Nyheter:

Det var under en øvelse med automatgæveret HK416 at en soldat ble skutt i låret.
Det var under en øvelse med automatgæveret HK416 at en soldat ble skutt i låret.

Politiet undersøker skyteulykke:
– Vurderingen blir om noen har vært uaktsomme

Mye tyder på at det var flere uhell etter hverandre som førte til at en heimevernssoldat ble skutt i låret under en øvelse tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

En 29 år gammel soldat fra Heimevernet ble skutt i låret ved et uhell under en øvelse i Lånke i Stjørdal kommune tirsdag. Soldaten er til behandling på sykehus, opplyser kommunikasjonssjef i Heimevernet Per Gunnar Grosberghaugen torsdag.

Det er Trøndelag politidistrikt som de siste dagene har etterforsket ulykken.

– Vi har en forståelse om at det går bra med vedkommende, sier etterforskningsleder Annar Sparby.

Han sier det er snakk om et vådeskudd som har blitt avfyrt, og at det har gått gjennom vevet i låret til 29-åringen. En teori er at skuddet har gått i bakken og truffet soldaten som et rikosjett.

Fikk hylse i nakken

Ifølge Sparby ble skuddet avfyrt av en medsoldat under oppstilling.

– Soldatene stod på linje ved siden av hverandre for å skyte mot et mål. Et skudd blir avfyrt ved siden av medsoldaten, og hylsen går en runde i lufta før den lander i nakken til vedkommende.

Medsoldaten skal ha blitt brent av hylsen, for så å selv ha avfyrt et skudd. Det er dette skuddet som traff 29-åringen i låret.

– Medsoldaten husker ikke detaljene av hva som skjedde, men er naturligvis fortvilet.

Ifølge Sparby har medsoldaten på grunn av den varme hylsen fått en annengrads forbrenning mellom skulderbladene.

– En tomhylse er varm når den går ut av våpenet. Den er konstruert til å gå opp og frem, men det er ikke helt unormalt at sidemann kan bli truffet. Det er ikke så ofte du får den ned i nakken, men det gjør åpenbart vondt, sier Grosberghaugen.

Trøndelag Heimevernsdistrikt, HV-12, har i et innlegg på Facebook forklart deler av hendelsesforløpet.

– Den skadde ble raskt tatt godt hånd om av HV-områdets eget sanitetspersonell før ambulanse ankom. Alle som var involvert i hendelsen på skytebanen har fått god tid til å snakke ut om hendelsen og soldatene fortsetter treningen på Værnes, heter det i innlegget.

Det står også at et besøk til den skadde 29-åringen er satt på programmet om noen dager.

Straffesaken til vurdering

Politiet har opprettet en straffesak, og nå vil de vurdere hvorvidt noen har opptrådt uaktsomt. Saken skal sendes inn til politiadvokaten for vurdering.

– Vurderingen her blir om noen har vært uaktsomme. Men det kan fort være et ordentlig uhell, dette her. Det er klart at når du blir brent, så setter kroppen i gang reflekser og den slags.

Ifølge Heimevernets kommunikasjonssjef er det ikke ofte at det blir opprettet sivil straffesak som følge av et vådeskudd.

– Dette vurderes også militært. Man kan opprette en militær sak hvis man mener det er grunnlag for det, sier Grosberghaugen.

– Hvilket ansvar har Heimevernet her?

– Det blir en konklusjon man må komme frem til når man har undersøkt saken og vet hva som faktisk har skjedd. Det er helt naturlig å se på utførelsen av øvelsen når man går gjennom hele saken.

Han forklarer at Heimevernet prøver å legge inn flest mulig sikkerhetsmekanismer på øvelser som utgjør en risiko.

– Når det gjelder våpen så er sikring, å ikke ha fingeren på avtrekkeren når man ikke skal skyte, og å holde våpenet 45 grader ned mot bakken kanskje de tre viktigste mekanismene.

Powered by Labrador CMS