Nyheter:

Rekrutter på innrykk på Madla. På rekruttskolen som utdanner soldater til Sjøforsvaret og Luftforsvaret har ikke nærkamp vært en del av utdanningen på flere år.

Rekruttskole følger Hæren og begrenser nærkamptrening

Også Forsvarets største rekruttskole, KNM Harald Haarfagre, begrenser nærkamptrening som følge av usikkerhet rundt personellets forsikringdekning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag i forrige uke skrev Forsvarets forum at hærsjef Lars Lervik har besluttet at trening på nærkamp og arrestasjonsteknikk skal begrenses til et faglig definert minimumsnivå. Begrensningen gjelder frem til juni.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les hele saken om Hærens begrensninger her.

Sjøforsvarets og Luftforsvarets felles rekruttskole Kongelige Norske Marine Harald Haarfagre på Madla gjør det samme. Tradisjonelt har rekruttskolen fokusert på andre deler av utdanningen, mens utdanning innen nærkamp og arrestasjonsteknikk har blitt gjennomført i avdelingsperioden etter rekruttskolen.

Fagavdelingen på Madla følger nå Hærens felles fagplan og dermed skal nærkamptrening etter planen inn i rekruttenes utdanning fra sommeren av.

– Planen er å iverksette fra juli-skolen, da skal de ha med elementer fra nærkamp i opplæringen. Det blir et slags brukerkurs for rekrutter. Vi jobber med å etablerere instruktørkompetanse nå, slik at vi skal kunne gjennomføre et slikt kurs, forteller sjef for Avdeling for fagutdanning ved Harald Haarfagre, Ole Christian Medhus.

Følger de samme retningslinjene

Medhus understreker at begrensningene i hovedsak gjelder trening i avdeling og at rekruttprogrammet fremdeles kan gjennomføres, men at sparring og nærkampløyper utgår på alle nivå.

Dermed forbereder rekruttskolen på Madla seg til å gjennomføre nærkamptrening. De følger likevel med på Hærens bekymringer knyttet til personellets forsikringsdekning. For å ha rett på økonomisk kompensasjon må det foreligge en «yrkesskade», jamfør både folketrygdloven og yrkesskadeforsikringsloven. Problemet er at nærkamp-skader sjelden regnes som arbeidsulykker.

– Vi har tatt problemstillingen innover oss og følger de samme retningslinjene som Hæren, sier Medhus.

Les også: Etter 59 døgn til sjøs, returnerte Statsraad Lehmkuhl og kadettene til Bergen.

Powered by Labrador CMS