Nyheter:

Viseadmiralene fra lugar 4

For 30 år siden delte Louise Kathrine Dedichen og Elisabeth Natvig lugar på fregatt. Forrige fredag ble begge viseadmiral.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi delte først lugar på KNM Stavanger. Så på KNM Trondheim. Der bodde vi på lugar 4. Jeg var intendant, Elisabeth var radiobestyrer, forteller viseadmiral Louise Kathrine Dedichen. 

– Vi delte lugar fra 1987 til 1989. Det gjorde det spesielt morsomt at vi skulle bli utnevnt til viseadmiraler på samme dag.  

– Det var kanskje ikke noe dere planla for 30 år siden? 

– Nei, jeg tror vi snakket om alt mulig annet.

Det gjorde det spesielt morsomt at vi skulle bli utnevnt til viseadmiraler på samme dag


Første kvinne

På kysteskadremesterskap i Namsos i 1988: Louise Kathrine Dedichen (fra venstre), Anne Kathrine Rockstad, Elin Andersen, Anne Britt Kvamme, Mona Johannessen og Elisabeth Natvig.

Fredag 21. juni 2019 ble Dedichen utnevnt til viseadmiral og ny sjef for den norske militærmisjonen i Brussel. Der blir hun den første kvinnen i Natos militære råd. Viseadmiral Elisabeth Natvig ble utnevnt til ny sjef i Forsvarsstaben.


– At jeg er første kvinne i Natos militære råd, håper jeg kan inspisere andre land til å gjøre det samme, så vi blir flere, sier Dedichen til Forsvarets forum. 

– Jeg har selv erfart at det er langt lettere å være to eller tre enn én. 

At jeg er første kvinne i Natos militære råd, håper jeg kan inspisere andre land til å gjøre det samme, så vi blir flere

I 2008 ble Dedichen første kvinne på admiral-/generalnivå i Norge. 

– Jeg håper at det at jeg har blitt viseadmiral kan være et signal til andre kvinner om at de også kan gjøre karriere i Forsvaret og Nato.  

– Så to kvinnelige viseadmiraler på én dag var en god dag på jobb? 

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen kunne fredag 21. juni gratulere viseadmiral Elisabeth Natvig, viseadmiral Louise Kathrine Dedichen og generalmajor Eirik Kristoffersen med ny jobb.

– Det var en veldig god dag. 


Verner om norske interesser

Louise Kathrine Dedichen, som i dag er sjef for Forsvarets høyskole, blir ny sjef for militærmisjonen på nyåret 2020. Militærmisjonen i Brussel er regjeringens militære representasjon ved Nato-hovedkvarteret. Dedichen gleder seg til å komme i gang – i byen hvor hun i tre år på 90-tallet var adjutant.

– Jeg ser frem til å fortsette arbeidet til viseadmiral Ketil Olsen, sier hun. 

– Nato er viktigere enn noen gang, og verden er blitt mer kompleks – med større usikkerhet. Fra norsk side, vil det være viktig å fremme norske interesser, sier hun. 

– Da er nordområdene og de maritime områdene våre viktige. Vi må sørge for at de også er interessante for Nato. Og så må vi være klar over og ydmyke ovenfor at andre deler av alliansen har andre utfordringer. Vi må stå sammen uansett. 

Nordområdene og de maritime områdene våre er viktige. Vi må sørge for at de også er interessante for Nato

Trekker frem Trident Juncture

Nato krever mer enn det Norge klarer å innfri, har forsvarssjefen sagt til Forsvarets forum. Det overlater Dedichen til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen å uttale seg om frem til hun er på plass i Brussel.

Viseadmiral Louise Kathrine Dedichen blir første kvinne i Natos militære råd. Foto: Ylva Seiff Berge.

– Norge trenger Nato, er vel naturlig å si. Men hvorfor trenger Nato Norge?

– Fordi vi har en strategisk beliggenhet som er viktig for Nato. Og så har vi vist at vi er en god alliert. Det gjorde vi ikke minst under Trident Juncture i fjor høst. Der utviste vi det jeg vil kalle eminent vertlandsstøtte.

Tenker helhet

Viseadmiral Elisabeth Natvig tiltrer til høsten som ny sjef for Forsvarsstaben. Hun kommer fra jobben som sjef for planavdelingen i Forsvarsstaben. Natvig gleder seg også til å begynne i stillingen. 

– Forsvaret må fortsette å utvikle seg videre, slik at det også i fremtiden er sikkerhetspolitisk relevant innenfor de økonomiske rammene som er satt. Mye av dette arbeidet faller på Forsvarsstaben som er ansvarlig for å implementere politiske beslutninger og utnytte de ressursene og handlingsrommet som er gitt. Dette er motiverende, og årsaken til at jeg søkte stillingen, skriver hun til Forsvarets forum. 

– Forsvarets største utfordring er å få alle deler av organisasjonen til å tenke helhet og jobbe for et best mulig forsvar. Min største utfordring blir dermed å sørge for tverrprioriteringer og unngå sektortenkning.

– To kvinner ble utnevnt til viseadmiral samme dag. Hvor viktig er signaleffekten av det?  

– At to kvinner utnevnes samtidig tror jeg egentlig ikke har særlig betydning. Jeg tror det er mye viktigere hvordan vi behandler personellet vårt hver dag. Men hvis det er dyktige kvinner som lar seg inspirere av dette er det ingenting som er bedre.

Hvis det er dyktige kvinner som lar seg inspirere av dette, er det ingenting som er bedre
Powered by Labrador CMS