Nyheter:

SMITTE: Syv personer befinner seg i isolasjon i leir.

Ventekarantene, koronatester og skjerming - dette er tiltakene som møter soldater som har vært på påskeferie

– Fortsatt for tidlig å si noe om hvordan smitten har vært etter påske, da de aller fleste møtte tilbake til tjeneste på tirsdag, sier talspersonen i Hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I høytid og helligdager er det naturlig at mange forsvarsansatte og vernepliktige i førstegangtjenesten drar på permisjon eller ferie. Regjeringen satte flere tiltak for å minske spredningen gjennom påsken. For at smitten skulle holdes kontrollert ble det satt noen regler og tiltak i de forskjellige forsvarsgrenene også for å kunne gjennomføre påskeferie for soldatene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Fregatten KNM Thor Heyerdahl med innholdsrik påske: overvåket russisk militær aktivitet og hentet påskeegg i Berlevåg

Hæren:

– Det har gjennom påskehøytiden vært noen smittetilfeller blant Hærens personell, noe vi også forventet da vi så smittetallene i Norge før påske, forteller talspersonen for Hæren Erik Skomedal.

Per 8. april er det totalt 32 personer som har fått bekreftet Covid- 19-smitte i Hæren fordelt på Indre Troms og Østlandet. Syv personer befinner seg i isolasjon i leir. Resten er i isolasjon hjemme, informerer han.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan smitten har vært etter påske, da de aller fleste møtte tilbake til tjeneste tirsdag og de analyserte prøvesvarene ikke har kommet, tilføyer Skomedal.

Før påske ble det presisert at soldater og befal skal følge de nasjonale og lokale retningslinjene på de ulike stedene de skal oppholde seg på i påsken.

Det er variasjoner i de ulike leirene om personellet blir testet ved ankomst etter perm, de planlegger å teste alle. Alle gjennomfører minimum en ti-dagers skjerming som betyr at de ikke skal bruke fellesareal de ti første dagene etter ankomst perm. Ved behov vil dette kunne bli forlenget.

– Dette for å minimere sjansene for at eventuell smitte blir overført mellom kohorter på treningsrommet som et eksempel, forteller Skomedal

Ved helgeperm så har soldater hatt fri, men i liten grad hatt mulighet til å reise i helgene, kun strengt nødvendig reiser, dette i tråd med nasjonale smitteverntiltak. Dette for å minimere sjansene for at vi skal få smitte inn i avdelingene.

Les også: Må av med minst seks lag: Visespesialist forteller at enkelte velger å holde seg eller drikke mindre

Luftforsvaret:

På Luftforsvarets baser var det ulike føringer, ettersom de er spredt rundt i hele landet og smittesituasjonen er ulik fra sted til sted.

- Så langt er vi kjent med totalt tre tilfeller av påvist smitte før og i løpet av påsken, men foreløpig ingen tilfeller av påvist smitte ved ankomst tilbake i leir, forteller kommunikasjonssjef i luftforsvaret Stine Barclay Gaasland.

Hun forteller at mange soldater ikke hadde vært hjemme på flere måneder. Det ble derfor tilrettelagt for de soldatene som ønsket å oppholde seg på leir i påsken med gode velferdstilbud.

De må gjennomføre dobbel koronatest med negativt testresultat før de kan komme tilbake i tjeneste.

– Ettersom alle må i ventekarantene med testing, ble det gjennomført lengre permperioder, i stedet for mange korte, forteller Gaasland.

Det er en kontingent hvor noen vernepliktige førtidsdimitterte fordi de kun hadde en uke igjen av tjenesten etter påske.

– Ettersom de må gjennom ventekarantene og testing ved ankomst, blir denne hele den siste uken i karantene som er lite hensiktsmessig, forklarer hun.

Les også: Anbefaler å flytte HV-16 fra Bjerkvik til Tromsø

Sjøforsvaret:

– Vi har to vernepliktige som har testet positivt i forbindelse med permisjon i påsken. En har testet positivt hjemme og en har testet positivt etter ankomst. Karantene, varsling av nærkontakter og smittesporing gjennomføres i henhold til regelverk og de prosedyrer vi har i samarbeid med kommunene det gjelder, forteller talspersonen i Sjøforsvaret Michel Hayes.

Personell som returnere etter påskeferie skal gjennomgå screening og egenerklæring.

– Tiltak med screening og testing for covid 19 gjelder også ansatte i Sjøforsvaret, sier Hayes.

Avhengig av hvilken tjeneste personellet har, kan det gjennomføres test for covid 19 ved ankomst.

– Det samme gjelder hvilket smittetrykk det er i det området personellet har oppholdt seg, kan det gjennomføres test for covid-19 ved ankomst, forteller Hayes.

Reisevirksomhet skal reduseres og de viser enhver tid gjeldende nasjonale og lokale smitteverntiltakene.

Et av tiltakene som ble gjennomført var også at en del vernepliktige fra 2004- kullet ble dimittert før påskeferien.

Les også: Forsvarssjefen signerte fagplan for felles rekruttutdanning

Regjeringens påskeråd:

Generelt

  • Hold deg hjemme hvis du ikke er frisk, og test deg så snart som mulig hvis du tror du er smittet med covid-19.

Sosialt:

  • Hold to meters avstand til andre, både innendørs og utendørs.
  • Du bør begrense sosiale kontakter mest mulig.
  • Du bør unngå besøk av mer enn 2 personer i eget hjem. Dersom hjemkommunen din anbefaler å unngå besøk, bør du følge dette rådet, enten du er hjemme, på hytta eller annet sted.
  • Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak frarådes overnattingsbesøk i påsken. Barn og unge under 20 år og aleneboende kan likevel ha overnattingsbesøk av inntil to faste venner.
  • Velg helst utendørsaktiviteter. Unngå å oppsøke steder der mange er samlet, og der det ikke er lett å holde avstand.

Reiser:

  • Reiser utenlands frarådes, med mindre de er strengt nødvendige. Unngå unødvendige reiser i Norge.
  • Reise til (egen/lånt/leid) fritidseiendom kan likevel gjennomføres dersom du er særlig påpasselig med smittevern underveis og på feriestedet. Reis da med husstanden din, gjør helst innkjøpene før avreise og hold avstand til andre.
  • Bruk munnbind i butikker
  • Kun én i familien handler
  • Handle på tidspunkter da ikke alle andre handler
  • Det er viktig å undersøke hvilke tiltak som gjelder i kommunen man oppholder seg i, for eksempel via kommunenes nettsider eller helsenorge.no.
  • Hvis du reiser til en kommune med mindre strenge tiltak enn hjemkommunen din, bør du som hovedregel følge anbefalingene som gjelder hjemme.
  • Hvis du er i karantene, eller venter på testsvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte.
  • Er du på hytta og blir syk, bør du reise hjem. Hvis du blir ringt opp og satt i karantene, bør du dra hjem.
  • Du kan reise på hotell innenlands, men hold avstand til andre gjester og begrens opphold i fellesarealene. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du ikke reise på hotell eller lignende overnattingssted der mange samles.
  • Det anbefales ikke å gå fra hytte til hytte, siden dette innebærer betydelig økt risiko for smittespredning.
  • Dersom ubetjente turisthytter skal benyttes, bør det være mulig å reservere på forhånd, slik at ikke flere husstander/reisefølger er der samtidig.
  • Dersom turisthytter ligger vanskelig tilgjengelig, og behov for helsehjelp og mulighet for karantene/testing kan medføre utfordringer for lokale helsemyndigheter, bør det lokalt vurderes om slike hytter bør anbefales stengt.
  • Ved strengt nødvendige utenlandsreiser (for eksempel barn som skal besøke foreldre i annet land), er det svært viktig å være forsiktig på reisen og å overholde karantenebestemmelsene og krav om testing når man kommer tilbake.
  • Reiselivsaktører bør vurdere å begrense tilgang til fellesarealer for å redusere smitterisikoen og gjøre det lettere å overholde smittevernanbefalingene.

Gudstjenester og andre markeringer

  • Ved gudstjenester og andre religiøse markeringer og livssynssamlinger i påsken gjelder regler, retningslinjer og anbefalinger for arrangement. Du bør ikke delta på slike samlinger utenfor din egen kommune. Det anbefales å utsette alle arrangementer som det ikke er absolutt nødvendig å avholde til etter 12. april.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS