Nyheter

VIL HA LØFTER: Nato-sjef Jens Stoltenberg venter at flere land vil komme med løfter om tunge våpen til Ukraina i nærmeste fremtid.
VIL HA LØFTER: Nato-sjef Jens Stoltenberg venter at flere land vil komme med løfter om tunge våpen til Ukraina i nærmeste fremtid.

Stoltenberg til givermøte – venter nye våpenløfter til Ukraina

Nato-sjef Jens Stoltenberg venter nye leveranser av tunge våpen til Ukraina i nær fremtid. Torsdag deltar han i et USA-ledet møte for å diskutere videre støtte.

Publisert Sist oppdatert

Møtet ledes av USAs forsvarsminister Lloyd J. Austin og foregår i den såkalte kontaktgruppen for Ukraina i Ramstein i Tyskland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fra Norge deltar forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Stoltenberg har flere ganger den siste tiden bedt allierte trappe opp støtten til Ukraina, også i form av tunge våpen. Nato-sjefen forventer flere slike våpenløfter i nærmeste fremtid, sier han i et intervju med tyske Handelsblatt.

Overfor NTB peker han på Ramstein-møtet som et naturlig tidspunkt.

– Det vil være en anledning til å komme med nye annonseringer, sier Stoltenberg.

Les også: Russere flykter fra mobilisering: – Alle heltene mine er i fengsel

Tyskland er avventende

Lørdag kom nyheten om at Storbritannia sender stridsvogner til Ukraina.

Fra før har USA, Tyskland og Frankrike lovet å levere stormpanservogner, mens Frankrike skal levere lette stridsvogner.

Flere land, blant dem Polen, har også åpnet for å sende tyskproduserte Leopard-stridsvogner, men så langt har ikke Tyskland bestemt seg for om de skal gi eksporttillatelse.

– Det som er annonsert de siste dagene, er betydelig, og jeg regner med at det kommer enda mer, sier Stoltenberg til NTB.

Les mer: Georgia drømmer om Nato-medlemskap

Kritisk punkt i krigen

Nato-sjefen begrunner våpenbehovet med at Ukraina befinner seg på et kritisk punkt i krigen.

– Vi ser harde kamper i øst, i Soledar og Bakhmut, og vi ser også brutale luftangrep mot ukrainske byer. Da trenger ukrainerne mer våpen, sier Stoltenberg.

Han minner om at Ukraina har klart å frigjøre områder som tidligere var okkupert av Russland, men viser til at det de siste ukene har vært mer stillstand.

– Det er harde kamper, men frontene har flyttet seg mindre, sier Nato-sjefen, som nok en gang advarer mot å undervurdere Russland.

– Russland har mobilisert 200.000 flere soldater, og mange av disse er nå under opplæring og vil bli satt inn ved fronten i nær fremtid, sier Nato-sjefen.

Mens han er i Ramstein, skal Stoltenberg også ha et bilateralt møte med Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov.

Les også: Her trener Norge ukrainske soldater

Powered by Labrador CMS