KROPPSKUNST: Det norske militære regelverket setter svært få begrensninger for hva man kan ha av tatoveringer. Bildet er fra en tidligere reportasje i Forsvarets forum.Arkivfoto: Christian Nørstebø, Forsvarets forum
US Army vil tillate flere tatoveringer
Mens den amerikanske hæren fortsatt har et detaljert regelverk for tatoveringer, er det norske Forsvaret lite opptatt av å begrense hvordan militære dekorerer kroppene sine.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hæren i USA kunngjorde i slutten av juni at reglene for tatoveringer har blitt mindre strenge. På denne måten vil de bidra til å tiltrekke seg de beste talentene, ifølge US Armys egen nettside.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Det oppdaterte regelverket tillater nye rekrutter og soldater som allerede tjenestegjør å ha tatoveringer på hendene, på baksiden av ørene og i nakken. Men det er bestemte regler for størrelsen på tatoveringene.
I tillegg vil USAs hær tillate at soldater tatoverer hud mellom fingrene, så lenge designet ikke er synlig når fingrene er samlet.
Tidligere måtte rekrutter med tatoveringer på disse kroppsdelene søke om fritak fra reglene og noen ganger vente i flere uker før de kunne starte i tjenesten.
Forsvarets sjefssersjant, Rune Wenneberg, sier på spørsmål fra Forsvarets forum at i motsetning til i den amerikanske hæren, så setter ikke det norske militære regelverket særlige begrensninger for tatoveringer.
– Det er helt bevisst at vi ikke har laget noe detaljert og strengt regelverk for dette.
– Har det med ytringsfrihet å gjøre, at militære kan ha tatoveringer?
– Ja, helt klart, sier Wenneberg.
Bare et par linjer er viet til regler for tatoveringer i Forsvaret, som del av uniformsreglementet:
«Tatoveringer som kan være støtende skal dekkes til når uniform bæres. Det er opp til avdelingssjef å avgjøre hvorvidt tildekking av tatovering skal skje.
Tatoveringer i ansiktet er ikke tillatt.»
Norrøne symboler
Rune Wenneberg sier han hittil ikke har opplevd at noen blant personellet har problematiske tatoveringer. Men understreker at - i likhet med reglene i USA, så bør heller ikke norske militære ha tatoveringer med design som er rasistiske eller på annen måte provoserende.
Wenneberg har selv flere tatoveringer, med bevisste tanker bak designene han har valgt.
– De representerer min militære karriere. Ulike norrøne symboler og tekst som symboliserer familien som har gitt meg muligheten til å være soldat, verdiene våre, falne kamerater, gode soldater og ledere jeg har møtt - samt en skjoldmøy til ære for våre kvinnelige soldater.
Jevnlige inspeksjoner
US Army vil fortsatt forby tatoveringer på ansikt. På soldatenes bein og armer er de tillatt, så lenge tatoveringene ikke er synlige over kragen.
Ifølge det amerikanske regelverket, skal ikke tatoveringsdesign inneholde støtende, ekstremistiske eller hatefulle ord eller bilder. Militære sjefer gjennomfører årlige inspeksjoner for å sikre at reglene overholdes.
Tatoveringer har fått økt popularitet, en årsak som USAs hær oppgir for at de nå har lettet på reglene. De begynte å tillate soldater å ha tatoveringer først i 2015.