Nyheter
Forsvarsprodusent angrepet: Tyrkia svarer med angrep mot Syria og Irak
Den tyrkiske presidenten fordømmer angrepet og mener PKK står bak.
Fem skal være drept og 22 såret i angrepet på hovedkontoret til selskapet Tusas i Tyrkia. Tyrkia anklager PKK for angrepet og angriper mål nord i Syria og Irak.
Recep Tayyip Erdogan, som er på Brics-toppmøtet i Russland, opplyser at angriperne fyrte av eksplosiver og åpnet ild inne på det statlige fly- og forsvarsselskapets område.
Den tyrkiske presidenten fordømmer angrepet.
Tyrkias innenriksminister Ali Yerlikaya sier angrepet mot Tusas var et terrorangrep.
Han mener det er høyst sannsynlig at angrepet ble gjennomført av det forbudte kurdiske PKK-partiet. Foreløpig har ingen tatt på seg ansvaret for angrepet. Gjerningspersonene er ikke identifisert.
Tyrkia angriper onsdag kveld mål tilhørende PKK nord i Irak og nord i Syria. 32 mål er truffet i luftangrepene, opplyser forsvarsdepartementet, ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.
Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som er drept og skadet, utover at et betydelig antall skal være drept, ifølge forsvarsdepartementet.
PKK har foreløpig ikke kommentert angrepene.
Drepte gjerningspersoner
Fire av de drepte i angrepet mot Tusas var ansatte i selskapet, mens den femte var drosjesjåføren som kjørte de antatte gjerningspersonene dit.
Også to gjerningspersoner er drept, en mann og en kvinne, opplyser Yerlikaya.
22 personer ble såret, sju av dem tilhørte spesialstyrken, skriver nyhetsbyrået DPA.
TV-bilder viste en stor sky av røyk som steg opp ved hovedkontoret, som ligger i Kahramankazan, fire mil utenfor Tyrkias hovedstad Ankara.
Enkelte medier har opplyst om en gisselsituasjon inne i hovedkontoret, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.
Angrep dagen etter Kurdistan-uttalelse
Angrepet skjedde en dag etter at lederen av Tyrkias ytre høyre-nasjonalistiske parti, som er alliert med Erdogan, fremmet muligheten for at den fengslede lederen av PKK, kan få prøveløslatelse hvis han gir avkall på vold og oppløser organisasjonen sin.
Tyrkias forsvarsminister Yasar Guler peker også i retning PKK etter angrepet.
– Vi gir disse PKK-skurkene den straffen de fortjener hver gang. Men de tar aldri til fornuft. Vi vil forfølge dem til den siste terroristen er eliminert, sier Guler.
Abdullah Öcalans gruppe har kjempet for selvstyre i det sørøstlige Tyrkia i en konflikt som har drept titusenvis av mennesker siden 1980-tallet. PKK regnes som en terrorgruppe av Tyrkia og dets vestlige allierte.
Kurdiske militante, IS og venstreekstremister har tidligere utført terrorangrep i Tyrkia.
Produserer droner
Tusas er et stort selskap i Tyrkia innenfor både luftfart og forsvarsmateriell. Med sine over 10.000 ansatte produserer de blant annet droner som har vært essensielle for at Tyrkia har en fordel i kamper mot kurdiske militser og på grensen til Irak.
Flere tyrkiske medier melder at gjerningspersonene kom i drosje til stedet under et vaktbytte. En av gjerningspersonene skal ha detonert en bombe mens de andre tok seg inn i bygget og begynte å skyte. Heller ikke disse opplysningene er bekreftet av politiet.
Støtte fra øst og vest
Flere har fordømt angrepet i Tyrkia. Russlands president Vladimir Putin var tidlig ute under møtet med Erdogan.
– Vi er veldig glade for å ønske deg velkommen til Kazan, men før vi begynner arbeidet vil jeg uttrykke mine kondolanser i forbindelse med terrorangrepet, sa Putin i starten av samtalene med sin tyrkiske motpart.
Natos generalsekretær Mark Rutte tok også kontakt med presidenten.
– Jeg snakket akkurat med Erdogan om terrorangrepet i Ankara. Mitt budskap var tydelig: Nato står med Tyrkia, skrev Mark Rutte på X.
En talsperson for det tyske utenriksdepartementet beskriver angrepet som dypt sjokkerende, hun la også til at Tyskland fordømmer all form for terrorisme, skriver nyhetsbyrået AFP.