Nyheter:
Forsvarsministeren seiler inn i ny stilling etter stortingsvalget
I brytningspunktet mellom forsvar og fiskerikontroll, på Kystvaktens nye slepegigant KV Bison, forteller Frank Bakke-Jensen om jobben etter valget.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Dette var jo en glidende overgang?
– Ja, det er jo det, smiler Frank Bakke-Jensen, som nettopp har gått ned landgangen fra kjempefartøyet KV Bison, som for tiden ligger til kai i Oslo.
Et par timer tidligere ble det klart i statsråd: Frank Bakke-Jensen blir ny fiskeridirektør etter Liv Holmefjord, som nå har sittet i to åremålsperioder.
Slepegigant
På Langkaia i Oslo, en kort spasertur fra Forsvarsdepartementet, ligger KV Bison. Fartøyet er ett av Kystvakten to nyeste, og ble operativ så sent som i mars i år.
KV Bison og KV Jarl inngår i den nasjonale slepeberedskapen og kan for eksempel rykke ut dersom en stor tanker langt fra kysten mister fremdrift og driver inn mot land. Dog er de aller fleste oppdragene de to slepefartøyene utfører, ikke slepeoppdrag. Kystvakt-sjef Oliver Berdal anslår at så mye som 95-98 prosent av oppdragene er vanlige Kystvakt-oppdrag, som fiskerikontroll, oppgaver på vegne av Forsvaret og andre statlige aktører eller etater. Det viktigste er at de står på beredskap dersom det skulle oppstå en situasjon.
– Kystvakten er styrket samtidig som Norges statlige slepeberedskap er styrket. Det er win-win uten at det ene går på bekostning av det andre, sier Berdal.
De to nye fartøyene gjør at Kystvakten nå til sammen har 15 fartøyer. I fjor omtalte Forsvarets forum rapporten «Framtidens fiskerikontroll», der det gikk fram at Kystvakten omtrent har halvert tiden de bruker på fiskerikontroll på ti år.
– Vi bruker mye mindre tid på fiskerikontroll, men til gjengjeld har vi en helt annen oversikt i dag over hvor fiskefartøyene til enhver tid er og hvem som er hvor, forklarer Berdal, og legger til:
– Går du langt nok tilbake i tid, måtte du dra ut med kikkert og lete etter de.
Oversikten de har i dag gjør at de kan gå mye mer målrettet til verks med tanke på inspeksjoner.
Ut av politikken
Bakke-Jensen, som har møtt på Stortinget siden 2009, har bestemt seg for ikke å stille når det går mot valg neste år. Inntil det skal han fortsette i regjeringen.
– Jeg har jo varslet nominasjonskomiteen i Finnmark Høyre at jeg ikke tar renominasjon til Stortinget, og da er det sånn at en eller annen gang så blir jeg å slutte å være statsråd, og da bør jeg jo ha en jobb, sier han til Forsvarets forum mens han spaserer i retning Forsvarsdepartementet etter besøket på KV Bison.
– Sånn at derfor, når muligheten for å søke på fiskeridirektørstillinga dukket opp, så valgte jeg å søke på den, legger han til.
Han trekker frem at han har utdannelsen sin og bakgrunnen sin fra sjømatnæringen. Begge foreldrene til 55-åringen fra Båtsfjord jobbet i fiskerinæringen.
Spørsmål om søkerliste
I pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet om utnevnelsen skrev næringsminister Iselin Nybø at de med Bakke-Jensen får en fiskeridirektør med stort engasjement for sektoren og erfaring fra både lovgivende og utøvende myndighet.
– Det har vært en prosess hvor mange kandidater har vært vurdert, med bistand fra et rekrutteringsbyrå. Bakke-Jensen har kommet ut som den anbefalte kandidaten gjennom denne prosessen, sa næringsministeren.
Likevel er det flere som undrer seg over at statsråden ikke sto på den offentlige søkerlisten til stillingen, som blant annet er publisert av Fiskeribladet. Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) sier til NTB at han vil sende et skriftlig spørsmål til Nybø om dette i løpet av uken.
– Jeg så deg ikke på søkerlista som er blitt lagt ut flere steder, sier Forsvarets forum til Bakke-Jensen.
– Nei. Det gjorde ikke jeg heller. Jeg ble kontaktet i mai eller juni om jeg kunne være interessert i å søke og så søkte jeg på den, så du må spørre Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) om det med de søkerlistene, sier han.
Forsvarets forum har ringt og sendt e-post til NFD med spørsmål om søkerlisten.
– Frank Bakke-Jensen søkte 16. juni, og ble ført på søkerlisten 19. juni. Det ble brukt et rekrutteringsbyrå til denne ansettelsesprosessen. Det å lete etter interessante kandidater som i utgangspunktet ikke selv har søkt, er nettopp en av de fordelene dette gir. Dette er en vanlig fremgangsmåte, skriver kommunikasjonssjef Martine Røiseland i en e-post til Forsvarets forum.
Bakke-Jensen sier at han tar med seg sine erfaringer som leder for en stor organisasjon fra stillingen som forsvarsminister til stillingen som fiskeridirektør.
– Samtidig så er det jo linker over her, det er jo samarbeid mellom Fiskeridirektoratet, Forsvaret og Kystvakten, sier han.