Nyheter
FARLIG: Landminer gjør det livsfarlig å ferdes mange steder i Ukraina.
Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
Sjmyhal: Ukraina er verdens største minefelt
Over 40 prosent av Ukraina er minelagt, noe som har gjort landet til verdens største minefelt, sier statsminister Denys Sjmyhal.
250.000 kvadratkilometer er nå minelagt i Ukraina, noe som gjør det svært farlig for innbyggerne å bevege seg mange steder og som skaper store problemer for jordbruket, en av landets viktigste inntektskilder, ifølge Sjmyhal.
– Ukraina er nå verdens største minefelt, sier han i et intervju med det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.
Russlands invasjon og krigføring har først og fremst rammet sivilbefolkningen i Ukraina, men også industrianlegg, ifølge Sjmyhal.
– Russland angriper infrastrukturen i tett befolkede områder, sier han.
Ukraina: Russland fortsetter angrep etter å ha kunngjort våpenhvile
Forbudt
Human Rights Watch dokumenterte sist sommer at russiske styrker benytter forbudte antipersonellminer i Ukraina. De benytter også landsminer som rammer kjøretøy, og det samme gjør ukrainske styrker, går det fram av rapporten.
Den internasjonale minekonvensjonen fra 1997 forbyr all produksjon, lagring, salg og bruk av antipersonellminer, men Russland er ikke blant de 164 signaturstatene.
Ukraina ratifiserte konvensjonen i 2005 og ser ifølge Human Rights Watch så langt ikke ut til å ha benyttet slike miner i krigen.
Les også: Frivillige forsvarte Kherson da russerne kom- nå leter de etterlatte etter svar
Stor fare
Minekonvensjonen forbyr verken landminer rettet mot kjøretøy eller miner som utløses ved hjelp av fjernkontroll. Slike miner rammer imidlertid ikke bare militære mål, men utgjør også en stor fare for sivile kjøretøy.
Traktorer og andre landbruksmaskiner, lastebiler og busser kan alle utløse landminer, og flere steder i Ukraina er det nå livsfarlig å dyrke jorda og bevege seg langs veier på landsbygda.
Bombefeller
Ifølge Human Rights Watch foreligger det også beviser for at russiske styrker har plassert bombefeller i Ukraina.
Slike sprengladninger skiller i likhet med antipersonellminer ikke mellom militære og sivile, og alle typer er uttrykkelig forbudt i minekonvensjonen.
Human Rights Watch minner om at Russland, selv om landet ikke har sluttet seg til minekonvensjonen, både er bundet av FNs konvensjon for forbud mot eller begrensning av visse konvensjonelle våpentyper og av Genevekonvensjonens tilleggsprotokoll om beskyttelse av sivile i krig.