Nyheter
UNNTATT OFFENTLIGHETEN: E-tjenesten har sin egen varslingskanal, som offentligheten ikke får innsyn i.
Illustrasjonsfoto: Arne Flaaten, Forsvarets forum
E-tjenesten holder varsler hemmelig
Forsvarets etterretningstjeneste har egne bestemmelser for varsling. Samtlige varslingssaker vurderes som skjermingsverdige.
Etter at VG fortalte historien om Julie, som ble filmet i dusjen av en overordnet i Forsvaret, har det vært diskusjon om Forsvaret har gode nok rutiner for å håndtere varsler. I Forsvaret skal man kunne varsle både gjennom sine egne overordnede, eller til Forsvarssjefens internrevisjon.
Les også: Dusj-saken stoppet opp på avdelingsnivå
Forsvarets etterretningstjeneste, der hemmelighold er hellig, har derimot sine egne varslingsrutiner. I motsetning til resten av Forsvaret, som har gitt pressen innsyn i varslene som er mottatt de siste årene, forteller ikke E-tjenesten om sine varsler.
Antallet er hemmelig
«Som følge av de særlige skjermingshensyn som gjør seg gjeldende for Etterretningstjenestens virksomhet, er tjenesten unntatt fra alminnelige rapporteringskrav internt i Forsvaret hva gjelder varslingssaker. Tjenesten håndterer sakene gjennom et eget internt system som inkluderer et varslingssekretariat. Samtlige varslingssaker er skjermingsverdige fordi de kan røpe kapasiteter, operasjoner, metoder, organisasjonsforhold, opplysninger om ansatte og andre sikkerhetsgraderte forhold», svarer E-tjenesten i en innsynsbegjæring fra Forsvarets forum.
Debatt: Forsvarets moralske kompass viser rett kurs
E-tjenesten legger til at også antallet varslingssaker i seg selv er sikkerhetsgradert etter sikkerhetsloven, «fordi offentliggjøring av antall over tid blant annet kan røpe opplysninger om organisasjonens størrelse og utvikling».
Egne bestemmelser
På grunn av hemmeligholdet, er det utarbeidet egne bestemmelser for varsling i E-tjenesten.
Kommunikasjonssjef i E-tjenesten Ann-Kristin Bjergene opplyser i en e-post at tjenestens egen varslingskanal er «knyttet til tjenestens internrevisjon, og sjef internrevisjonen leder et varslingssekretariat», som også har har knyttet til seg juridisk kompetanse.
Les også: Arbeidsrettsadvokater: – En klar oppsigelsessak
– Denne gruppen vurderer hvert enkelt varsel og behandler dem i henhold til varslings-bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, samt interne bestemmelser for varsling av kritikkverdige forhold. Varsler har anledning til å varsle anonymt. Alle mottatte varsler blir konkret vurdert av varslingssekretariatet, for å oppfylle aktivitetsPplikten til sjef Etterretningstjenesten. Alle saker avsluttes med en rapport som sendes til sjef etterretningstjenesten, skriver Bjergene i e-posten.
Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.