Nyheter

SLIT OG SVETTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg la ned krans ved den ukjente soldats grav på æreskirkegården Arlington i forkant av Nato-toppmøtet i Washington.

– Vemodig å slutte

Jens Stoltenberg har ingen jobb å gå til når han slutter som Natos generalsekretær. Men han regner med å bidra i norsk politikk som Ap-medlem.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har vært her i ti år, dobbelt så lenge som opprinnelig avtalt. Det skulle være i maks fem år. Mest sannsynlig fire. Men det er vemodig, selvfølgelig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Jens Stoltenberg er i Washington på sitt siste Nato-toppmøte som generalsekretær i forsvarsalliansen. 1. oktober tar tidligere statsminister i Nederland Mark Rutte over som Nato-sjef.

Planene om å være i Nato-hovedkvarteret Brussel i fire-fem år gikk i vasken. Først sa han ja til å sitte til høsten 2022. Russlands fullskalainvasjon av Ukraina 24. februar 2022 gjorde Natos medlemsland lite lystne på å endre ledelse mens det var krig i Europa.

Først takket Stoltenberg ja til ett år ekstra som Nato-sjef, deretter et år til. 

– Jeg var samlet og var statsminister i Norge i så godt som ti år. Nå har jeg vært Natos generalsekretær like lenge som statsminister i Norge, sier han i et møte med norsk presse i Washington. 

Permisjon

Før invasjonen i Ukraina, hadde Stoltenberg fått jobb som sentralbanksjef. Den måtte han si fra seg. Nå vet han ikke hva han skal gjøre når han er ferdig i Nato.

– Jeg må finne på noe å gjøre. Jeg vet ikke. Jeg kommer helt sikkert til å finne på noe fornuftig å gjøre. Jeg skal gjennomføre dette toppmøtet. Jeg skal være ansvarlig for Nato fram til 1. oktober, sier han. 

Da Gro Harlem Brundtland ga ham jobb som statssekretær i miljøverndepartementet, fikk Stoltenberg permisjon fra jobben han hadde i Statistisk sentralbyrå (SSB). Dit skal han ikke tilbake.

ARBEIDSLØS: Jens Stoltenberg har ingen jobb å gå til når han er ferdig som Nato-sjef.

– Jeg har permisjon, men jeg tror ikke det er veldig sannsynlig at jeg kommer tilbake til min stilling som førstekonsulent i SSBs forskningsavdeling. Av mange grunner. Dessuten tror jeg at jeg kommer til å være en veldig dårlig forsker, sier Stoltenberg.

– Jeg har stor respekt for Statistisk sentralbyrå, men forskningsavdelingen er tjent med at jeg ikke kommer dit og henger rundt og lager kaffe.

Æreskast

Som Natos generalsekretær har Stoltenberg måttet håndtere en rekke vanskelige problemstillinger. På hans vakt har det vært krig i Syria, terrortrussel fra Den islamske staten (IS) og invasjon av Ukraina, samtidig som Kina har rustet opp til å bli en betydelig militærmakt.

Det var ingenting mot hva som møtte ham i Washington, da han fikk kaste «æreskastet» på en baseballkamp i forkant av Nato-møtet i den amerikanske hovedstaden.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk ta et "æreskast" før baseballkampen mellom Washington Nationals og St. Louis Cardinals på Nationals Park i forkant av Nato-toppmøtet i Washington.

– Å kaste den første ballen er det vanskeligste jeg har gjort som generalsekretær, uttalte Stoltenberg lattermildt fra scenen på toppmøtet.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk ta et "æreskast" før baseballkampen mellom Washington Nationals og St. Louis Cardinals på Nationals Park i forkant av Nato-toppmøtet i Washington.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk ta et "æreskast" før baseballkampen mellom Washington Nationals og St. Louis Cardinals på Nationals Park i forkant av Nato-toppmøtet i Washington. USAs utenriksminister Anthony Blinken var til stede på kampen.

Resten av kampen så han sammen med USAs utenriksminister Anthony Blinken.


Etter et langt liv i norsk politikk, med ti år som statsminister i bagasjen, har ikke Stoltenberg tenkt å legge politikken på hylla.

– Jeg er sosialdemokrat og er med i Arbeiderpartiet. Jeg kan helst sikkert finne på noen måte å være med i Arbeiderpartiet på, men det er på lokalt plan. Det er som et menig medlem, sier han. 

Powered by Labrador CMS