Nyheter:

Det var et automatgevær av typen HK-416 som ble brukt under skyteøvelsen der en soldat fikk et skudd i beinet.

Rapport etter skyteulykke i HV er klar

Etter at en HV-soldat fikk et skudd i beinet i Trøndelag i september kommer undersøkelsesgruppen med fire tilrådninger.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

1. september ble en 29 år gammel HV-soldat skutt i beinet under en øvelse i Lånke i Stjørdal kommune. Det var et vådeskudd som ble utløst etter at en annen skytter fikk en varm tomhylse inn under uniformen og ble forbrent. Skuddet gikk først i bakken før det traff låret til 29-åringen.

Personellet fra Trøndelag heimeverndistrikt (HV-12) trente med automatgeværet HK-416 da vådeskuddet ble utløst.

Da ulykken skjedde, stod personellet på skytebanen med mellom 1 og 1,5 meters avstand. Skytteren til venstre for den som utløste vådeskuddet, skjøt først. Tomhylsen fra hans våpen ble kastet rett til siden, mot soldaten som utløste vådeskuddet.

– Tomhylsen traff skytteren til høyre i nakken og skled ned mellom kraven på uniformen og kroppen, står det i rapporten.

Det resulterte i en andregrads forbrenning.

– På grunn av den varme tomhylsen mot ryggen slipper denne skytteren våpenet med venstre hånd som er om forskjeftet og tar seg til nakken. Skytteren tar to til tre skritt bakover samtidig som løpet på våpenet nå peker skrått nedover, står det om hendelsesforløpet.

Mens soldaten beveger seg bakover, utløses skuddet.

Ingen som trener på å få varme gjenstander nedover ryggen

Det var verken brudd på rutiner eller brudd på sikkerhetsbarrierer som kunne forhindret situasjonen, går det fram av den forsvarsinterne rapporten etter hendelsen.

Under menneskelige faktorer står det at en erfaren soldat med mengdetrening på HK-416 kanskje ville husket å sikre våpenet, samt fjerne pekefinger fra avtrekkeren. Undersøkelsesgruppen påpeker at det ikke er mulig å vurdere om man kan forvente at personell med HV sin treningsstandard er i stand til å gjøre dette.

– Det er ingen som trener med å få varme gjenstander på ryggen under skyting, og vi vet derfor ikke hvordan enkeltpersoner reagerer i en slik situasjon. Det vil derfor være til dels spekulativt å forvente rasjonelle handlinger i en slik situasjon, selv om man bør forvente at bruk av sikring og pekefinger gjøres korrekt av godt trent personell, står det i rapporten.

De skriver at personellet hadde god opplæring og at skytteren som utløste vådeskuddet var kjent med våpenet.

Undersøkelsen påpeker et par forhold som er kommet fram under undersøkelsen, blant annet at HV-området ikke hadde gjennomført skriftlig risikovurdering før treningen. Det ble gjort muntlig under befalsdagene i forkant. De skriver at en risikovurdering ville neppe forhindret denne hendelsen, men at det skal gjennomføres uansett.

Fire tilrådninger

Som følge av undersøkelsen som er gjennomført, kommer undersøkelsesgruppen med fire tilrådninger:

UD 2-1, 3.2.1.1- Våpenreglene

1. Behandle alltid alle våpen som om de er ladd.

2. Sikt eller pek aldri på noe du ikke er beredt på å bekjempe. Unntatt på øvingsleders ordre.

3. Avsikre våpenet først i det øyeblikk våpenet rettes mot målet.

4. Hold fingeren av avtrekkeren til siktene er på målet og du har til hensikt å skyte.

5. Kjenn ditt mål, hva som er rundt, foran og bak det.

  • Tilrådning nr 1: Økt fokus på praktisk forståelse av våpenreglene i UD 2-1 pkt 3.2.1.1. (se faktaboks) Man kan ikke gardere seg mot alle hendelser, så viktigheten og årvåkenhet når det gjelder våpenføring, sikringsfløy og pekefingers plassering må vektlegges og følges opp under all aktivitet.
  • Tilrådning nr 2: Å implementere i risikovurdering (ORM) at avstanden mellom skytterne vurderes for å redusere muligheten for at tomhylser treffer andre skyttere under skarpskyting med HK-416. Dette gjelder særlig ved nærstridsskyting.
  • Tilrådning 3: Å implementere i risikovurderingen (ORM) tiltak for å hindre varme tomhylser å komme innunder uniformen. Dette kan være å bruke borrelåsen og kneppe igjen åpninger på uniform.
  • Tilrådning nr 4: Det tilrådes at HV-12 påser at alle HV-områder som skal trene og øve gjennomfører selvstendige risikovurderinger før aktivitetene iverksettes.

Politiet henla saken

Trøndelag politidistrikt etterforsket saken etter hendelsen. Fra begynnelsen så ulykken ut til å være et resultat av flere uhell etter hverandre.

– Den er henlagt som intet straffbart forhold bevist, sier etterforskningsleder Annar Sparby til Forsvarets forum onsdag.

Han utdyper at politiet mener at den som skjøt ikke kan klandres for hendelsen.

Powered by Labrador CMS