Nyheter:
Forsvaret har fått 800 vaksinedoser
Covid-vaksinene er tiltenkt til personell i internasjonale operasjoner. 500 av dosene er fra AstraZeneca, mens 300 er Moderna-vaksinen.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Begge de to vaksinetypene skal settes i to doser, dermed har Forsvaret fått til omtrent 400 personer. Det opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i en e-post til Forsvarets forum.
Forsvaret har ti bidrag i internasjonale operasjoner for tiden. Vaksinedosene skal deles på disse.
De 500 dosene med AstraZeneca-vaksinen er prioritert til Afghanstan. Der har Norge både et sanitetsbidrag på omtrent 35 personer og et spesialstyrkebidrag på rundt 60 personer. Mange av disse fikk vaksiner i januar eller i forbindelse med rotasjon.
I mars ble det meldt om tilfeller av blodpropp hos personer som hadde tatt AstraZeneca-vaksinen. På grunn av bekymringer om at det kunne være knyttet til vaksinen, ble den satt på vent i flere land.
Forsvaret stanset vaksineringen med AstraZeneca da helsemyndighetene bestemte det.
Første dose satt i Mali
De 300 dosene med Moderna-vaksinen skal brukes til personell som tjenestegjør i operasjoner i Afrika og Midtøsten.
Norge er i Mali med et transportflybidrag fra desember 2020 til mai 2021. Det består av rundt 70 personer. I tillegg er det ni norske personer som drifter leiren Bifrost utenfor hovedstaden Bamako og seks norske offiserer ved MINUSMAs militære hovedkvarter i Bamako.
– Senest i forrige uke fikk bidragene i Mali første dose av denne vaksinen, skriver talsmann ved FOH, Ivar Moen, i en e-post til Forsvarets forum.
Forsvarets personell er ikke definert som kritisk personell i Helse- og omsorgsdepartementets (HOD) vaksinasjonsprogram. De 800 dosene Forsvaret har fått, er kommet etter innspill fra Forsvaret og departementets nasjonale prioritering.
– Forsvarets policy er å vaksinere militært personell som er deployert, skriver Moen.
– God helse
FOH påpeker at Forsvarets personell i internasjonale operasjoner er selektert, har generelt god helse og er derfor ikke i den definerte risikogruppen.
Forsvarets operative hovedkvarter tallfester ikke satte doser i de ulike operasjonene. Bildet er dessuten noe innviklet fordi det er noen som bare har fått første dose, mens andre har fått begge.
– Når det gjelder vaksinering av personellet i internasjonale operasjoner så kan det være krevende med tanke på oppbevaring og gjennomføring av selve vaksineringen. Det stilles krav til helsepersonellet som setter vaksinen, temperatur på hetteglassene, samt at ett åpnet hetteglass må brukes innen seks timer, skriver Moen.
For å ivareta disse kravene gjennomfører Forsvaret vaksinering både ute i operasjonsområdet og i Norge når personellet er på permisjon eller lignende.