Nyheter

VENTER KRIG: Mange nordmenn tror at tredje verdenskrig vil skje innen ti år. Bildet er av israelske soldater og stridsvogner på Gaza-stripen, tirsdag 13. februar.

Fire av ti nordmenn frykter ny verdenskrig

41 prosent av de spurte i en undersøkelse mener det er sannsynlig at en ny verdenskrig vil bryte ut i løpet av de neste ti årene.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg venter 55 prosent en ny væpnet konflikt i Europa. Det viser en undersøkelse utført av YouGov for Institutt for fredsforskning (PRIO).

– Våre funn avslører en bekymringsfull forventning blant nordmenn om at vi er på randen av betydelig global uro, med frykt for forestående verdenskrig og en ny europeisk konflikt. Dette understreker behovet for en økt innsats for fred og konfliktforebygging, sier PRIO-direktør Henrik Urdal i en pressemelding.

PRIO-undersøkelsen viser at to tredjedeler av de spurte nordmennene mener det er flere væpnede konflikter i dag sammenlignet med for 20 år siden. 

Et flertall mener også at det har vært en tilbakegang i demokrati på verdensbasis.

Økt polarisering

Undersøkelsen har også sett på nordmenns holdninger til institusjoner og organisasjoner som har som oppgave å opprettholde verdensfreden, som for eksempel FN. 

Et flertall av respondentene mener at disse institusjonene er mindre betydningsfulle enn før.

– Institusjoner som er laget for å sikre global fred, som FN og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), har blitt vingeklippet som følge av økt polarisering, sier Urdal. 

– Dette kan få alvorlige konsekvenser for deres evne til å begrense og avslutte kriger, fortsatte Urdal.

UNDERSØKELSE: Henrik Urdal leder Institutt for fredsforskning (PRIO).

PRIOs undersøkelse er gjennomført mellom 28. juni og 3. juli, og 1022 voksne i Norge har svart på undersøkelsen. 

Tidligere i år gjennomførte InFact en meningsmåling for Forsvarets forum. Da svarte nesten dobbelt så mange menn som kvinner «ja» på spørsmålet «er du redd for krig i Norge?». Les mer her!

– Jeg er også bekymret

En annen undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Altinget viser at om lag tre av ti nordmenn tror de vil oppleve tredje verdenskrig i sin levetid.

− Krig i Ukraina, i Gaza og uroligheter i mange deler av verden kommer nært på oss alle. Jeg er også bekymret, derfor anbefalte jeg en styrking av vårt eget forsvar – og nå får vi en historisk satsing, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Altinget.

Kristoffersen løfter betydningen av Nato for å bevare freden i vår region. Han oppfordrer befolkningen til å bevare roen og tilliten.

Powered by Labrador CMS