Nyheter:
Erica (19) var mentor for toppsjef
Sjefen for Forsvarets personell- og vernepliktssenter ønsket innspill og synspunkter fra unge personer.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Før Gunn Elisabeth Håbjørg, brigader og sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) gikk ut i sommerferie i fjor, sendte hun ut en utlysning til alle ansatte i FPVS der hun spurte om noen gikk med en lederspire i magen.
FPVS-sjefen ønsket nemlig unge personer som hennes egen mentor og jobbskygge for en måned.
– Grunnen til at jeg ville ha en mentorordning er at i ledergruppen min så sitter det mange som er i min egen aldersgruppe. Mange av oss har samme type utdanning, og vi har vært med på mye av det samme. På et eller annet vis så kan vi på mange måter ha problemer med å komme opp med de nye og gode ideene, sier Håbjørg.
Hun presiserte i utlysningen at hun ønsket personer som var uredde, åpne og nysgjerrige samt aktive og deltakende.
Hun fikk mange gode søknader som hun måtte velge mellom, og endte opp med å velge de tre yngste søkerne som oppfylte kvalifikasjonene.
Les også: Jørgine Vasstrand og Christian Strand fikk sjokk da de så hvor mye Forsvaret kaster
Idé på dag to
Andreårslærling i kontor- og administrasjonsfag Erica Eide på 19 år var en av de tre som ble plukket ut til mentorordningen. Hun har nå vært Håbjørg sin mentor i en hel måned. Hovedoppgaven til Eide som mentor er å fotfølge Håbjørg og hennes ledergruppe i arbeidet de gjør.
– Det går fra møte til møte, så jeg får se hvordan en hektisk hverdag er, forklarer 19-åringen.
Allerede på sin andre dag kom hun opp med ideen om å lage en egen Instagram-konto for lærlinger i Forsvaret.
– Håbjørg spurte meg om jeg hadde tenkt på noe som jeg ønsket å ta opp, en endring eller forandring. Jeg sa jeg ønsket å fremme lærlingene enda mer siden de er en såpass god ressurs for Forsvarer, sier Eide.
Det finnes 30 ulike lærefag i Forsvaret og over 600 er lærlinger årlig.
– Hittil har det gått veldig bra. Vi får mange henvendelser om utdanning i Forsvaret, og det å være lærling. Hovedhensikten er at det er lærlingene i Forsvaret som skal drifte kontoen, forklarer Eide.
– Skal jeg være helt ærlig så vet jeg ikke hva som egentlig er som treffer 18-20 åringer. Eide forklarte meg hva som funker og ikke funker, og da tenkte jeg at dette går vi for, sier Håbjørg.
FPVS-sjefen forklarer at ideen til Eide kunne gått gjennom hele organisasjonen, og det ville nok blitt diskutert vanskeligheter rundt administrasjon av kontoen. Eide forklarte kjapt hvor enkelt det kunne gjøres ved at lærlingene selv kan styre den.
– Nå er vi tre administratorer som har ansvar. Jeg får også god støtte fra andre lærlinger, sier Eide.
Utbytte for begge parter
19-åringen forteller til Soldatnytt at hun lærer mye av å få være Håbjørgs mentor. Alt fra nye ord og uttrykk til personlig utvikling.
– Jeg får mye faglig kunnskap og lærer mange nye ord. Jeg spør også hva ting betyr. De bruker flere ord og forkortelser jeg ikke kjenner til, men nå får jeg lært meg det og kan ta det med meg videre.
– Jeg merker at jeg utvikler meg både faglig og personlig: Å tørre og utfordre seg selv på et nytt nivå, sier Eide.
Håbjørg forklarer at det å få en ung person, som ikke har jobbet i Forsvaret, og ikke ser de begrensningene hun ser, gjør at det kommer noen inn med helt friske øyne på det de jobber med. Det gir utbytte.
– Det er rett og slett å få inn nye perspektiver og bli utfordret på en måte som jeg ikke opplever at andre klarer. Jeg har egentlig fått akkurat det jeg hadde håpet på, og mer, fordi det hjelper ikke bare meg, men det hjelper hele ledergruppen min, sier FPVS-sjefen.
– Vi lærer ting av hverandre. Det er effektivt. Hadde ikke jeg vært trygg og turt å prate ville det ikke funket, forklarer Eide.
Håbjørg forteller at ordningen gir henne mye, men at det krever investering fra begge.
– Jeg må by på meg selv, og det er litt skummelt for meg. Jeg inviterer folk tettere inn på meg, men det gir mye. Jeg ønsker å jobbe kreativt og se på nye muligheter, og det hjelper Eide meg med å gjøre, forklarer FPVS-sjefen.
Håbjørg understreker at det å ha møter og samtaler med unge kan også gi en verdi.
– Det å få til dialog med unge mennesker om de viktige tingene gir et stort utbytte.
– Folk ser at det ikke skal være kjempestor avstand mellom topp og bunn. De gode ideene skal opp og frem uavhengig av hvem som kommer med dem. Jeg vil ha en organisasjon der alle kjenner at de kan bidra med alt de har, avslutter Håbjørg.