Nyheter

ANGREP: Missiler fra Iran over Gaza, på vei mot Israel.

Forsker: Krig mellom Iran og Israel

Forsvarsanalytiker Per Erik Solli er overrasket over at Iran valgte å angripe Israel til tross for den klare advarselen fra USA.

Publisert

– Irans angrep mot Israel innebærer jo en krig mellom Iran og Israel, sier Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad til NTB.

Iran avfyrte tirsdag kveld flere raketter mot Israel. Luftvernsirener går i Jerusalem og andre byer, og det meldes om eksplosjoner flere steder.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er et svar på et angrep som i praksis vil bli forstått som en krig i Israel. Det gjenstår å se deres respons, sier Tuastad.

Han mener det denne gang kan bli vanskelig å få til en nedtrapping av situasjonen. Det kommer an på om Israel allerede har planlagt å angripe Iran.

– Hvis israel ikke har planlagt å angripe Iran – da kan det være at de ikke angriper. Deres endelige mål er å hindre at Iran utvikler atomvåpen, sier han.

Tuastad frykter at Israels mål er å tvinge Iran med i en krig.

Overrasket

Forsvarsanalytiker ved Nupi Per Erik Solli er overrasket over at Iran valgte å angripe Israel til tross for den klare advarselen fra USA, ifølge Nettavisen.

– Det store spørsmålet er nå hva USA velger å gjøre. Det er viktig å følge med hva de sier, og hvordan de reagerer. Amerikanerne er helt nødt til å la dette få konsekvenser for Iran, sier Solli til avisen.

USA advarte Iran tidligere tirsdag om at det ville få følger hvis landet angrep Israel som svar på den israelske bakkeoperasjonen mot Hizbollah-mål i Libanon.

TEHERAN: Demonstranter i Teheran hyller rakettangrepet mot Israel.

– Iran vil stå overfor «alvorlige konsekvenser» hvis landet skulle angripe Israel direkte som svar på operasjonen, sier USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

Solli påpeker også at dette setter Kina og Russland i en vanskelig situasjon.

– Iran har gradvis blitt en tett alliert med de to landene, sier han.

Tilbake til april

Sigbjørn Halsne ved Forsvarets høgskole understreker tirsdag kveld alvoret i situasjonen i Israel. Tankene går tilbake til april.

– Det er dette som har vært den største frykten. At vi går tilbake til det som skjedde mellom Iran og Israel i april, sier han til TV 2.

Den gang varslet Iran på forhånd om et angrep og avfyrte deretter rundt 170 droner og 120 raketter mot Israel. 99 prosent av dem ble skutt ned av USA og andre allierte før de nådde Israels grense.

Tirsdagens angrep var ikke varslet, men Iran har flere ganger lovet hevn over israelske aksjoner.

Natt til tirsdag gikk Israel inn med bakkestyrker i Libanon, i det de kaller «begrensede bakkeoperasjoner» mot Hizbollah.

Iran er en av de militære stormaktene i Midtøsten og Hizbollahs viktigste støttespiller. Det har derfor vært knyttet spenning til hvordan Iran ville svare.

– I tillegg til disse stedfortrederne, Hamas og Hizbollah, så har Iran et stort arsenal av kryssermissiler og droner, sier Halsne.

Powered by Labrador CMS