Nyheter
I denne fjellhallen skal Nato simulere krig
JÅTTÅ (Forsvarets forum): Onsdag åpnet Natos Joint Warfare Centre sitt nye fjellanlegg på Jåttå.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Dette er en av de tryggeste plassene i landet, slår statssekretær i Forsvarsdepartementet Bent-Joacim Bentzen (Sp) fast.
Vi befinner oss i «the situation room» – situasjonsrommet – i Natos Joint Warfare Centre (JWC), langt inne i fjellet på Jåttå i Stavanger. De vindusløse veggene er malt i lyseblått. Skrivebord med skjermer står oppstilt. Den ene veggen er dekket av større skjermer.
Herfra skal Nato dirigere styrker, legge strategier og planlegge angrep. I hvert fall på liksom. Lokalene skal brukes til øvelser, og simulerer hvordan ting går for seg i et ekte situasjonsrom hvis det skulle bryte ut krig.
I dag er det ikke troppeforflytninger og strategier som vises på storskjermene på veggen, men en PR-video som Wing Commander John Rees introduserer som «skamløst glatt», før han setter den i gang.
Lokalene ble tidligere brukt av Fellesoperativt hovedkvarter, det som nå er blitt til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og flyttet til Bodø. Etter to år med ombygging og oppussing, skal JWC overta bruken av fjellanlegget på mer enn 9000 kvadratmeter.
Les også om Natos fremtid: Splittelsene i alliansen
– Kjempeviktig
– Oppussingen betyr veldig mye, både for forholdet til Nato og for oppdrag vi skal løse. Her er det lagt til rette for realistisk trening, sier Bentzen under åpningen av de renoverte lokalene 28. september.
– For Norge som nasjon er det kjempeviktig at Nato har et slikt anlegg. Vi får en kompetanse som er i Norge. Vi kan trene og øve, for å være forberedt på krig når den kommer. JWC vil bidra til økt situasjonsforståelse. Her bygger man konseptene og scenariene. Det er kun her Nato har dette, fortsetter han.
JWC ble opprettet i 2003 og brukes til trening og utdanning av personell som jobber ved de de operative hovedkvarterene til Nato.
Krevende logistikk
– Vi er stolte og glade for å ha levert et oppdatert og modernisert fjellanlegg for Nato, sier direktør i Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen.
Det er Forsvarsbygg som har stått for oppussingen av anlegget, mens Nato har betalt regningen.
Prosjektleder Kjetil Rødahl forteller at logistikken var det mest krevende med ombyggingen.
– Arbeidet krevde god planlegging. Det var ikke mulighet til å bruke kraner til å løfte ting. Vi lagde riggområder som var utenfor leiren, slik at lastebiler kunne komme inn, uten å kjøre inn i leiren, sier han.
Fargerikt
Rødahl forteller at det også var utfordringer med transport inn i fjellet, og med inneklima og fukt. Ellers var ikke jobben så ulik andre store byggeprosjekter, forteller prosjektlederen.
– Bestillingen var stor åpne arealer, med mye fleksibilitet. Det er raskt gjort å ommøblere etter behov for øvelsene, sier Rødahl.
Rommene og gangene er malt i duse farger. Det er forskjellige farger i de forskjellige etasjene og gangene. Det er for at man skal kunne vite hvor i lokalene man er, når det ikke finnes vinduer man kan se ut og orientere seg etter.
Les også: Natos norske dronekrigere
I sin åpningstale viste statssekretær Bentzen til krigen i Ukraina, for å understreke behovet av en sterk forsvarsallianse.
– Norge er avhengig av Nato. Nato er avhengig av medlemslandene Men krigens mørke skyer nok en gang har trukket inn o er Europa, er denne gjensidige avhengigheten åpenbar. Vi må stå sammen.