Nyheter:

Går av: Haakon Bruun-Hanssen går av som forsvarssjef i august. Nå starter jakten på hans etterfølger (Foto: Forsvaret).

Disse kan bli ny forsvarssjef

Til sommeren går forsvarssjefen av. Dette er de mest profilerte kandidatene til å ta over stafettpinnen.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​I midten av august pakker admiral Haakon Bruun-Hanssen ut av kontoret ved Akershus festning i Oslo. 

Det kan du lese mer om her. 

Dette er noen av kandidatene som i forsvarskretser anses som de mest aktuelle arvtakerne. Kandidatene på listen står i tilfeldig rekkefølge.

Nils Andreas Stensønes (55): Er for tiden sjef for Sjøforsvaret, en stilling han har hatt siden august 2017. Kontreadmiralen har blant annet vært sjef for Operasjonsstaben ved Forsvarets operative hovedkvarter, stabssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon og prosjektkoordinator for nye fregatter. Han ble uteksaminert fra Sjøkrigsskolen i 1987. Han har til sammen ti års operativ erfaring på missiltorpedobåter. 

Les hele CV'n hans her.

Som sjef for Sjøforsvaret opplevde Stensønes havariet av fregatten KNM Helge Ingstad i november 2018.

Forsvarets forum portretterte Stensønes kort tid etter forliset av KNM Helge Insgstad. 

Sjef Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes, og sjef Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, kan begge bli den neste forsvarssjefen. Foto: Martin Giskegjerde/ Forsvaret

Tonje Skinnarland (52): Har sittet som sjef for Luftforsvaret siden 2017. Generalmajoren har tidligere vært stabssjef i Luftforsvarsstaben, seksjonsleder i sikkerhetspolitisk avdeling i Forsvarsdepartementet og sjef for 130 luftving. Hun gikk ut av Luftkrigsskolen i 1994. Hun er blant annet tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

Les hele CV'n hennes her

Forsvarets forum har intervjuet sjef Luftforsvaret som sa at kampflyet F-35 er et løft for hele Forsvaret. 

Louise Dedichen (55): Har nylig overtatt stillingen som sjef for den norske militærmisjonen i Brussel. Viseadmiralen har blant annet vært sjef for Forsvarets høgskole, sjef for Forsvarets Stabsskole og informasjonsmedarbeider i Forsvarsdepartementet. Hun ble uteksaminert fra Sjøkrigsskolen i 1987. 

Les hele CV'n hennes her (NB! CVen er ikke oppdatert med Dedichens siste jobbytte).

Her kn du lese om da Dedichen ble utnevnt til viseadmiral. 

Eirik Kristoffersen (50): Tiltrådte stillingen som sjef for Hæren i fjor sommer. Generalmajoren har tidligere vært sjef for Heimevernet, sjef for Forsvarets Spesialkommando og sjef Fjernoppklaringseskadronen. Han gikk ut av Krigsskolen Linderud i 1995 og fra US Army War College i 2015. Han var en av de første som ble tildelt Krigskorset med sverd etter andre verdenskrig. Det fikk han for sitt lederskap under kamp i Afghanistan i 2007-2008.

Les hele CV'n hans her.

Forsvarets forum har portrettert Kristoffersen. Det kan du lese her. 

Ingrid Gjerde (51): Ble utnevnt til sjef for planlavdelingen i Forsvarsstaben i oktoberTidligere har Gjerde vært sjef for Garden fra 2006 til 2009, sjef på krigsskolen fra 2013, stabssjef i Hæren fra 2016 til 2018 og kommer fra stillingen som forsvarssjefens talsperson og nestkommanderende i Forsvarsdepartementets kommunikasjonsenhet. Hun har vært troppssjef i FN-styrken i Libanon og kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan i 2011-2012.

Gjerde stilte i podkasten «Krig & sånn». Den kan du lytte til her. 

Inge Kampenes (53): Har sittet som sjef for Cyberforsvaret siden 2017. Generalmajoren har tidligere vært leder for Forsvarssjefens fagmilitære råd, skvadronssjef i 338 skvadron og pilot på F-16. I 1991 gikk han ut av Luftkrigsskolen. Han har tjenestegjort i Operation Allied Force i Kosovo og Enduring Freedom i Afghanistan. 

Les hele CV'n hans her.

Les intervjuet med Kampenes der han sa at evnen til å stå i mot cyberangrep er marginal.

Lars Christian Aamodt (56): Ble utnevnt til nestkommanderende og stabssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter i 2017. Han har vært sjef for 137 skvadronen og tjenestegjorde i ISAF som National Contingent Commander i 2012-2013. 

I en pressemelding onsdag skrev Forsvarsdepartementet at de starter prosessen med å finne ny forsvarssjef. Departementet skriver at mulig kandidater er alle to- og trestjerners generaler eller admiraler som ikke går av for aldersgrensen innen to år etter tiltredelse. Det er 22 personer som har høy nok grad til å bli vurdert. 

Forsvarets forum har fått oversendt listen over de 22. De som blir 60 år innen to år er ikke med på denne oversikten. 

Bjørge Aase (55), kontreadmiral

Sverre Nordahl Engeness (56), kontreadmiral

Henning-André Frantzen (51), generalmajor

Torgeir Gråtrud (57), generalmajor

Odd-Harald Hagen (53), generalmajor

Trond Kotte (54), generalmajor

Elisabeth Gifstad Michelsen (49), generalmajor

Yngve Odlo (57), generalmajor

Ole Morten Haugen Sandquist (53), generalmajor

Powered by Labrador CMS