Nyheter:

SIGNERT: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen (t.v) og forsvarssjefens sjefssersjant Ingar Lund under signering av fagplan for felles rekruttutdanning.

Forsvarssjefen signerte fagplan for felles rekruttutdanning

Avdelingene skal ikke lenger utdanne soldatene sine. Soldatene skal utdannes gjennom et felles program.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er den formelle signeringen av fagplan for felles rekruttskole signert av Forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Dette vil si at soldater ikke lenger skal utdannes i avdeling, men gjennom en felles rekruttskole.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarssjefens sjefssersjant Ingar Lund forteller til Forsvarets forum at man nå har laget et nytt felles rekreuttutdanningsprogram for alle soldater som skal inn til førstegangstjeneste.

Programmet går over syv uker. Man har fokusert på de grunnleggende basale ferdighetene, som skyting, stridsteknikk, sanitet, overlevelse også videre.

Bakgrunnen for programmet er at det har vært for store individuelle variasjoner på den grunnleggende utdanningen blant avdelinger.

– Jeg mener dette er et kvantesprang i riktig retning. Vi bygger en mer solid grunnmur fra starten av enn det vi har gjort tidligere, sier Lund.

Les også: Garden har ikke lenger egen rekruttskole

Felles utdanning

Tidligere så har utdanningen av rekrutter i Hæren vært fordelt ut til avdeling, mens Sjøforsvaret og Luftforsvaret har hatt felles utdanning.

Forsvarssjefens sjefssersjant Ingar Lund.

Nå skal alle forsvarsgrenen følge det samme programmet til punkt og prikke før de selv kan etterutdanne soldaten innenfor fagfeltet. Lund forteller at Hæren allerede har meldt at de ønsker ytterligere fire uker med utdanning.

– Forsvarsgrenene får ikke trekke noe fra utdanningen, men de får lov til å legge til tilleggsutdanning hvis de ønsker det, sier Lund.

– Når for eksempel en soldat kommer til Panserbataljonen så er vedkommende ferdig utdannet på de grunnleggende soldatferdighetene. Da kan Panserbataljonen selv starte å gi vedkommende fagutdanning innenfor sitt spesifikke fagfelt.

Når soldatene blir utdannet gjennom en felles skole, vil de alle få lik mulighet til å søke seg til stillinger i de forskjellige avdelingene. I motsetning til tidligere hvor soldaten blir forhåndsplassert i avdeling.

– Nå får den enkelte og Forsvaret bedre tid til å tenke på hva man trives med og passet til. Jeg tror vi i større grad enn tidligere setter opp folk for suksess ved å gjøre det på denne måten, sier sjefssersjanten.

Får ikke godkjent

Sjefssersjanten forteller at med det gamle systemet var det flere soldater som ikke fikk godkjent verneplikt. Resultatet av dette var at soldaten ikke kunne bli brukt i styrkestrukturen senere.

– Tidligere var det et program som het grunnleggende soldatutdanning (GSU) 1 og GSU 2. For å kunne bli brukt i styrkestrukturen senere måtte soldaten ha gjennomført begge deler. Vi hadde en god del soldater som hvert år ikke fikk gjennomført dette fordi avdelingene prioriterte annerledes.

– De var nyttige i tiden som vernepliktige, men de hadde ingen restverdi ved at de for eksempel kunne disponeres til Heimevernet i etterkant, sier Lund.

Les også: Må av med minst seks lag: Visespesialist forteller at enkelte velger å holde seg eller drikke mindre

TVO-sak i flere år

Landstillitsvalgt i Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) Ola Lydersen forteller til Forsvarets forum at tilstrekkelig soldatutdanning har lenge vært en viktig sak for TVO.

Landstillitsvalgt Ola Lydersen.

– Alle vernepliktige er i bunn og grunn soldater, og det medfører at de skal kunne tjenestegjøre i krise og krig. Forsvaret har et etisk ansvar overfor soldatene ved å sørge for at de har de ferdighetene som trengs for å kunne løse oppdraget. For soldatene sin del er det derfor viktig at de får tilstrekkelig utdanning.

Lydersen mener at det vil bli lettere å sørge for at hver enkelt soldat vil få tilstrekkelig utdanning ved å samle rekruttutdanningen.

– Man sikrer at ingen blir offer for at avdelingen ikke har klart å gi tilstrekkelig utdanning. Nå sørger man også for at alle har mulighet til å tjenestegjøre i Heimevernet (HV). I tillegg er det bra for HV sin del som fremover vil kunne velge fra en større masse soldater.

Powered by Labrador CMS