Meninger
Hva med varslingssaker fra Heimevernet?
Er Heimevernet så forskjellig fra resten av Forsvaret at det ikke er interessant å undersøke om det foregår seksuell trakassering og overgrep også der, lurer innleggsforfatter Camilla Briså på.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
Høsten 2018 hadde Forsvarets forum (F) den første store artikkelen, «Bryter tausheten», om seksuell trakassering og motstand i Forsvaret etter #metoo.
Det var forstemmende å lese artikkelen den gang og det er ille å lese stadig nye historier om overgrepssaker i Forsvaret.
Les også: – Det er ingen ukultur i Hæren når det gjelder mobbing og seksuell trakassering!
Fra det sivile liv
I HV er vi inne og tjenestegjør et gitt antall dager i løpet av et år. Resten av tiden har vi våre vanlige jobber i sivilsamfunnet. De dagene som utgjør «årets trening» trener vi sammen med folk vi sist var sammen med for noen uker/måneder siden (i innsatsstyrkene) eller i fjor eller kanskje forfjor.
Vi kommer alle inn fra den sivile hverdagen og har med oss meninger, holdninger og kultur fra nettopp der – det sivile liv.
Ikke interessert?
Tanken jeg gjorde meg i 2018, da jeg leste artikkelen i F, var hvordan det stod til i Heimevernet. Jeg spurte den gangen journalisten i F om de også hadde snakket med kvinnelige HV-soldater i anledning arbeidet med artikkelen. Journalisten bekreftet at det hadde de ikke gjort.
«Det tenkte vi ikke på», svarte vedkommende.
Er Heimevernet så forskjellig fra resten av Forsvaret at det ikke er interessant å undersøke om det foregår seksuell trakassering og overgrep også der?
Les også: Er ukulturen i Forsvaret årsaken til at varsling ikke fungerer?
Inkluder HV-soldatene!
HV har alltid stått litt på siden av de andre forsvarsgrenene. Det har ofte vært «åååhh, dere i HV ja». Den holdningen fikk jeg senest bekreftet for et par år siden. Kanskje derfor droppet også F å gjøre undersøkelser i HV da de arbeidet med artikkelen i 2018, men det vet jeg ikke.
MOST-undersøkelsen ble gjennomført første gang i 2018 og deretter i 2020. Ifølge FFI-rapport 21/00414 sendes den til «...alle ansatte i etaten Forsvaret, med unntak av skjermede avdelinger. Den ble også sendt ut til vernepliktige i førstegangstjeneste (menige) som hadde tjenestegjort minst seks måneder». HVs 40.000 soldater er ikke ansatt i Heimevernet/Forsvaret og er derfor ikke blitt inkludert i MOST.
Hva med å inkludere HV-soldater i kommende MOST-undersøkelser?