Nyheter:
Verneombud om vaksiner: – Norge har ikke tatt ansvar for sine soldater
Etterlyser plan for vaksinering av norske soldater i utlandet.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det jeg synes er overraskende er at det ikke er kommet noen plan for når de norske soldatene skal få vaksiner.
Det sier Thomas Normann Hansen, hovedverneombud Hæren, som viser til det han mener er en fraværende kommunikasjon rundt vaksineringen av forsvarets personell i Litauen.
Norge inngår i det flernasjonale Nato-bidraget, Enhanced Forward Presence, til Litauen, Estland, Latvia og Polen i kjølvannet av den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014.
For tiden er det om lag 140 norske soldater ved leiren Rukla i Litauen. Hansen stiller blant annet spørsmål rundt hvorfor de ikke har fått vaksine.
Bekreftet smitte på leir
Hansen forteller at antall vaksinedoser som kreves er få. Det er mye av grunnen til at det stilles spørsmål om prioriteringene. I skrivende stund er det satt over én million doser i Norge.
– Det er ikke mange vaksinedoser som skal til for at soldatene i utlandet er vaksinerte. Det har veldig lite å si for bunnlinja i Norge, men veldig mye å si for de ansatte der ute. Norge har ikke tatt ansvar for sine soldater.
I mars ble det bekreftet smitte på leiren i Litauen. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ville ikke dele størrelsen på utbruddet.
– Om man får smitte i avdelingene – slik situasjonen er nå – fører dette til store problemer og mye komplikasjoner. I utlandet er det mye vanskeligere å håndtere en smittesituasjon.
Han utdyper at de bor vesentlig tettere på hverandre og har ikke samme infrastruktur og apparat rundt til å håndtere situasjonen.
– Tilretteleggingen i utlandet for smittehåndtering er ikke like god som den er i Norge. Det er en av årsakene til at vaksinering er nødvendig, forklarer han.
– Har kommunisert behovet
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skriver i en mail til Forsvarets forum at de har kommunisert behovet for vaksiner til Helse- og omsorgsderpartementet, som fordeler vaksinene.
– Forsvarets behov for vaksiner til soldater i internasjonale operasjoner er kommunisert til HOD, som har gitt oppdrag til FHI om å avgi vaksiner til Forsvarets personell i internasjonale operasjoner, skriver han.
Han skriver også at Norges nasjonale vaksinestrategi er fast, der risikogrupper og helsepersonell er prioritert.
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, svarer på hvordan de har prioritert vaksinering av soldatene utenlands, som en del av sin totale vaskinestrategi.
– Rekkefølgen i vaksinasjonsprogrammet er basert på anbefalinger fra Folkehelseinstituttet. På grunn av begrenset tilgang innledningsvis, ble sykehjemsbeboere og de aller eldste med størst risiko for å dø av covid-19 prioritert innledningsvis, skriver han i en mail til Forsvarets Forum.
– Parallelt med dette har Helse- og omsorgsdepartementets gitt Folkehelseinstituttet i oppdrag å sørge for vaksiner til personell i Forsvarets internasjonale operasjoner i særlig utsatte områder i Afrika og Midtøsten. Denne prioriteringen er begrunnet med at personellet utfører krevende oppdrag i områder med dårlig helsetilbud og høye smittetall, forklarer han videre.
Så langt har Forsvaret fått vaksiner til operasjonene i Afghanistan, Mali og Sør-Sudan, samt at styrken ved Ain al-Assad-basen i Irak har fått amerikanske vaksiner.
Stor belastning for soldatene
Soldater som er på operasjoner for Norge i utlandet har blitt rammet hardt av korona-pandemien.
– Karantener, hjemreiseforbud og strenge restriksjoner oppleves som en stor belastning for mange av soldatene, forklarer Hansen.
Les også: Forsvaret har fått 800 vaksinedoser
Han forteller også om soldater som er misfornøyd med dårlig kommunikasjon rundt når de skal vaksineres.
– Soldatene jeg har pratet med synes det er lite tilfredsstillende at de ikke får noe informasjon om vaksineringen.
Les mer: Nato forbereder seg på uttrekning – Forsvaret sender ny kontingent i april
Vegard Norstad Finberg, oberstløytnant i Forsvarsdepartementet, svarer slikt på skriftlig spørsmål om kommunikasjonen har vært mangelfull:
– Norske soldater i internasjonale operasjoner har fått informasjon om at de ikke blir vaksinert med det første på grunn av at Forsvaret ikke har stor nok tildeling av vaksiner.
– Forsvaret jobber kontinuerlig for, i samarbeid med sivile helsemyndigheter, å finne de til en hver tid beste løsninger og fortløpende informere om status, skriver Finberg.