Nyheter
Dusj-saken stoppet opp på avdelingsnivå
Forsvarsstaben var ikke informert om at en sersjant i Hæren ble dømt for å ha snikfilmet en underordnet i dusjen. Sjefen for Forsvarsstaben mener at staben bør informeres om så alvorlige saker.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Saken har ikke vært på vårt bord. Vi undersøker hvordan den har vært håndtert i Hæren, fordi det kan se ut som den har vært håndtert på et ganske lavt nivå, sier sjef for Forsvarsstaben viseadmiral Elisabeth Natvig.
Tidligere i mai skrev VG om Julie Sandanger fra Hæren, som ble filmet i dusjen av sin nærmeste overordnede. Sersjanten som filmet er siden dømt for forholdet, men fikk beholde graden og jobber fortsatt i Forsvaret.
Les også: Forsvarsministeren forventer at Forsvaret følger opp saken om snikfilming i dusjen
Forsvarsstaben ble ikke informert om forholdet, og skal nå gå gjennom rutinene for trakasserings-saker. Natvig mener at slike saker fint kan behandles på lavere nivåer, men at forsvarsledelsen skal være informert når noe så alvorlig skjer.
– Jeg mener vi skal være informert om dem, for å være sikre på at vi fanger opp saker, sikre på at vi har et system, og sikre på at vi utvikler oss i forhold til hva vi skal følge opp, sier hun.
– Hvor i systemet stoppet det opp?
– Så vidt jeg forstår har dette stoppet opp på avdelingsnivå. Vi har grunn til å tro, at dette ikke var kjent for Hærens ledelse før denne saken ble kjent i forrige uke. Og en sånn sak, som er en straffesak, er det er naturlig at Hærens ledelse visste om.
Ikke informert
Sjef for Hæren generalmajor Lars Lervik bekrefter overfor Forsvrets forum at saken ble behandlet på avdelingsnivå. Han sier at han ble informert da Sandanger først varslet om saken i Panserbataljonen i fjor. Han fikk derimot ikke vite om dommen mot sersjanten som filmet da den forelå i mars i år.
Ifølge sjef for Panserbataljonen Lars Jansen fikk ikke han informasjon om saken etter at militærpolitiet begynte å etterforske saken. Da var heller ikke omfanget av saken og alvorlighetsgraden kjent. Sandanger anmeldte forholdet etter å ha oppdaget ett tilfelle av å ha blitt filmet. Etterforskningen avdekket at sersjanten hadde filmet henne 38 ganger.
Krigsadvokaten tok saken, og valgte å ta den til en sivil domstol.
– Panserbataljonen er ikke en part i saken, og fikk ikke innsyn i etterforskningen, sier Jansen.
Den dømte sersjanten jobber ikke lenger i Panserbataljonen, men er flyttet til en annen avdeling i Hæren. Da dommen forelå, informerte han sin nåværende arbeidsgiver. Jansen ble informert om dommen fra den dømtes arbeidsgiver, uten å få vite detaljene i saken.
Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.
- Mikal Hem: e-post: mh@fofo.no, kryptert e-post: mikalhem@protonmail.com, mobil/Signal: 959 17 179
- Sunniva Berggreen Kaalaas: e-post: sbk@fofo.no, mobil/Signal: 412 14 776
Visjon
Forsvaret har en uttalt nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering.
– Hva legger Forsvaret i begrepet nulltoleranse?
– Jeg legger i det at det er en visjon. Vi ønsker at det ikke skal være seksuell trakassering og mobbing i organisasjonen. At man har det som et mål, er ikke det samme som at det er slik, men at det er et mål vi strekker oss etter i vår organisasjon, og at vi slår ned på dem som bryter med de verdiene og målene som vi har, for å vise at vi mener noe med denne nulltoleransen.
– Oppfattes og praktiseres nulltoleranse forskjellig i forskjellige avdelinger?
– Nei, det er ikke opp til hver sjef å avgjøre, men når vi får tilbake Mobbing og seksuell trakasserings-undersøkelsene, og når vi får varslingssaker, ser vi at det praktiseres litt ulikt. Og det er noe vi må gripe tak i.
Holdninger
Natvig understreke at de aller fleste i Forsvaret ikke driver med seksuell trakassering, og at Forsvaret jobber med holdninger når de tar inn nye vernepliktige.
– Vi gjør en god jobb når vi tar inn vernepliktige hvert år. Vi lærer dem opp i hvordan vi vil ha det her. Det gjelder bruk av våpen, det gjelder orden på rommet sitt, det gjelder mobbing og trakassering. Det gjelder alle områder, sier hun.
Les også: Arbeidsrettsadvokater: – En klar oppsigelsessak
Forsvaret er en organisasjon med klare kommandolinjer, der lojalitet og å adlyde ordre er viktig. Natvig tror ikke det påvirker soldatenes vilje til å varsle om trakassering og overgrep.
– Det kan jeg egentlig ikke tro. Når du er på mindre steder, er ærlighet og åpenhet enda viktigere for at dette skal fungere. Det er forskjell på lojalitet og lydighet, sier hun.