Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte Terningmoen, blant annet for å høre hvordan soldatlivet har vært under koronakrisen.

I 30 dager har ikke disse rekruttene vært utenfor leiren

– Jeg er glad for at det har gått så bra. Men ja, jeg var litt bekymra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det innrømmer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Han forteller at det likevel var nødvendig å fortsette innrykket av ferske soldater i Forsvaret. Det skjedde samtidig som mye av det sivile samfunnet stengte ned på grunn av fare for spredning av koronaviruset Covid-19.

Uten at nye soldater i førstegangstjenesten kom inn, ville driften av Forsvaret blitt vanskelig, sier Bakke-Jensen og skyter inn at regjeringen viste seg handlekraftig under krisen.

– Vi fikk raskt på plass unntaksbestemmelser for Forsvaret. Inntaket til førstegangstjenesten ble litt dyrere enn det har vært tidligere, sier Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte Terningmoen 25. mai.

Han viser til at Forsvaret har gjennomført en rekke tiltak for hindre spredning av smitte.

Det får han også grundig forklart av soldatene som understreker at «antibac» har spilt en helt sentral rolle i å sikre god hygiene.

«Vi spriter ned alt!» er beskjeden til Bakke-Jensen i det han småprater litt med soldatene.

Ingen utbrudd av smitte

Rundt forsvarsministeren trener et hundretalls rekrutter. En tropp rykker fram over «farlig lende». En annen tropp driller på få på plass verneutstyr kjappest mulig.

– Gass! Lyder advarselen og rekruttene lystrer.

Bak gjerdene på Terningsmoen i Elverum har i overkant av 300 rekrutter levd et isolert liv den siste måneden. De har ikke fått lov til å forlate leiren. De ble testet for korona ved innrykk, og retestet senere. Resultatet; null positive resultater, forteller brigader Lars Huse.

Les også saken om innrykket på Madla. Heller ikke her har det vært mange tilfeller av smitte.

Han er sjef for leiren som utdanner soldater til Hans Majestet Kongens Garde ved Huseby leir. Han forteller at de likevel er årvåkne for å forhindre et eventuelt utbrudd av koronasmitte. Det er en forpliktelse de har overfor lokalsamfunnet og en forutsetning for å utdanne soldater.

– Det er en fordel med et militært system med kommando og kontroll. Soldatene har også god tillit til hverandre, sier Huse.

– Har situasjonen med koronarestriksjoner begrenset dere?

– Det har vært vel så bra som før – hvis ikke bedre, sier Huse

Brigader Lars Huse.

Han forklarer det med at de har delt opp soldatene i mindre grupper. Det har ført til et behov for flere instruktører som igjen har gjort at hver enkelt soldat har fått et tettere oppfølging under rekrutten.

– Vi har også fått et sett av instruktører fra Telemark bataljon, noe som har hjulpet oss godt. Nå er situasjonen mer tilbake til normalen, sier Huse.

Stengt inne i leir

Men situasjonen for rekruttene på Terningmoen har ennå ikke normalisert seg. Ansatte ved basen har reist inn og ut. Det har ikke de vernepliktige hatt anledning til.

Siden de rykket inn for snart en måned siden, har ikke rekruttene sett utsiden av gjerdet som omkranser Terningmoen. Det har stort sett gått bra, men «litt kjipt» har det nok vært, medgir brigader Huse.

Det forteller også Ulf Omsland (19) som har tatt en liten pause i gassdrillen.

Rekruttene Ulf Omsland (til venstre) og Kasper Moen har ikke sett utsiden av Terningmoen under rekrutten.

– Jeg har lyst til å komme meg hjem nå for å få slappet av. Det er jo litt kjedelig å være her hele tiden. Men jeg har jo lyst til å være i Forsvaret og det er jo egentlig «ett fett» hvor jeg havner etterpå, sier Omsland som snart skal få beskjed hvor reisen går etter rekrutten på Terningmoen.

Romkamerat Kasper Moen (19) deler rom med Omsland og tre andre. Han sier at det har gått helt fint å leve under innskrenking av bevegelsesfriheten.

– Det har ikke vært et problem for meg i det hele tatt, sier Moen.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Powered by Labrador CMS