Morgendrillen
FENRIK: Synne Mjelva jobber som logistikkoffiser i Marinens logistikkommando.
Foto: Privat.
Da Synne som menig sa «guten tag» til et tysk befal, fikk hun en innføring i forskjellen på norske og tyske tiltalenormer
Logistikkoffiseren ville helst delt feltrasjonen sin med noen av de menige hun møter i Sjøforsvaret, slik at hun kunne «lurt» noen til videre tjeneste.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Navn: Synne Mjelva
Alder: 24
Yrke: Logistikkoffiser i Marinens logistikkommando
Sted: Bergen
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– 05:50 går alarmen. Jeg skrur på lyset og radio på headsetet før jeg kler på meg med (slitsom) A-menneskelig giv. Alt gjøres med hensyn til min roomie som er stikk motsatt.
Hva er det første du gjør?
– På veien til badet settes kaffemaskinen på. Deretter spiser jeg frokost og tar kaffen i en termokopp. Frokost er favorittmåltidet, så det ender ofte i en småjogg til bussen.
Når starter arbeidet?
– Arbeidet starter 0730.
Pensko eller feltstøvler?
– Feltstøvler. Jeg har stort sett en aktiv hverdag både på jobb og fritid. Dessuten er det vel lettere å danse med feltstøvler enn det er å være i felt med pensko :-)
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Jeg er av natur en O2-entusiast, og har tidligere trent lite styrke. Det viste seg etterhvert at styrketreningen i Forsvaret ga meg fordeler i felt (og på ski!), men det tar nok litt tid før pumping av jern trumfer maraton.
Beste triks for velferd på øvelse?
– Fotposer og ølpølse! Tørre føtter og litt salt luksus til et utvalg demotiverte lagkamerater og deg selv. Det har vist seg å være en vinner på mange regnfulle øvelser i Bergen.
Rareste kulturkrasjopplevelse med andre lands styrker?
– Jeg var på «utveksling» til et tysk fartøy under en NATO-øvelse som menig. Da jeg sa «guten tag» til et høyere befal, forstod jeg etter en god dose kjeft at det ikke var slik de styrte skuten. Deres hierarki tillot ikke at menige kunne hilse uformelt på personer av høyere rang, noe som ble toneangivende for resten av tiden om bord.
– På det norske fartøyet var det større fokus på å skape et helhetlig team, der hierarkiet opplevdes mer flytende. Det må også nevnes at de hadde en imponerende orden og struktur – noe som varmet en kommende logistikkoffisers hjerte.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR med og hvorfor?
– Jeg ville delt den med vernepliktige. Det er mange som fortjener ros for den nysgjerrigheten og det engasjementet de utviser i løpet av tjenesten sin. I tillegg ville jeg benyttet muligheten til å «lure» noen med videre.
Smartklokke – yay or nay?
– Det blir nay fra meg. Jeg har en smartklokke, men ender bare med å bruke klokkefunksjonen uansett. Og dessuten går den tom for strøm. Den gamle casioen er en sikker vinner for meg.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Akkurat nå preges vi av ringvirkningene av covid. Det er flere ledd i logistikk-kjeden som preges av og ofte skylder på korona. Dette begrenser hvordan vi som en logistikkavdeling kan levere.
– En utfordring for Forsvaret er ståtid; det å beholde personellet vi har, og opprettholde Forsvaret som en lukrativ arbeidsplass. Her mener jeg det er viktig å se og følge opp det personellet vi har, på lik linje som vi rekrutterer nytt inn.
– I tillegg bør vi jobbe for ivaretakelse samt videreutvikling av kompetanse. Dette samtidig som vi gir personell på alle nivå mulighet til videreutdanning og selvutvikling.
Liker du denne spalten? Her er flere: