Nyheter
Overgrepstiltalt befal møter i retten torsdag
Påtalemyndigheten mener hærbefalet misbrukte sin stilling i forsøk på å skaffe seg seksuell omgang.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hendelsen skal ha skjedd i slutten av juni i fjor sommer, etter en sosial samling. Ifølge tiltalen skal befalet ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang. Mannen skal ha befølt fornærmede i rumpa og skrittet, og på brystene, innenfor BH.
Les også: 46 prosent av kvinnene i Forsvaret sier de har opplevd seksuell trakassering
Han skal videre ha blottet kjønnsorganet sitt, og presset hånden hennes mot penis, slik at hun berørte den, går det frem av tiltalen. Ifølge tiltalen dro hun hånden til seg og sa «nei».
Senere samme natt, skal tiltalte ifølge tiltalen ha sendt flere meldinger med seksualisert og slibrig innhold.
Fornærmede varslet om hendelsen kort tid etterpå, og Forsvaret anmeldte saken.
Befalet er tiltalt etter Straffelovens § 295: «for å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang, eller fått noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».
I tillegg er han tiltalt etter Straffelovens § 297 om seksuell handling med noen som ikke har samtykket til det og § 298 for i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke hadde samtykket i det.
Ber om oppreisning
Tiltalte jobber fortsatt i Hæren, men i en annen avdeling. Jobbskiftet skal ikke ha skjedd i forbindelse med etterforskningen, men fornærmede oppfatter det som at mannen har fått opprykk.
– Fornærmede opplever at hun har fått god oppfølging og støtte under etterforskningen. Men hun reagerer på at han fikk sitt opprykk som om ingenting hadde skjedd, sier fornærmedes bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen til NRK.
Les også: Dusj-saken stoppet på avdelingsnivå
Hun sier til Forsvarets forum at fornærmede har truffet tiltalte på jobb.
– De kunne gjort som man har gjort i andre saker, man kunne suspendert ham under etterforskningen, sier bistandsadvokaten.
Tøllefsen sier også at fornærmede vil kreve oppreisning fra tiltalte.
– Arbeidsgiveransvar for begge
Kommunikasjonssjef i Hæren Erling Nervik avviser at tiltalte fikk opprykk etter hendelsen.
– Vedkommende byttet stilling og avdeling kort tid etter hendelsen. Det medførte ikke opprykk. Han har ikke leder- eller personalansvar, sier Nervik til Forsvarets forum.
Les også: E-tjenesten holder varsler hemmelig
Tiltalte er fritatt fra arbeidsplikten under rettssaken og fram til domsavsigelse. Siden han begynte i jobb i en annen avdeling, anså ikke Hæren det som nødvendig å frita ham fra arbeidsplikt under etterforskningen.
– Vi har et arbeidsgiveransvar overfor begge parter, og sånn var vurderingen, sier Nervik.
Det er satt av to dager til rettssaken, som begynner 2. juni og holdes i Nord-Troms og Senja tingrett i Finnsnes.
Tiltalte ønsker ikke å uttale seg i denne saken.
Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.
- Sunniva Berggreen Kaalaas: e-post: sbk@fofo.no, mobil/Signal: 412 14 776
- Mikal Hem: e-post: mh@fofo.no, kryptert e-post: mikalhem@protonmail.com, mobil/Signal: 959 17 179