Morgendrillen
Terje Tellefsen er som regel blant de første inn på arbeidsplassen i Telemark bataljon.
Foto: Privat
TMBN-Terje sverger til NRK klassisk til frokost, Radio Rock i bilen og pulverkaffe på øvelse
En gang fikk han ansvar for en amerikaner som stilte med grunnutrustning, camelback og snickers til firedagers feltøvelse. – Det ble noen lange døgn på den karen.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Navn: Terje Tellefsen
Alder: 29 år, fra Stjørdal
Yrke: Administrasjonsbefal i Telemark Bataljon, Mekanisert Infanterikompani 4 (Mek4)
– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Klokka ringer 0540, da liker jeg å reise meg opp med en gang for ikke å falle for fristelsen med 5 minutter til
– Hva er det første du gjør?
– Jeg går på badet og setter på radio, barberer meg, tar en dusj og ordner meg. Etter det liker jeg å spise frokost mens jeg hører på NRK klassisk og leser aviser på nett. Det gir en rolig og god start på morgenen. 0630 er det avmarsj til jobb med bil hvor jeg hører morgenshowet på Radio Rock mens jeg drikker kaffe. Er på kontoret ca 0715 samtidig som Sambandsbefalet i kompaniet. Vi setter på kaffe til de andre og får på belysningen.
– Når starter arbeidet?
– Arbeidstid starter 0730, da skal man ikke komme, men være klar til å starte arbeidet. Når det er sagt er det lov å prate litt med hverandre og supe litt kaffe når det er rolige uker.
– Pensko eller feltstøvler?
– Det blir jo helt klart feltstøvler. Jeg gjør mye forskjellig i løpet av en arbeidsdag, og da har jo feltstøvler mange flere nytteområder enn pensko. Driver man med noe militært så er vel feltstøvler det eneste akseptable alternativet, men de skal se skikkelig ut!
– Pumpe jern eller løpe maraton?
– Vi må jo trene begge deler for å fungere godt som krigere, men jeg har nok en knapp på maraton. Liker løping best.
– Beste triks for velferd på øvelse?
– Velferden starter med å være godt rustet og ha det nødvendige utstyret på plass og ikke velge enkle løsninger. Man kan ikke få velferd uten først å fungere som man skal, men å ta med seg pulverkaffe på øvelse er absolutt en god ting for å ha litt ekstra! Det tar ikke så mye plass, og varer lenge i motsetning til drikke på boks eller flaske.
– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Jeg har møtt mange mennesker fra forskjellige nasjoner gjennom årene, og alle har sine ulike normer og trender. De synes nok vi er noen merkelige folk i blant også, men det bruker å være veldig positivt å jobbe med andre nasjoner. Da vi var på øvelse i Tyskland for en del år siden fikk vi med oss noen amerikanere som ble underlagt vår org. Han ene skulle være med vogna mi og møtte opp med camelbak, grunnutrustning og en snickers. Dette var mandag morgen og han lurte på hvor lenge vi skulle være ute. Jeg fortalte ham at vi regnet med å dra inn torsdag kveld en gang, men han spurte igjen og sa «Nah man, I ment when we go in for the night?» Måtte fortelle en slukøret kar fra Brooklyn at det hadde vi ikke noen planer om. Det ble noen lange døgn på denne karen.
– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Dele FR er jo ikke noe vi er så kjent med der jeg jobber, men å spise sammen når det er tid er alltid hyggelig. Skulle jeg derimot måtte dele FR med noen for den gode samtalen, så måtte det blitt Arve Johnsen, første styreleder i Statoil og litt av en kar! Tror han har mye å fortelle. Kanskje hadde vi tatt en pils sammen senere selv om han har fullført sin T-60 med god margin. Har alltid hatt en fasinasjon for kløktige folk som har trosset alle forutsetninger og fått til noe virkelig stort.
– Smartklokke – yay or nay?
– Det er sikkert praktisk, men i jobbsammenheng blir det nok nay. Det er ikke bare en sikkerhetsrisiko, men tar også bort mye av konsentrasjonen når man jobber, og det ligger alltid i underbevisstheten at den er der, så da er det lett å gløtte ned og sjekke alt mulig rart.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Nå liker jeg helst å se muligheter og løsninger fremfor problemer og utfordringer, men man kan jo ikke tenke slik hele tiden. Det vil jo alltid dukke opp utfordringer og problemer i en eller annen form. For offiserer, befal og vervede på lavere nivå er det en utfordring at det blir mindre og mindre folk som har krigserfaring, noe som påvirker mange faktorer, blant annet beslutningstaking og bevisstheten om hva vi faktisk skal drive med og trener for å bli gode på. Jeg tror derfor det er viktig at avdelingen min og alle andre husker å ta noen blikk på profesjonen vår, stikker fingeren i jorda og tenker over hva det faktisk er vi skal være gode på.
– Forsvaret generelt har sine utfordringer som alle andre plasser, og i de siste årene har uønsket atferd og trakassering vært et stort tema, noe jeg synes er av ytterste viktighet. Det er mange som ser til Forsvaret og forventer at alle i uniform skal opptre som respektfulle, ansvarlige og modige med gode holdninger. Dette ser ut til å gå riktig vei, og det er alle og enhver sin plikt å etterleve slike verdier og holdninger. Derimot vil jeg driste meg til å si at Forsvaret og grenene har blitt så små at man etter hvert kan se konturene av en Ja-kultur fra høyere sjefsnivå opp mot politisk nivå, hvor ingen vil utmerke seg for å være den som sier fra om hva vi trenger og heller sier «Vi løser det med det vi har». Det kan være en god holdning når man står i striden, men det bør finnes mot til å levere objektive svar som er riktige fremfor populære, i all den tid vi forbereder oss mot noe som kan komme.
Relaterte artikler
morgendrill