Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Trugen er knyttet sammen av bjørkeris og bjørkepinner, sier stabssersjant Torkel Bratland til Forsvarets forum.
Annonse
I korte trekk lager man en sirkel med bjørkeris og hyssing, og legger på noen støttepinner.
Trønderen har i mange år vært hovedinstruktør på Luftforsvarets overlevelseskurs. Da Forsvarets forum deltok på kurset i januar ble det arrangert et stykke opp i fjellheimen fra Rauland.
– Det mest foretrukne treverket er bjørk. Bruk fersk bjørkeris opp til en lillefinger i tykkelse for å lage sirkelen. Fest dette med hampetau som gir god friksjon, sier Bratland.
Over sirkelen fester man deretter tre solide støttepinner på tvers som gir støtte til hælen og tåballen.
På kurset i regi av Luftforsvaret bruker de fallskjermline til å knyte fast støttepinnene foran og bak, og til å lage hælbinding og tåbinding. Hvis man ikke tilfeldigvis har en fallskjerm liggende, kan en annen solid line sikkert også fungere bra til formålet.
– Den store forskjellen fra konvensjonelle truger er at hælen sitter fast og det er litt uvant å gå på, sier Bratland.
Bratland forklarer videre at elever som ikke har gjort dette før normalt bruker cirka fire timer på å lage ett trugepar.
Litt over halvparten av det syv dager lange overlevelseskurset består av teori og gruppearbeid på Rauland høgfjellshotell: Hvordan kle på seg, lage bål og gapahuk, forebygge kuldeskader, unngå snøskred, lage røyksignaler, og komme seg opp etter å ha gått gjennom isen.
Poenget er at piloter ved et reellt havari skal kunne klare seg med de få tingene de har i setepakka.
Etter at de 24 deltagerne på kurset hadde laget hvert sitt trugepar brukte de mesteparten av den neste dagen på å gå over fjellet til kursområdet. Avstanden var cirka seks kilometer i luftlinje.
– Det var en fantastisk tur også. Trugene er ikke komfortable, men jeg er overrasket over hvor bra de virker, sa den danske helikopterpiloten Anders Johannsen til Forsvarets forum.
Nato Winter Survival Course
Et grunnleggende overlevelseskurs for personell som jobber i arktiske strøk.
Deltagerne skal lære å bevege seg i vintermiljø, bygge ulike skjul for vær og vind, og bruke nødvendige redskaper best mulig. Overlevelsesmønsteret er oppsummer som beskyttelse, beliggenhet, vann og mat.
Kurset består av fire dager med teori og tre dager i felt. Kursavgiften er 2400 euro per plass og koster totalt 1,8 millioner kroner å arrangere, før elevenes egenandel, opplyser en av kurslederne, Frode Sjaastad.