Nyheter:
Amerikanske soldater innstilt til medalje etter missilangrep
Soldater skadet i angrepet får sannsynligvis medaljen Purple Heart. Norske soldater var også på basen og kjente trykkbølgene fra nedslagene.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den 8. januar rammet flere iranske missiler militærbasen Ain al-Assad i Anbar-provinsen i Irak. Over 100 amerikanske soldater fikk hode- og hjerneskader i angrepet. Nå får sannsynligvis flere av disse utmerkelsen Purple Heart, som tildeles soldater som har blitt såret i operasjoner.
– Forslagene til Purple Heart er under evaluering og behandles i samsvar med forskriftene for forsvarsdepartementet og militærtjenesten. Når de er fullført, vil tjenestemedlemmer som er berettiget til å motta Purple Heart, bli varslet av deres ledelse, sier Jessica Maxwell, en talsperson for forsvarsdepartementet til CNN .
De første meldingene fra Pentagon og president Donald Trump var at ingen soldater hadde blitt drept eller såret i angrepene den.
Senere kom det frem at så mange som 110 soldater hadde pådratt seg hode- og hjerneskader under angrepet. De fleste skadene skyldtes trykkbølgene fra eksplosjonene, mens soldatene satt i beskyttelsesrom på basen.
Norske soldater kjente trykkbølgene
Omlag 70 norske soldater var også på basen under angrepet. De norske soldatene hadde tatt dekning, men «kunne kjenne trykkbølgen fra rakettene», ifølge den norske styrkesjefen, oberstløytnant Einar Aarbogh.
Det har ikke kommet meldinger om at norske soldater ble skadet i angrepene. Forsvaret sendte et stressmestringsteam til Irak å følge opp nordmennene på basen.
– Vi kom ned i etterkant av angrepet, og stemningen fremsto som noe spent og uavklart, sier Jon Fauskanger Bjåstad som er militærpsykolog ved Institutt for militærpsykiatri og stressmestring (IMPS) ved Forsvarets Sanitet.
Han var en av to psykologer som fulgte opp NORTU 5 (Norwegian Task Unit) etter det ballistiske missilangrepet på Ain al-Assad basen i januar.
Nedtonet alvorlighetsgraden
Purple Heart-utdelingen skjer på bakgrunn av flere kontroversielle uttalelser fra Donald Trump etter angrepet. Presidenten sa at han ikke regner hode- og hjerneskader for å være like alvorlige som fysiske skader som soldater har pådratt seg i kamp. Han nedtonet alvorlighetsgraden av enkelte av skadene og kalte dem for «hodepine», ifølge CNN.
Uttalelsene høstet kritikk både fra veteraner og familiene til soldater som har pådratt seg hodeskader i tjenesten.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.