Morgendrillen
VETERAN: Mahmoud Farahmand har mer enn åtte år bak seg i Etterretningsbataljonen og var på en rekke oppdrag i Afghanistan.
Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Mahmoud Farahmand starter gjerne dagen med intervaller og venner som ikke sparer på sarkasmen
Han synes Forsvaret bør forberede personellet bedre på overgangen til sivilt liv.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Navn: Mahmoud Farahmand
Alder: 42 år
Yrke: Stortingspolitiker (H) og veteran
Sted: Porsgrunn
Når og kanskje viktigst: hvordan står du opp om morgenen?
– Litt avhengig av dag. Tre dager i uka står jeg opp 05.45, de andre dagene 07.00. Jeg står opp som mange andre. Litt motvillig, men alternativet til å stå opp er betydelig verre, så jeg nøyer meg med at jeg våkner. De dagene det er trening er ekstra ille, da venter intervalltrening med venner og bekjente som ikke sparer på tilbakemeldingene og sarkasmen.
Hva er det første du gjør?
– Slår av alarmen, setter beina på gulvet, rer senga, og så går turen til badet (de detaljene er vel neppe nødvendige å dele med verden). Jeg er litt dårlig på frokostrutiner for meg selv, men lager ofte frokost og matpakke til ungene de dagene jeg er hjemme.
Når starter arbeidet?
– Arbeidsdagen starter et sted mellom badet og kjøkkenet ikke så lenge etter at jeg har stått opp. Gjennomgang av kalenderen, mentalplanlegging av det som foreligger og ikke minst en rask og overflatisk gjennomgang av nyhetene. Som politiker er det om ikke annet greit å ha en overflatisk oversikt over det som er dagens snakkiser.
Pensko eller feltstøvler?
– Pensko i det daglige. Noen mener jeg er litt vel fin på dette med sko, dem om det. Men det blir også «feltstøvler» når jeg er på tur og på skytebanen.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Begge må til. Men ettersom jeg i desember skal løpe et syv timers veldedighetsløp på mølle, må det nok løpes mer enn det pumpes.
Beste triks for velferd på øvelse?
– I min nåværende situasjon her på Stortinget ville jeg ha sagt en velfungerende PC, en god rådgiver og ikke minst orden i de mer administrative sidene av å være her på Løvebakken. Men i felt kommer man langt med et ekstra par tørre sokker og nok næring.
Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Feltrasjonene til de forskjellige nasjonene er en interessant studie i landenes militærkultur og samfunnet forøvrig.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Skal vi bare spise eller skal det også snakkes underveis? Det er mange tidligere kolleger jeg hadde satt pris på å møte igjen etter mange år. Noen av de har så hinsides dialekter at det å forstå det de sier er nærmest umulig. Men utenom disse så er det to personer jeg umiddelbart tenker, på Knut Werner-Hagen og en som neppe spiser FR: Francis Fukuyama
Smartklokke – yay or nay?
– Tja, alt til sitt bruk. Jeg har ikke smartklokke, men har i snart tre år vurdert å kjøpe en. Det går ikke så veldig fort med slike beslutninger. Enn så lenge bruker jeg min analoge klokke.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Sett fra utsiden er det to ting Forsvaret ser ut til å måtte ta tak i. Det ene er å beholde personell, det andre er å forberede de som ønsker å forlate Forsvaret på et liv i det sivile. Det er en overgang. På min egen «arbeidsplass» her på Stortinget så har jeg nok med å finne ut hva det betyr å være en god stortingsrepresentant, hvordan skape en meningsfylt hverdag for meg selv og for de som er her for å støtte oss i vårt arbeid. Ikke minst hva jeg ønsker å oppnå med de neste fire årene.
Liker du denne spalten? Her er flere: