.

– Så det er litt vemodig å forlate det, men alt har en ende. Jeg er godt fornøyd med pendlingen nå, sier Eide. 

Washington ble verdig punktum

Det ble ti toppmøter på ti år – et høyt antall i Nato-historien. Russlands annektering av Krym, og senere invasjonen av Ukraina, har preget årene. 

Ny jobb?

Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»

– Det tas viktige beslutninger i disse toppmøtene og det er hektisk, intenst og motiverende. Men det har vært ti fantastiske år jeg ikke ville vært foruten. 

Sommerens Nato-toppmøte i Washington ble således et fint punktum på perioden i alliansen.

– Det var veldig flott, både da det gjaldt å levere politiske resultater og vedtak. I tillegg var det markeringen for 75 år, og Stoltenberg fikk medaljen fra president Joe Biden. Vi forlater alliansen på en verdig måte, mener Eide.

Det skulle i utgangspunktet bli fire år. Da tjenesten først skulle bli forlenget til to år, var han usikker. På grunn av det som har skjedd i Ukraina, har Stoltenberg fortsatt som generalsekretær. 

– Mine kone sa at når Stoltenbergs tid forlenges, da forlenges også militærrådgiverens kontrakt automatisk, sier Eide. 

1. OKTOBER 2014: Jens Stoltenberg tar plass på kontoret i Natos hovedkvarter i Brussel for første gang. På plass var selvfølgelig også Gjermund Eide.

Ros fra Stoltenberg

– Hvordan har det vært å være Stoltenbergs høyre hånd disse årene?

– En veldig ålreit fyr å jobbe for, og vi har hatt et godt samarbeid. Jeg passer på at han er på rett sted til rett tid, og godt forberedt. Det er alltid han som går først inn i salen og først ut av flyet.

– Han skal bruke all sin energi på å lede alliansen og ikke tenke på flybillett og neste måltid. Det fikser vi, og kommer med faglige råd, sier han. 

Forsvarets forum møtte Jens Stoltenberg i Oslo på hans siste offisielle oppdrag i utlandet. Generalsekretæren hadde bare gode ord å si om hans militære rådgiver

– Det har vært en stor glede å jobbe med Gjermund. Jeg har jobbet med ham i over ti år, for Gjermund kom allerede da vi begynte med forberedelsene til da jeg skulle ta over som generalsekretær. 

– Gjermund kan masse om Forsvaret, har lang erfaring selv, også fra Afghanistan, fra Nato-operasjoner, og er en veldig hyggelig mann som får ting gjort, og har god oversikt, sier Stoltenberg.

I BAKGRUNNEN: Gjermund Eide (i grønn uniform) holder seg litt bak, men i nærheten av Stoltenberg. Her på kransenedleggelse ved den ukjente soldats grav på Arlington i forkant av Nato-toppmøtet i Washington.

Relevant erfaring i ny jobb

Eide har tidligere hatt lignende jobber i Forsvaret. Han var militær rådgiver til både forsvarssjefene Sigurd Frisvold og Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, før han ble kontigentsjef for norske styrker i Afghanistan i 2010. 

Senere var han blant annet sjef for Militærmaktavdelingen ved Forsvarets stabsskole og talsmann for Forsvaret, ifølge hans egen LinkedIn-profil. 

Teoretisk sett kunne Eide fortsatt i Forsvaret til neste vår da han blir 60 år, men det blir å takke for seg for godt med uniformen på.

– Jeg har hatt 40 fantastiske år i Forsvaret, men når aldersgrensen er 60 var det et veldig naturlig tidspunkt å forlate på. 

Gjermund Eide har fått flere jobbtilbud, men landet altså på Kruse Larsen. Der blir han seniorrådgiver i byrået som hjelper andre bedrifter rundt forsvar, sikkerhet, beredskap og internasjonale relasjoner.

– Jeg vet jeg får brukt kompetansen her. Jeg skal nok holde foredrag, reise rundt og møte spennende kunder. Vi har hatt en god del dialog allerede, så jeg har tro på at dette skal gå bra. Det er mange flinke folk i Kruse Larsen, så jeg gleder meg veldig, sier han. 

Powered by Labrador CMS