Nyheter:

ENDRING: Regjeringen la fredag frem et forslag om endringer i særaldersgrensen. Avbildet ser du arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.
ENDRING: Regjeringen la fredag frem et forslag om endringer i særaldersgrensen. Avbildet ser du arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foreslår å fjerne plikten til å avtre ved særaldersgrense

Men forsvarsansatte påvirkes ikke i denne omgang, skriver Regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la fredag frem et forslag i statsråd om at plikten til å avtre ved særaldersgrense. Nesten hver tredje arbeidstaker i offentlig sektor omfattes av særaldersgrenser. Den allminnelige aldersgrensen i offentlig sektor er 70 år, men mange offentlig ansatte - som for eksempel militært ansatte i Forsvaret - i dag forholder seg til aldersgrenser på 60, 63 eller 65 år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Allerede i dag er det mange med særaldersgrenser som velger å jobbe lenger, men da hovedsaklig i en annen stilling enn den de ble tvunget ut av. Det vitner om at endringen er på høy tid, fortsetter han.

Forsvarets forum skrev om særaldersgrensen i 2020. Les mer her og her!

Målet med endringen er å la motiverte arbeidstakere fortsette i arbeid lengre.

– Personer som kan og vil jobbe lenger bør få anledning til det, skriver Regjeringen i sin pressemelding.

Men selv om forslaget vedtas, vil ikke ansatte i Forsvaret berøres av dette med det første. Det er fordi forsvarsansatte er underlagt Forsvarsloven, som fastslår at militært ansatte skal fratre stilling etter fylte 60 år. Ifølge regjeringen har Forsvarsdepartementet nå en pågående prosess som omfatter ansatte i Forsvaret.

Unormal belastning

Særaldersgrensene ble opprinnelig satt for å gjelde stillinger hvor tjenesten førte til såkalt «uvanlig fysisk eller psykisk belastning » eller stillinger med spesielle krav til fysiske og psykiske egenskaper som svekkes ved alder.

– Samfunnet har endret seg mye siden særaldersgrensene ble fastsatt for flere tiår siden. Folk er friskere og lever lenger. I tillegg er arbeidshverdagen i mange stillinger veldig annerledes nå. Reglene har rett og slett ikke holdt tritt med utviklingen, og det er uheldig at motiverte arbeidstakere med viktig kompetanse skal tvinges til å slutte selv om de oppfyller kravene til stillingen, sier Røe Isaksen fredag.

Regjeringen foreslår samtidig å ikke endre pensjonsreglene for de som har særaldersgrenser. De det gjelder beholder retten til tidlig pensjonsordning og skal fortsatt kunne gå av inntil tre år før særaldersgrensen, dersom summen av tjenestetid og alder er minst 85 år.

Powered by Labrador CMS