Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
NRKs Sløsesjokket er en dokumentarserie hvor programleder Christian Strand tar med forskjellige kjendiser og utfordrer dem til å sløse mindre.
I femte episode møter vi Jørgine Massa Vasstrand, også kjent som Funkygine, og sammen utfordrer de Forsvaret til å kaste mindre sportsutstyr og klær. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar også.
– Hensikten med Sløsesjokket er å få folk til å forstå at ting må vare lengre, sier Strand.
– I dag kaster vi mobiltelefoner, klær, kontormøbler, elbiler altfor raskt og kjøper nytt i stedet. Så vi prøver på en måte å gi løsninger og inspirasjon til å reparere.
Han sier at noe av hensikten med programmet også er å peke på løsninger som kan være bra miljøet.
– For Forsvarets del kan man kanskje «lease» en del av de tingene man har, om det er ski, pulker eller personlig bekledning og utrustning (PBU), i stedet for å kjøpe nytt.
– Målet vårt er at tingene skal vare mye lenger slik at færre ting blir søppel.
I episoden er han og Vasstrand på besøk hos Forsvaret på Sessvollmoen.
Det som overrasket Strand mest, var de store mengdene.
– Vi var med på å løfte ett tonn klær, og det skal representere alt det Forsvaret kaster i løpet av en dag! Det blir 350 tonn i året!
Christian Strand ønsket å se på en stor offentlig aktør som kjøper inn mye klær, og det gjør jo Forsvaret.
– Det er ikke lite utstyr dere får, og hvis Forsvaret kan gå foran som et godt eksempel og leie inn eller «lease» klær, så tror jeg det ville sette standaren på hvordan det offentlige handler.
– Samtidig har Jørgine (Vasstrand) trent med Telemark bataljon før, så jeg visste at hun hadde et godt forhold til dem og til Forsvaret.
På Sessvollmoen dro de på depot. Strand forteller at de fikk en handlevogn og noen sekker - som rekruttene som kommer inn.
– Så gikk vi og hentet og hentet ut både bekledning og uniform, og så tok vi på oss dette. Så gikk vi ut til utsiden av treningshallen, hvor de hadde laget en løype, hvor vi skulle totalt flytte ett tonn med klær, fra ett punkt til et nytt punkt, sier Strand.
– Jørgine og jeg var på lag, mot to sanitetssoldater fra Sessvollmoen. Det var to superbra folk som var med. Jeg blir jo veldig gira når jeg skal konkurrere, jeg elsker å konkurrere. Jeg syns det er supergøy.
Strand beskriver løpet som «sykt tungt», både fordi de hadde på seg fullt utstyr, men også fordi Jørgine er så godt trent. Han kunne ikke sinke henne.
– Det er lenge siden jeg har blitt så sliten, sier han.
– Vi ble først enige om å flytte tre og tre bager hver. Jørgine klarte det gjennom hele øvelsen, mens jeg måtte til slutt kapitulere å ta en og en bag. Så jeg tror hun hadde nok blitt en bedre soldat enn meg.
– Hva gjorde mest inntrykk i Forsvaret?
– At man ikke har så stor mulighet til å reparere ting. Altså, slik jeg har forstått så var det slik at i gamle dager hadde man muligheten til å bruke en systue eller man hadde noe som kunne fikse ting hvis det kom en rift i det, eller om det var noen små ting som kunne fikses.
– Men nå sendes det bare bort, og man får nytt, og det er på en måte en grunn til også, det skal være så høy kvalitet som over hodet mulig.
Strand synes det likevel er rart at man kaster så mye og mener at mye kunne vært reparert.
– Det virker som om man ikke noe forhold til sløsing, og det er akkurat det som sjokkerer, man aner ikke hvor mye man kaster egentlig og at man bruker milioner og milliarder av kroner på det.
Strands råd
– Det som er viktig i Sløsesjokket, spesielt denne episoden nå, er jo på en måte og tenke: Okay, hvis vi kaster så mye, hvordan kan man slutte med det? Fordi verken Forsvaret eller det offentlige vil kaste så mye, det er ikke bra for miljøet.
– Samtidig må Forsvaret ha den enorme kvaliteten de skal ha.
Det rådet Strand og Vasstrand gir forsvarssjefen i Sløsesjokket, er mer leasing.
– «Leasing» både hjelper for sløsing og for å spare penger.
– Jeg tror forsvarssjefen liker ideen. Derfor satte vi opp en hinderløypa hvor Jørgine kunne kjempe mot forsvarssjefen, i trekking av pulker og litt andre ting. Jeg tror han er en forsvarssjef som har lyst til å gjøre noen endringer på den siden i Forsvaret.
– Forsvaret ønsker å bidra til å redusere presset på klimaet og miljøet, sier oberst Frank Sølvsberg i Forsvarsstaben til til Forsvarets forum.
– En god del bekledning brukes på nytt i dag. Utstyr som leveres inn ved for eksempel dimisjon blir vurdert med hensyn til om det er i så bra stand at det kan vaskes, renses og leveres ut på nytt. I praksis brukes denne type klær og materiell til det er slitt ut. Det som ikke er godt nok blir kassert, og noe av dette gjenvinnes.
Talspersonen mener at det varierer fra gjenstand til gjenstand hvor mye som kan brukes på nytt.
– Det som tas inn, erfarer vi kan brukes av nye soldater fra en til seks ganger, sier han.
– Samtidig ser vi på løsninger som øker levetiden på utstyr Forsvaret trenger. Leasing er en sånn mulighet og kan være et alternativ i nye, større innkjøp. Forsvaret har for eksempel leasingavtale på flere kjøretøy, noe som fungerer bra. I tillegg er kvalitet og forventet levetid en del av vurderingene ved innkjøp av bekledning og materiell.