Morgendrillen

I SITT RETTE ELEMENT: Major Eirik Skomedal tenker at han som talsperson bør gjenspeile Hæren.
I SITT RETTE ELEMENT: Major Eirik Skomedal tenker at han som talsperson bør gjenspeile Hæren.

Eirik er Hærens ansikt utad- på øvelse opptar luftmadrassen han sover på halve teltet

Datteren sørger for at han ikke trenger vekkerklokke, og NRK sørger for at han må være «på» om morgenen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Eirik Skomedal

Alder: 33 år

Yrke: Talsperson for Hæren

Sted: Bardufoss

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Når jeg står opp er ikke opp til meg, jeg har ikke alarm på om morgenen fordi min datter vekker meg i god tid uansett. Jeg er stort sett ganske trøtt. Jeg har blitt overrasket over hvor tidlig enkelte i denne spalten står opp, har flere ganger lurt på om det er litt snikskryt!

– Hva er det første du gjør?

– Jeg går stort sett på badet, men mine behov er ikke alltids styrende.

– Når starter arbeidet?

– Aldri 0730! Planen varer jo som kjent ikke lenger enn første kontakt, så det kommer veldig an på. NRK er jo flinke til å ville ha et intervju litt over sju på morgenen, da må jo jeg være litt forberedt så da starter dagen tidlig, de spør jo heller aldri om det før kvelden før, så det er ikke sånn at jeg har så god tid til forberedelser heller!

– Er jeg på kontoret før Erling (komsjef i Hæren) er jeg fornøyd :) Arbeidsdagen starter med å lese en del nyheter og sjekke sosiale medier hvis ikke telefonen ringer, det kan jeg gjøre med god samvittighet når jeg er en av de som styrer Hærens sider.

– Pensko eller feltstøvler?

– Går i feltstøvler. Jeg tenker at talsperson skal gjenspeile Hæren, så da passer det bra. Covid har jo medført mindre reising, så da er jeg sjeldent i Oslo der penskoene blir lettere slitt ut enn i Bardufoss.

FELT-KLAR: Major Eirik Skomedal slår av en prat med personellet på CV90 før han tar med Forsvarets forum på øvelse med Panserbataljonen rett før påske.
FELT-KLAR: Major Eirik Skomedal slår av en prat med personellet på CV90 før han tar med Forsvarets forum på øvelse med Panserbataljonen rett før påske.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg løper nok mest, går oftest på ski om vinteren, helst på en topp på Senja. Men maraton gidder jeg ikke, det er for langt og tar for lang tid!

– Beste triks for velferd på øvelse?

Forslag?

Vet du om noen vi bare MÅ få med i «Morgendrillen»? Tips oss på [email protected]

– Finnes jo mange gode triks for å øke velferden litt. Det jeg er mest fornøyd med er nok oppblåsbart liggeunderlag. 9 cm med luft og dun er helt topp. Hadde det med på Trident Juncture også, da lå vi 4 stk i et lite telt oppe på fjellet. Liggeunderlaget mitt tok halve teltet, løytnanten som var med ble ikke særlig imponert med en gang, men godtok det etterhvert, han endte med å kjøpe samme selv.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Haha.. det er flere morsomme hendelser med allierte. Hadde underlagt amerikanere på en vinterøvelse. Et halvt døgn etter vi hadde blitt flydd inn med helikopter bak fiendens linjer ble jeg ringt opp av en amerikansk sjef som måtte snakke med sine folk for å forvisse seg om at de overlevde i værforholdene som var. De var ikke veldig godt forberedt på norsk vinter i høyfjellet, men han i telefonen kunne ihvertfall ikke gjøre noe fra der han satt. Det var vel mest for hans egen del, soldatene ute med meg beklaget bryderiet og var nok litt flau over det hele.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Etter ett år med strenge restriksjoner der man ikke har møtt venner så mye som man skulle ønske, hadde jeg aller helst delt den med noen gode barndomsvenner.

– Smartklokke – yay or nay?

– Jeg har en garminklokke som jeg bruker for å måle antall kilometer og tid på treningsøkter. Ellers er medlemskapet mitt i en snapgruppe som heter «Officeres pour Haute Horologie» et klart standpunkt på smartklokker til daglig.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Mye av det kommunikasjonsavdelingen gjør får direkte påvirkning på enkeltmenneskers oppfatning av Hæren og Forsvaret. Det å formidle hva vi gjør, hvorfor vi gjør det, våre verdier og viktigheten av det er alltids utfordrende og noe vi vurderer hver dag.

– Forsvarets største utfordring er nok å beholde våre ansatte litt lengre enn i dag. Jeg har sagt farvel til utrolig flinke folk som hadde vært veldig fint å beholde litt lengre. Dette gjelder både spesialister og offiserer. Jeg har flere gode venner jeg mener ville økt forsvarsevnen hvis de hadde blitt værende eller kommet tilbake i grønt.

Powered by Labrador CMS