Nyheter

FARLIG: Landminer gjør det livsfarlig å ferdes mange steder i Ukraina.

Sjmyhal: Ukraina er verdens største minefelt

Over 40 prosent av Ukraina er minelagt, noe som har gjort landet til verdens største minefelt, sier statsminister Denys Sjmyhal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

250.000 kvadratkilometer er nå minelagt i Ukraina, noe som gjør det svært farlig for innbyggerne å bevege seg mange steder og som skaper store problemer for jordbruket, en av landets viktigste inntektskilder, ifølge Sjmyhal.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Ukraina er nå verdens største minefelt, sier han i et intervju med det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Russlands invasjon og krigføring har først og fremst rammet sivilbefolkningen i Ukraina, men også industrianlegg, ifølge Sjmyhal.

– Russland angriper infrastrukturen i tett befolkede områder, sier han.

Ukraina: Russland fortsetter angrep etter å ha kunngjort våpenhvile

Forbudt

Human Rights Watch dokumenterte sist sommer at russiske styrker benytter forbudte antipersonellminer i Ukraina. De benytter også landsminer som rammer kjøretøy, og det samme gjør ukrainske styrker, går det fram av rapporten.

Den internasjonale minekonvensjonen fra 1997 forbyr all produksjon, lagring, salg og bruk av antipersonellminer, men Russland er ikke blant de 164 signaturstatene.

Ukraina ratifiserte konvensjonen i 2005 og ser ifølge Human Rights Watch så langt ikke ut til å ha benyttet slike miner i krigen.

Les også: Frivillige forsvarte Kherson da russerne kom- nå leter de etterlatte etter svar

Stor fare

Minekonvensjonen forbyr verken landminer rettet mot kjøretøy eller miner som utløses ved hjelp av fjernkontroll. Slike miner rammer imidlertid ikke bare militære mål, men utgjør også en stor fare for sivile kjøretøy.

Traktorer og andre landbruksmaskiner, lastebiler og busser kan alle utløse landminer, og flere steder i Ukraina er det nå livsfarlig å dyrke jorda og bevege seg langs veier på landsbygda.

Bombefeller

Ifølge Human Rights Watch foreligger det også beviser for at russiske styrker har plassert bombefeller i Ukraina.

Slike sprengladninger skiller i likhet med antipersonellminer ikke mellom militære og sivile, og alle typer er uttrykkelig forbudt i minekonvensjonen.

Human Rights Watch minner om at Russland, selv om landet ikke har sluttet seg til minekonvensjonen, både er bundet av FNs konvensjon for forbud mot eller begrensning av visse konvensjonelle våpentyper og av Genevekonvensjonens tilleggsprotokoll om beskyttelse av sivile i krig.

Powered by Labrador CMS