Nyheter:

39 personer fra fastmannskapet i 6. Gardekompani bor i telt i Terningmoen leir.

Kalte inn for mange soldater – nå bor flere titalls i telt

Gardeskolen har nylig fått inn 540 soldater. Men det er bare sengeplasser til 412.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har aldri hatt så mange soldater inne før, og vi har ikke sengeplass til alle. Derfor er det nå 39 personer som bor i telt, sier major Karianne Pedersen, sjef for Gardeskolen.

De siste ukene har det vært innrykk ved flere av Hærens avdelinger. På Terningmoen leir har det strømmet inn rekrutter til Gardeskolen.

Men leiren er ikke dimensjonert for å ta imot alle soldatene, sier Pedersen. For at rekruttene skal ha tak over hodet, har 49 personer fra fastmannskapet i 6. Gardekompani og Kompani Østerdalen bodd i telt. Torsdag var tallet nedjustert til 39.

– Det er en midlertidig løsning for å få dette til å gå, for at rekruttene skal bli tilbudt en seng under sitt første møte med Forsvaret.

Ifølge Pedersen er det 412 sengeplasser på Gardeskolen. I år har de fått inn 540 soldater. Dette er et regnestykke som ikke går opp, mener hun.

  • Har du lest det siste debattinnlegget til forsvarssjef Eirik Kristoffersen? – Vi trenger modige soldater som forstår forskjellen på lojalitet og lydighet, skriver han her.

– Beklagelig situasjon

Talsperson i Hæren, Erik Skomedal, sier at det er beklagelig at enkelte av soldatene nå bor i telt framfor inne på kasernen. Han forklarer at det kommer som følge av at det blitt kalt inn for mange soldater.

– Samtidig har det ikke vært innrykk som vanlig til 2. bataljon, sier Skomedal og sikter til beslutningen om å avlyse sommerinnrykket som følge av at avdelingen skal bli mekanisert.

– Det har ført til at enkelte av soldatene som skulle ha vært i 2. bataljon i stedet har blitt sendt til Gardeskolen. Leiren er nå full, sier Skomedal.

Han kan ikke garantere for at en lignende situasjon ikke oppstår på nytt.

– En av kasernene på Terningmoen er også brukt for å plassere soldater som har symptomer på koronasmitte. Det kan være aktuelt at flere bor i telt dersom det blir mer smitte, sier Skomedal.

Ingen ønsker seg tilbake til leir

Teltleiren Camp Seeberg, som nå huser både troppsassistenter, nestlagførere og kompanistaben i 6. Gardekompani, ble i første omgang satt opp da koronapandemien inntraff. Da var formålet å skjerme tropper fra hverandre og sørge for størst mulig spredning av personell utover størst mulig areal, forklarer Pedersen.

– Teltene skulle rives i juni. Men så kom kjempeinrykket, og da hadde vi ikke noe annet valg enn å la teltene stå.

Tillitsmann og nestlagfører i 6. Gardekompani, Magnus Hytten, forteller at de har bodd rundt fire uker i telt. Så langt har det fungert veldig bra, ifølge Hytten.

– Det er ingen som ønsker seg tilbake til leir, sier han.

Hytten forteller at det er forespeilet at teltlivet kan vare i to måneder til, det vil si et godt stykke ut i oktober. Det er heller ikke et problem når gradestokken begynner å nærme seg frysepunktet, ifølge Hytten.

– Vi har et varmeanlegg som fører til at teltet holder en god og varm temperatur. Rett ved siden av teltet er det også satt opp toaletter og dusjer. Jeg vet at sjefen (Pedersen, journ. anm) ønsker at vi skal tilbake til leir, men så langt fungerer dette utmerket, sier Hytten.

Sengene i teltet har myggnetting, fordi de i hovedsak brukes utenlands.

Pedersen bekrefter at det er god trivsel blant soldatene som bor i teltet. Hun mener likevel dette er et prinsipielt spørsmål:

– Når du er i førstegangstjenesten, så skal du bo på kaserne.

Kjøkkenet jobber på spreng

Situasjonen på Terningmoen fører også til merarbeid for andre ansatte.

– Sykestua og kjøkkenet har den største belastning. De må jobbe mye overtid for at alle våre over fem hundre soldater får det de har krav på, sier Pedersen om situasjonen på leiren.

På kjøkkenet jobber personalet 12-timers skift nesten daglig. På sykestua er kapasiteten sprengt: Tidligere denne uka var det kun plass til tolv på isolat. Nå er det plass til 30, men med dagens situasjon burde man hatt plass til enda fler.

Operasjonsstøtte Terningmoen kan ikke roses nok for innsatsen de siste ukene, mener Pedersen, og i tillegg til at ti soldater fra Kompani Østerdalen tidligere flyttet ut så rekruttene kunne flytte inn, har det vært bidrag fra alle i leiren. Det er likevel ingen varig løsning at så mange bor i telt i stedet for kasserne.

– 25. september sender vi fra oss et stort antall soldater. Men de som bor i telt må trolig bli værende på Camp Seeberg til det. Med mindre vi dimitterer en masse soldater – og det vil vi jo ikke.

Powered by Labrador CMS